Verbind je met ons

Voorpagina

Door de EU gefinancierd programma van kracht om #Afghanistan vrouwen te machtigen

DELEN:

gepubliceerd

on


Er is formeel een innovatief nieuw, door de EU gefinancierd programma opgezet om Afghaanse meisjes en vrouwen sterker te maken.

Het plan, dat tijdens een ceremonie op dinsdag in Brussel werd gelanceerd, is bedoeld om grote verschillen tussen mannen en vrouwen in het oorlogsarme land aan te pakken.

In het kader van het programma zullen vrouwen uit Afghanistan essentiële opleiding en training krijgen in twee buurlanden; Kazachstan en Oezbekistan.

Hoewel vrouwen bijna de helft van de geschatte 35 miljoen inwoners van Afghanistan uitmaken, blijft hun formele bijdrage aan de ontwikkeling van het land laag. Het land staat op de 168e plaats van de 189 landen in het UNDP 2018 Human Development Report, en 153e op de Gender Inequality Index.

De economische zelfredzaamheid van Afghaanse vrouwen door middel van onderwijs en opleiding in Kazachstan en Oezbekistan is bedoeld om dergelijke kwesties aan te pakken.

Roman Vassilenko, vice-minister van Buitenlandse Zaken in Kazachstan, sprak bij de lancering van het initiatief over de "unieke" kenmerken van het programma en vertelde deze website: "Het is de eerste keer dat de EU de opleiding van Afghaanse vrouwen in mijn land en Oezbekistan financiert .”

Hij voegde eraan toe: “Dit is belangrijk omdat het de mate van samenwerking toont tussen de verschillende partijen en de kansen die kunnen worden verkregen door samen te werken ten behoeve van de toekomst van Afghanistan.

advertentie

“Dit is van vitaal belang, vooral omdat Afghanistan hoogopgeleid personeel nodig heeft, vooral vrouwen. Wat dit programma doet, is meisjes en vrouwen de kans geven dat ze anders misschien niet krijgen. Natuurlijk zullen ze na hun tijd in Kazachstan en Oezbeskistan terugkeren naar hun eigen land. ”

In eerste instantie zullen ongeveer 50 vrouwen en meisjes worden betrokken bij het training- en educatieprogramma, maar dit zal in de loop van de tijd waarschijnlijk worden uitgebreid, vertelde hij EU Reporter.

Hij voegde eraan toe: “Ik wil de EU bedanken voor haar steun hiervoor. Ik heb al met enkele betrokkenen van de eerste 'partij' gesproken en zij waren het erover eens dat dit een unieke kans is om hun opleiding te verbeteren.

“Ze vertelden me over hun persoonlijke droom - de vrede en de welvaart van hun land - en ik ben ervan overtuigd dat dit programma echt zal helpen dit te bereiken.

"We moeten ons realiseren dat Afghanistan niet zozeer een uitdaging is, maar een kans."

Hij wees erop dat Kazachstan tot nu toe ongeveer € 80m-hulp heeft verstrekt aan Afghanistan, fondsen die naar ziekenhuizen, scholen waren gegaan en de gehavende infrastructuur van het land, inclusief wegen en bruggen, hadden verbeterd.

Het nieuwe programma, gelanceerd op het hoofdkantoor van de Commissie in Berlaymont, zal "de samenwerking versterken" en de arme Afghaanse bevolking, inclusief vrouwen, verder helpen, zei hij.

Hij voegde eraan toe: "Er is ook het multiplier-effect: dit soort samenwerking en hulp kan helpen bij het opbouwen van relaties in de hele regio, niet alleen in Afghanistan, die hopelijk voor veel, veel mensen vrede en welvaart kunnen creëren."

Vassilenko ging verder: “We zijn klaar om dit programma volledig te implementeren om de effecten ervan volledig te maximaliseren.

“Het programma, gefinancierd door de EU, toont de bereidheid van alle betrokkenen om samen te werken om de Afghanen te helpen.

Verdere opmerkingen kwamen van Abdulaziz Kamilov, de Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken, die het volle publiek bij de lancering vertelde dat de economische vooruitzichten van Afghanen "rechtstreeks verband hielden" met de voortdurende vredesinspanningen in het door oorlog verscheurde land.

Hij was het ermee eens dat het programma een "unieke kans was om Afghaanse vrouwen te empoweren" en "zeer bekwaam" personeel te produceren.

Hij zei dat binnenkort over 40 Afghaanse meisjes in hun land verpleegcursussen zouden volgen en ook zouden leren over de Oezbeekse taal en cultuur.

Het empowerment-programma zou, zo merkte hij op, het Afghaanse vredesproces 'volledig ondersteunen' door de economie een impuls te geven met meer en beter opgeleide / opgeleide vrouwen die aan het arbeidsproces deelnemen. Het zou ook de economische ontwikkeling van de hele regio kunnen helpen.

Paola Pampaloni, directeur en adjunct-directeur van de regio Azië, Pacific voor het EESC, zei dat dergelijke inspanningen van vitaal belang waren, aangezien 30 procent van de Afghaanse vrouwen gemiddeld 30 procent minder wordt betaald dan hun mannelijke collega's en slechts 4.3 per cent van de vrouwen in Afghanistan waren momenteel werkzaam in leidinggevende functies in het land.

Naar schatting hadden alleen 210-vrouwen in het land een masterdiploma.

Terwijl de mannelijke geletterdheid 45.42% is, is voor vrouwen 17.61%, wat een grote kloof tussen de geslachten toont, zei ze.

Ze zei: "Dit programma gaat niet alleen over onderwijs, maar ook over het opvullen van lacunes in het personeelsbestand, met name in sectoren zoals de landbouw en mijnbouw in Afghanistan."

Ze voegde eraan toe: “De EU streeft ook naar versterking van de betrekkingen met al onze partners in Centraal-Azië. Het vandaag gelanceerde programma is slechts een eerste stap en is een concreet voorbeeld van de impact die EU-beleid kan hebben op het leven van mensen. "

Een andere spreker, Nazifullah Salarzai, de Afghaanse ambassadeur in de EU en België, vertelde het evenement dat het programma "enkele van de meest uitdagende problemen zou aanpakken" waarmee zijn land te maken had, en voegde eraan toe dat naar schatting 50 procent van de Afghaanse samenleving, voornamelijk vrouwen, "geïsoleerd" door de oorlog.

Hij zei: 'Natuurlijk, als je een land wilt isoleren en verarmen, isoleer je zijn vrouwen. Als je daarentegen een land wilt laten floreren, dan machtig je zijn vrouwen en dat is wat de economische empowerment van Afghaanse vrouwen door middel van onderwijs en opleiding in Kazachstan en Oezbekistan zal doen, dat wil zeggen, vrouwen sterker maken en meer onafhankelijkheid geven .”

Hij voegde eraan toe: "Deze regeling en deze investering zal veel bereiken, niet alleen voor mijn land, maar ook voor de regio."

Afghanistan is bijna vier decennia lang verscheurd door conflicten. Veiligheidsdreigingen blijven de sociaaleconomische vooruitgang uitdagen. De Taliban nam Kabul in september 1996 over, de oprichting van het Islamitische Emiraat Afghanistan en hun beleid resulteerde in de uitsluiting van vrouwen uit de publieke sfeer, waardoor vrouwen een boerka moesten dragen en hen verbood het huis te verlaten zonder een begeleidend mannelijk familielid.

Vrouwen mochten na hun achtste niet werken of een opleiding volgen. Nu de vooruitzichten voor vrede nog niet volledig zijn uitgekomen, heeft Afghanistan echter enige vooruitgang geboekt in de richting van economische ontwikkeling.

Vice-president van de EU, hoogleraar Federica Mogherini, heeft herhaald dat zij zich inzet voor onderwijs voor vrouwen tijdens de Astana-conferentie over empowerment van vrouwen in Afghanistan in september 2018.

De EU zegt dat de nieuwe bijstand een gunstigere omgeving voor Afghaanse vrouwen zal helpen om deel te nemen aan het economische en openbare leven.

Het doel is gelijke toegang voor meisjes en vrouwen tot alle niveaus van kwaliteitsonderwijs en beroepsonderwijs en -opleiding (VET), vrij van discriminatie en toegang tot waardig werk voor vrouwen van alle leeftijden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending