Verbind je met ons

EU

Mohsen Rezaee komt naar voren als de man van het Westen op de grond

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Nu de nucleaire besprekingen in Wenen stagneren, houden de onderhandelaars de aanstaande presidentsverkiezingen van Iran nauwlettend in de gaten, waarvan de uitkomst de sleutel zou kunnen zijn om de huidige impasse te doorbreken, schrijft Yanis Radulović.

Nu deze week een vierde gespreksronde in Wenen wordt hervat, neemt de druk op hooggeplaatste Europese onderhandelaars toe om tot een akkoord te komen dat de geopolitieke kloof tussen Washington en Teheran overbrugt en Iran brengt. weer in overeenstemming met het gezamenlijk alomvattend actieplan van 2015 (JCPOA).

Het JCPOA is een historische non-proliferatieovereenkomst en wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste prestaties van de regering-Obama op het gebied van buitenlands beleid. en het ontmantelen van overtollige centrifuge-installaties. In ruil voor de voortdurende naleving van dit kader hebben de VS en andere grote wereldmachten ingestemd met een geleidelijke opheffing van nucleaire sancties tegen Iran.

Toen de VS zich in 2018 terugtrokken uit deze baanbrekende overeenkomst, traden de Europese mede-ondertekenaars van Duitsland, Frankrijk en het VK op om de deal levend te houden. De Europese betrekkingen in de regio kwamen echter snel onder druk te staan ​​door de heropleving van Washington's 'maximale druk campagne”Op Iran, een campagne die tot doel had de Iraanse economie te wurgen via unilaterale sancties en escalerende vergeldingsacties.

Het is niet verwonderlijk dat Washington's spil naar maximale druk de grote Europese mogendheden in een buitenlands beleid dubbel heeft gebonden. Hoewel de recente opleving van de spanningen tussen de VS en Iran sinds de verkiezing van president Joe Biden naar beneden is gegaan, heeft de benadering van zijn voorganger in de regio een blijvend effect gehad op de Iraanse goodwill ten aanzien van multilaterale overeenkomsten zoals de JCPOA.

Voor de Europese mede-ondertekenaars zijn de nucleaire besprekingen in Wenen dat wel ingebed in een bredere strategie van strategische ontspanning en diplomatieke reïntegratie tussen Europa en Iran. Naast de voor de hand liggende voordelen van nucleaire non-proliferatie, ziet Europa ook een toekomst tegemoet waarin Iran kan optreden als een volwaardige, sanctievrije speler op het internationale toneel. Ondanks een geschat aandeel van 9 procent in de oliereserves in de wereld, is de door sancties ondermijnde Iraanse economie jammerlijk onderontwikkeld. Gooi het simulatieve potentieel van de bevroren activa van Iran - naar schatting tussen de $ 100 en $ 120 miljard waard - erbij en het is gemakkelijk in te zien waarom Europa Iran beschouwt als zo'n veelbelovende partner voor directe buitenlandse investeringen.

Op voorwaarde van anonimiteit, een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak met Reuters en werpen enig licht op de waarschijnlijkheid dat een deal wordt ondertekend tijdens de vierde gespreksronde door te zeggen: "Is het mogelijk dat we de komende weken wederzijds weer conformiteit zullen zien, of dat we een wederzijdse naleving zullen zien? mogelijk ja. "

advertentie

Abbas Araqchi, de belangrijkste onderhandelaar van Iran, is iets pessimistischer over de kansen op een deal in de nabije toekomst. Op de staatstelevisie benadrukte Araqchi dat Iran niet overhaast een nieuwe deal zou sluiten zonder een stabiel raamwerk van waarborgen.

"Wanneer het zal gebeuren, is onvoorspelbaar en er kan geen tijdschema worden vastgesteld. Iran probeert (voor) het zo snel mogelijk te laten gebeuren, maar we zullen niets overhaast doen," Zei Araqchi.

Zoals formele gesprekken vastlopen, Kijken Europese onderhandelaars naar Mohsen Rezaee, een van de drie koplopers bij de aanstaande Iraanse presidentsverkiezingen, om de diplomatieke administratieve rompslomp te doorbreken en een wederzijds voordelige samenwerking met de VS en de EU te bevorderen.

In tegenstelling tot zijn mede-presidentskandidaten is Rezaee geen levenslange politicus. Desalniettemin is Rezaee een doorgewinterde diplomaat en pragmatische onderhandelaar, met een carrière van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) tot de Deskundigheidsraad voor onderscheiding. Misschien wel de meest indrukwekkende prestatie van Rezaee is het feit dat hij in al zijn jaren van civiele, militaire en politieke dienst nooit het slachtoffer is geweest van een corruptieschandaal of een crimineel onderzoek.

Hoewel gevestigde politici zoals minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif een conventioneler aantrekkelijke partner van het Westen kunnen zijn, groeit de overtuiging in Europa dat Rezaee, een veelzijdige, gerespecteerde en betrouwbare kandidaat, de man is die het meest geschikt is om Iran te vertegenwoordigen. en zijn standpunt over internationale nucleaire onderhandelingen.

Als bewezen leider die niet bang is om zijn mening te uiten, heeft Rezaee herhaaldelijk laten zien dat hij in staat is om zijn mening bij te stellen en coalities te verenigen. Ondanks zijn rol als vertegenwoordiger van de "Revolution Generation", heeft Rezaee duidelijk gemaakt dat hij niet radicaal is. Na jaren van overheidsdienst heeft Rezaee de gelederen verbroken met veel van de harde opvattingen die gemeengoed zijn in de IRGC. In feite, in een interview met de Tehran Times, ging hij zelfs zo ver om een ​​nucleaire wapenwedloop als onverstandig af te doen, en merkte op: "Politieke wijsheid vereist niet dat je op wapens jaagt die de hele mensheid kunnen vernietigen."

Met belemmeringen voor de voortgang van de opvoeding in Wenen, is het overduidelijk geworden dat het Westen een man ter plaatse in Iran nodig heeft. Mohsen Rezaee, en de opkomende beweging die hij vertegenwoordigt, kan de sleutel zijn om de impasse in de onderhandelingen te doorbreken en Iran terug te brengen als een belangrijke speler in de wereldeconomie.

De meningen in het bovenstaande artikel zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen mening van de kant van EU Reporter.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending