Verbind je met ons

EU

Mohsen Rezaee komt naar voren als de man van het Westen op de grond

gepubliceerd

on

Nu de nucleaire besprekingen in Wenen stagneren, houden de onderhandelaars de aanstaande presidentsverkiezingen van Iran nauwlettend in de gaten, waarvan de uitkomst de sleutel zou kunnen zijn om de huidige impasse te doorbreken, schrijft Yanis Radulović.

Nu deze week een vierde gespreksronde in Wenen wordt hervat, neemt de druk op hooggeplaatste Europese onderhandelaars toe om tot een akkoord te komen dat de geopolitieke kloof tussen Washington en Teheran overbrugt en Iran brengt. weer in overeenstemming met het gezamenlijk alomvattend actieplan van 2015 (JCPOA).

Het JCPOA is een historische non-proliferatieovereenkomst en wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste prestaties van de regering-Obama op het gebied van buitenlands beleid. en het ontmantelen van overtollige centrifuge-installaties. In ruil voor de voortdurende naleving van dit kader hebben de VS en andere grote wereldmachten ingestemd met een geleidelijke opheffing van nucleaire sancties tegen Iran.

Toen de VS zich in 2018 terugtrokken uit deze baanbrekende overeenkomst, traden de Europese mede-ondertekenaars van Duitsland, Frankrijk en het VK op om de deal levend te houden. De Europese betrekkingen in de regio kwamen echter snel onder druk te staan ​​door de heropleving van Washington's 'maximale druk campagne”Op Iran, een campagne die tot doel had de Iraanse economie te wurgen via unilaterale sancties en escalerende vergeldingsacties.

Het is niet verwonderlijk dat Washington's spil naar maximale druk de grote Europese mogendheden in een buitenlands beleid dubbel heeft gebonden. Hoewel de recente opleving van de spanningen tussen de VS en Iran sinds de verkiezing van president Joe Biden naar beneden is gegaan, heeft de benadering van zijn voorganger in de regio een blijvend effect gehad op de Iraanse goodwill ten aanzien van multilaterale overeenkomsten zoals de JCPOA.

Voor de Europese mede-ondertekenaars zijn de nucleaire besprekingen in Wenen dat wel ingebed in een bredere strategie van strategische ontspanning en diplomatieke reïntegratie tussen Europa en Iran. Naast de voor de hand liggende voordelen van nucleaire non-proliferatie, ziet Europa ook een toekomst tegemoet waarin Iran kan optreden als een volwaardige, sanctievrije speler op het internationale toneel. Ondanks een geschat aandeel van 9 procent in de oliereserves in de wereld, is de door sancties ondermijnde Iraanse economie jammerlijk onderontwikkeld. Gooi het simulatieve potentieel van de bevroren activa van Iran - naar schatting tussen de $ 100 en $ 120 miljard waard - erbij en het is gemakkelijk in te zien waarom Europa Iran beschouwt als zo'n veelbelovende partner voor directe buitenlandse investeringen.

Op voorwaarde van anonimiteit, een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak met Reuters en werpen enig licht op de waarschijnlijkheid dat een deal wordt ondertekend tijdens de vierde gespreksronde door te zeggen: "Is het mogelijk dat we de komende weken wederzijds weer conformiteit zullen zien, of dat we een wederzijdse naleving zullen zien? mogelijk ja. "

Abbas Araqchi, de belangrijkste onderhandelaar van Iran, is iets pessimistischer over de kansen op een deal in de nabije toekomst. Op de staatstelevisie benadrukte Araqchi dat Iran niet overhaast een nieuwe deal zou sluiten zonder een stabiel raamwerk van waarborgen.

"Wanneer het zal gebeuren, is onvoorspelbaar en er kan geen tijdschema worden vastgesteld. Iran probeert (voor) het zo snel mogelijk te laten gebeuren, maar we zullen niets overhaast doen," Zei Araqchi.

Zoals formele gesprekken vastlopen, Kijken Europese onderhandelaars naar Mohsen Rezaee, een van de drie koplopers bij de aanstaande Iraanse presidentsverkiezingen, om de diplomatieke administratieve rompslomp te doorbreken en een wederzijds voordelige samenwerking met de VS en de EU te bevorderen.

In tegenstelling tot zijn mede-presidentskandidaten is Rezaee geen levenslange politicus. Desalniettemin is Rezaee een doorgewinterde diplomaat en pragmatische onderhandelaar, met een carrière van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) tot de Deskundigheidsraad voor onderscheiding. Misschien wel de meest indrukwekkende prestatie van Rezaee is het feit dat hij in al zijn jaren van civiele, militaire en politieke dienst nooit het slachtoffer is geweest van een corruptieschandaal of een crimineel onderzoek.

Hoewel gevestigde politici zoals minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif een conventioneler aantrekkelijke partner van het Westen kunnen zijn, groeit de overtuiging in Europa dat Rezaee, een veelzijdige, gerespecteerde en betrouwbare kandidaat, de man is die het meest geschikt is om Iran te vertegenwoordigen. en zijn standpunt over internationale nucleaire onderhandelingen.

Als bewezen leider die niet bang is om zijn mening te uiten, heeft Rezaee herhaaldelijk laten zien dat hij in staat is om zijn mening bij te stellen en coalities te verenigen. Ondanks zijn rol als vertegenwoordiger van de "Revolution Generation", heeft Rezaee duidelijk gemaakt dat hij niet radicaal is. Na jaren van overheidsdienst heeft Rezaee de gelederen verbroken met veel van de harde opvattingen die gemeengoed zijn in de IRGC. In feite, in een interview met de Tehran Times, ging hij zelfs zo ver om een ​​nucleaire wapenwedloop als onverstandig af te doen, en merkte op: "Politieke wijsheid vereist niet dat je op wapens jaagt die de hele mensheid kunnen vernietigen."

Met belemmeringen voor de voortgang van de opvoeding in Wenen, is het overduidelijk geworden dat het Westen een man ter plaatse in Iran nodig heeft. Mohsen Rezaee, en de opkomende beweging die hij vertegenwoordigt, kan de sleutel zijn om de impasse in de onderhandelingen te doorbreken en Iran terug te brengen als een belangrijke speler in de wereldeconomie.

De meningen in het bovenstaande artikel zijn alleen die van de auteur en weerspiegelen geen mening van de kant van EU Reporter.

België

Iraanse oppositiebijeenkomst voor de Amerikaanse ambassade in Brussel om de VS en de EU te vragen om een ​​vastberaden beleid ten aanzien van het Iraanse regime

gepubliceerd

on

Na de G7-top in Londen is Brussel gastheer van de NAVO-top met de leiders van de VS en de EU. Het is de eerste reis van president Joe Biden buiten de VS. Ondertussen zijn de onderhandelingen over de Iran-deal in Wenen begonnen en ondanks de internationale inspanningen om Iran en de VS terug te brengen tot naleving van het JCPOA, toonde het Iraanse regime geen interesse om terug te keren naar zijn verplichtingen in het kader van het JCPOA. In het recente IAEA-rapport zijn belangrijke zorgen geuit die het Iraanse regime niet heeft aangepakt.

De Iraanse diaspora, aanhangers van de Nationale Raad van Verzet van Iran in België, hield vandaag (14 juni) een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade in België. Ze hielden posters en spandoeken vast met de foto van Maryam Rajavi, de leider van de Iraanse oppositiebeweging die Iran heeft uitgeroepen tot niet-nucleair Iran in haar tienpuntenplan voor het vrije en democratische Iran.

In hun posters en slogans vroegen Iraniërs de VS en de EU om harder te werken om het regime van de mullahs ook verantwoordelijk te houden voor zijn mensenrechtenschendingen. De demonstranten benadrukten de noodzaak van een doortastend beleid van de VS en de Europese landen om de zoektocht van de mullahs naar een atoombom te benutten, de repressie in eigen land op te voeren en terroristische activiteiten in het buitenland.

Volgens het nieuwe IAEA-rapport weigert het klerikale regime, ondanks de eerdere overeenkomst, vragen van de IAEA te beantwoorden over vier betwiste locaties en heeft het (om de tijd te doden) verdere besprekingen uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen. Volgens het rapport hebben de verrijkte uraniumreserves van het regime 16 keer de limiet bereikt die is toegestaan ​​in de nucleaire deal. De productie van 2.4 kg 60% verrijkt uranium en ongeveer 62.8 kg 20% ​​verrijkt uranium baart grote zorgen.

IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi zei: "Ondanks overeengekomen voorwaarden, heeft Iran na vele maanden niet de nodige verklaring gegeven voor de aanwezigheid van de nucleair materiaaldeeltjes ... We worden geconfronteerd met een land dat een geavanceerd en ambitieus nucleair programma heeft en uranium verrijkt heel dicht bij het niveau van wapenkwaliteit.”

Grossi's opmerkingen, die vandaag ook door Reuters zijn gerapporteerd, herhaalden: "Het gebrek aan opheldering van de vragen van het agentschap met betrekking tot de nauwkeurigheid en integriteit van de veiligheidsverklaring van Iran zal ernstige gevolgen hebben voor het vermogen van het agentschap om het vreedzame karakter van het nucleaire programma van Iran te waarborgen."

Maryam Rajavi (afgebeeld), zei de verkozen voorzitter van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), dat het recente rapport van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) en de opmerkingen van zijn directeur-generaal eens te meer aantonen dat om zijn voortbestaan ​​te garanderen, de klerikaal regime heeft zijn atoombomproject niet opgegeven. Het toont ook aan dat het regime, om tijd te winnen, zijn beleid van geheimhouding heeft voortgezet om de internationale gemeenschap te misleiden. Tegelijkertijd chanteert het regime zijn buitenlandse gesprekspartners om sancties op te heffen en zijn raketprogramma's, export van terrorisme en criminele inmenging in de regio te negeren.

Verder lezen

Brexit

Ex-EU Brexit-onderhandelaar Barnier: Britse reputatie op het spel in Brexit-ruzie

gepubliceerd

on

By

Michel Barnier, hoofd van de Task Force voor de betrekkingen met het VK, woont het debat bij over de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK tijdens de tweede dag van een plenaire sessie in het Europees Parlement in Brussel, België, 27 april 2021. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Michel Barnier, voormalig Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, zei maandag (14 juni) dat de reputatie van het Verenigd Koninkrijk op het spel staat als het gaat om de spanningen rond de Brexit.

EU-politici hebben de Britse premier Boris Johnson ervan beschuldigd de afspraken met betrekking tot de Brexit niet te respecteren. Toenemende spanningen tussen Groot-Brittannië en de EU dreigden de Groep van Zeven-top van zondag te overschaduwen, waarbij Londen Frankrijk beschuldigde van "aanstootgevende" opmerkingen dat Noord-Ierland geen deel uitmaakte van het VK. Lees meer

"Het Verenigd Koninkrijk moet aandacht besteden aan zijn reputatie", vertelde Barnier aan France Info-radio. "Ik wil dat de heer Johnson zijn handtekening respecteert", voegde hij eraan toe.

Verder lezen

coronavirus

Voorzitter van het Parlement roept op tot een Europese opsporings- en reddingsmissie

gepubliceerd

on

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement (foto) heeft een interparlementaire conferentie op hoog niveau geopend over het beheer van migratie en asiel in Europa. De conferentie richtte zich met name op de externe aspecten van migratie. De president zei: “We hebben ervoor gekozen om vandaag de externe dimensie van het migratie- en asielbeleid te bespreken, omdat we weten dat we alleen door de instabiliteit, crises, armoede en mensenrechtenschendingen die buiten onze grenzen plaatsvinden aan te pakken, de wortel kunnen aanpakken oorzaken die miljoenen mensen ertoe aanzetten te vertrekken. We moeten dit wereldwijde fenomeen op een menselijke manier beheren, om de mensen die elke dag bij ons aankloppen met waardigheid en respect te verwelkomen.
 
“De COVID-19-pandemie heeft een diepgaande impact op migratiepatronen, zowel lokaal als wereldwijd, en heeft een multiplicatoreffect gehad op de gedwongen verplaatsing van mensen over de hele wereld, vooral waar toegang tot behandeling en gezondheidszorg niet gegarandeerd is. De pandemie heeft migratieroutes verstoord, immigratie geblokkeerd, banen en inkomen vernietigd, geldovermakingen verminderd en miljoenen migranten en kwetsbare bevolkingsgroepen in armoede geduwd.
 
“Migratie en asiel maken al integraal deel uit van het externe optreden van de Europese Unie. Maar ze moeten in de toekomst deel gaan uitmaken van een sterker en samenhangender buitenlands beleid.
 
“Ik geloof dat het in de eerste plaats onze plicht is om levens te redden. Het is niet langer acceptabel om deze verantwoordelijkheid alleen over te laten aan NGO's, die een vervangende functie vervullen in de Middellandse Zee. We moeten weer gaan nadenken over een gezamenlijk optreden van de Europese Unie in het Middellandse Zeegebied dat levens redt en mensenhandelaars aanpakt. We hebben een Europees opsporings- en reddingsmechanisme op zee nodig, dat gebruikmaakt van de expertise van alle betrokken actoren, van de lidstaten tot het maatschappelijk middenveld tot Europese agentschappen.
 
“Ten tweede moeten we ervoor zorgen dat mensen die bescherming nodig hebben, veilig en zonder gevaar voor eigen leven in de Europese Unie kunnen aankomen. Samen met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties moeten humanitaire kanalen worden vastgesteld. We moeten samenwerken aan een Europees hervestigingssysteem op basis van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben het over mensen die dankzij hun werk en hun vaardigheden ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het herstel van onze samenlevingen die zijn getroffen door de pandemie en de demografische achteruitgang.
 
“We moeten ook een Europees opvangbeleid voor migratie opzetten. Samen zouden we de criteria voor één enkele inreis- en verblijfsvergunning moeten definiëren, waarbij we de behoeften van onze arbeidsmarkten op nationaal niveau moeten beoordelen. Tijdens de pandemie kwamen hele economische sectoren tot stilstand door de afwezigheid van gastarbeiders. We hebben gereguleerde immigratie nodig voor het herstel van onze samenlevingen en voor het behoud van onze socialezekerheidsstelsels.”

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending