Verbind je met ons

Estland

Estland, Letland en Litouwen komen overeen hun elektriciteitsnetten begin 2025 te synchroniseren met het Europese continentale net

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie is zeer ingenomen met de overeenkomst van Estland, Letland en Litouwen om de integratie van hun elektriciteitsnetwerken met het netwerk van Continentaal Europa (CEN) en hun ontkoppeling van Rusland en Wit-Rusland te versnellen.

Onder een gezamenlijke verklaring vanmorgen ondertekend door de drie premiers, de deadline voor synchronisatie wordt vervroegd vanaf eind 2025 (zoals aanvankelijk vastgesteld door politieke verklaringen in 2018 en 2019) Tot februari 2025. De politieke verklaring van vandaag volgt op een akkoord tussen de respectievelijke transmissiesysteembeheerders (TNB's) eerder deze week over de stappen om de volwaardige synchronisatie in februari 2025 te realiseren.

De relevante netverzwaringen zijn een Project van Gemeenschappelijk Belang (PCI) op de Union's vijfde PGB-lijst onder de TEN-E-verordening en hebben gekregen record financiële steun van de Connecting Europe Facility for Energy van meer dan € 1.2 miljard. De volledige integratie van de Baltische staten in de interne energiemarkt zal ook de acceptatie van hernieuwbare energie vergemakkelijken en hen ondersteunen bij het bereiken van de Europese Green Deal doelstellingen.

Energiecommissaris Kadri Simson zei: “De integratie van de elektriciteitsnetten van de Baltische staten in de EU is de laatste stap om de energiezekerheid in de regio te waarborgen. Ik wil de drie Baltische leiders vandaag feliciteren met deze historische overeenkomst, die ons in staat zal stellen de volledige integratie van de Baltische staten in het elektriciteitsnet van de EU bijna een jaar eerder dan eerder gepland te voltooien. Dit is al vele jaren een prioritair EU-energie-infrastructuurproject voor de Commissie, waarvoor aanzienlijke EU-financiering is ontvangen, en het zal steun blijven ontvangen totdat het is voltooid. Het akkoord van vandaag is een symbool van Europese solidariteit in actie. Het project zorgt niet alleen voor energiezekerheid in de regio en voltooit de EU-integratie van de drie Baltische staten, maar ondersteunt ook de uitvoering van de Green Deal door te zorgen voor veilige, betaalbare en duurzame energie voor het oostelijke Oostzeegebied en de Unie als een hele."

Meer informatie is beschikbaar online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending