Verbind je met ons

China

Qiankun in een steegje: het weven van oost en west in het culturele tapijt van Hutong

DELEN:

gepubliceerd

on

Deze foto, genomen op 25 juni 2023, toont de collectie oude Chinese kalligrafie die wordt tentoongesteld in Qiankun Space. (People's Daily Online / Wu Chaolan)

Genesteld in het bruisende hart van het centrum van Beijing, wacht een verborgen winkel om ontdekt te worden in smalle steegjes. Binnen de muren ontvouwt zich een harmonieuze samensmelting van China's rijke tradities en internationale creativiteit, die bezoekers uitnodigt tot een unieke en grensverleggende ervaring. schrijft Wu Chaolan, People's Daily Online.

Deze boeiende kunstboetiek heeft de toepasselijke naam Qiankun Space, afgeleid van de Chinese uitdrukking die het concept weergeeft van alles wat binnen zijn reikwijdte valt. Trouw aan zijn naam, verweeft dit verborgen juweeltje op ingewikkelde wijze levendige draden van cultuur en creativiteit met elkaar, waardoor de essentie van cultureel erfgoed wordt vastgelegd en tegelijkertijd een levendige internationale artistieke dialoog wordt gevoed.

Draden van tijden

Als je de Qiankun Space binnenstapt, word je begroet door een wandtapijt van Chinees vakmanschap. Van prachtige porseleinen stukken tot delicate kalligrafie, de winkel is een bewijs van de diepgaande erfenis van de Chinese cultuur. Elk stuk vertelt een verhaal, een rode draad die het heden verbindt met een vervlogen tijdperk. De oprichter van de winkel, Wang Jing, stelde zich een ruimte voor waar het verleden naast het heden kon gedijen en waar de schoonheid van traditie kon worden gekoesterd en doorgegeven van generatie op generatie.

De locatie voor Qiankun Space is niet toevallig gekozen. Gelegen in een 600 jaar oude hutong Yangmeizhuxie-straat, die dienst doet als toegangspoort tot het verleden, nodigen de historische architectuur en de omgeving van de winkel bezoekers uit voor een boeiende reis door de tijd.

"Hoewel de hutong door de eeuwen heen transformaties heeft ondergaan, heeft het blijvende kenmerken en culturele elementen uit elk tijdperk geïntegreerd", zei Wang. "De hutong dient als een levende documentaire, die de oude Chinese cultuur en het leven in Peking laat zien aan zowel de lokale bevolking als toeristen."

advertentie

Wangs diepe genegenheid voor de traditionele Chinese cultuur komt voort uit de voorouderlijke wortels van haar familie in Chinees vakmanschap. Ze erft de tradities van haar familie en is sinds de jaren tachtig betrokken bij het behoud van culturele artefacten, en legt zich toe op het restaureren en reproduceren van oud porselein.

"Als het gaat om oude artefacten, denken mensen vaak dat alleen gepassioneerde verzamelaars geïnteresseerd zullen zijn", zei Wang. "We hopen ongrijpbaar antiek om te zetten in toegankelijke koopwaar, waardoor een breder publiek wordt aangetrokken om de culturen en geschiedenis achter deze artefacten te begrijpen en te waarderen."

De foto genomen op 25 juni 2023 toont de collectie creatieve en culturele producten gemaakt van Chinees porselein die wordt verkocht in Qiankun Space in Beijing. (People's Daily Online / Wu Chaolan)

In tegenstelling tot traditionele kunstwinkels, gaat Qiankun Space verder dan alleen een opslagplaats van antiek. Het is een heiligdom van kennis, een plek waar het verleden tot leven wordt gebracht door middel van creatieve culturele producten en workshops. Bezoekers kunnen ingewikkelde souvenirs kopen die zijn geïnspireerd op de traditionele Chinese cultuur, de kunst van het Chinese borduren leren via de tentoonstelling of deelnemen aan porseleinrestauratie. Wang is er vast van overtuigd dat het waarderen van de schoonheid van traditionele kunsten en het begrijpen van hun context en vakmanschap cruciaal zijn voor het behoud ervan.

"We hebben gemerkt dat onze klanten niet tevreden zijn met het kopen van onze producten alleen, maar zich ook willen verdiepen in de kennis en cultuur erachter", aldus Wang. "We hopen dat deze ruimte multidimensionaal kan zijn waar mensen samenkomen door middel van culturele en creatieve producten, tentoonstellingen of activiteiten om Chinees vakmanschap en de rijke cultuur en geschiedenis van de stad te ontdekken."

Het verstrijken van de tijd heeft de familietraditie van Wang nieuw leven ingeblazen, waardoor het een verrijkte betekenis heeft gekregen die verder gaat dan louter behoud. Het vertegenwoordigt nu de levendige erfenis van traditionele kunst en de voortdurende continuïteit van onze cultuur. "We zijn niet alleen gedwongen om deze schatten in de moderne tijd te beschermen, maar ook om deze te promoten", zei Wang.

Caleidoscoop van culturele inclusiviteit

Binnen de grenzen van deze intieme winkel ontvouwt het levendige mozaïek van culturele inclusiviteit zich voor de ogen van bezoekers. Het overstijgt de grenzen van traditionele Chinese kunst en verwelkomt de werken van buitenlandse kunstenaars met een band met China.

Kunstliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken naar de intrigerende houtgravures van een Japanse kunstenaar die verschillende traditionele Chinese technieken demonstreert, sprankelende cartoons van een Russische illustrator die het drukke dagelijkse leven van Chinezen uitbeeldt, en kunstwerken gerelateerd aan Chinees borduurwerk van een Duitse ontwerper. In deze werken gaan traditionele Chinese elementen harmonieus samen met hedendaagse stukken die onderscheidende perspectieven laten zien van kunstenaars uit verschillende hoeken van de wereld. De levendige kleuren, gedurfde vormen en tot nadenken stemmende composities dragen bij aan het steeds evoluerende verhaal van Qiankun Space en nodigen kijkers uit om dieper in de rijke structuur van de Chinese cultuur te duiken.

Bezoekers uit Algerije nemen deel aan een workshop porseleinrestauratie in Qiankun Space in Beijing. (Foto verstrekt aan People's Daily Online)

Wang gelooft dat beschavingen gedijen door dialoog en uitwisseling. "Een van de meest effectieve benaderingen om de Chinese cultuur te promoten, is door culturele inclusiviteit te omarmen en mensen van over de hele wereld uit te nodigen om bij te dragen aan het wandtapijt van China door hun eigen unieke interpretaties van de Chinese samenleving, culturen en geschiedenis te schilderen", aldus Wang.

Kunstenaars die zich hebben verdiept in de fijne kneepjes van de Chinese geschiedenis, tradities en filosofieën laten zich inspireren door het rijke culturele erfgoed. In ruil daarvoor promoten en diversifiëren hun werken actief de Chinese cultuur, waardoor artistieke uitingen op het gebied van Chinese kunst worden verrijkt.

Volgens Wang is de verzameling kunstwerken van buitenlandse kunstenaars ongelooflijk populair geworden, wat de interesse wekt van zowel Chinese inwoners als buitenlanders. Een bijzonder geliefd item onder Chinese postzegelliefhebbers zijn de gepersonaliseerde panda-postzegels gemaakt door de Japanse kunstenaar Yoshiko. Deze postzegels documenteren op creatieve wijze belangrijke gebeurtenissen in China en bieden een verfrissende herinterpretatie van het geliefde dier en belangrijke momenten in de geschiedenis van het land. Tegelijkertijd tonen buitenlanders groot enthousiasme voor een cartoonboek geïllustreerd door de Russische kunstenaar Liuba. Dit boek biedt waardevolle tips voor buitenlanders die Beijing verkennen, waardoor ze zich gemakkelijk kunnen inleven in en contact kunnen maken met de perspectieven van individuen met een vergelijkbare culturele achtergrond die hun ervaringen met het leven in China hebben gedeeld.

"Het lijkt erop dat elke bezoeker zich tot op zekere hoogte kan identificeren met deze werken", merkte Wang op. "Achter deze kunstwerken schuilt een diepe waardering en eerbied voor de Chinese cultuur van de buitenlandse kunstenaars."

Artistieke uitingen zijn een universele taal van begrip en verbinding. De interculturele creaties in de winkel zijn al een kanaal geworden voor culturele uitwisseling, het stimuleren van dialoog, het stimuleren van de interesse van anderen in de Chinese cultuur en het bevorderen van wederzijds respect tussen individuen uit verschillende hoeken van de wereld.

Kinderen houden zich bezig met traditionele wrijfambachten in QianKun Space in Beijing. Het maken van wrijven van inscripties op tablets is een ambacht met een geschiedenis van meer dan 1,000 jaar in China, uitgevonden als een methode voor het dupliceren van documenten vóór de komst van printen. (Foto verstrekt aan People's Daily Online)

Qiankun Space bruist constant van geboeide klanten die gretig op zoek zijn naar de werken van hun favoriete kunstenaars. Zelfs doelloze stadszwervers kunnen snel in de ban raken van de betoverende artefacten in de winkel. Binnen deze betoverende ruimte gedijen gesprekken, vermengen diverse artistieke uitingen zich en bloeit wederzijds begrip. Deze harmonieuze samensmelting en uitwisseling hebben de winkel omgevormd tot een internationaal cultureel kruispunt, dat de horizon van artistieke dialoog verbreedt en bezoekers met verschillende achtergronden hartelijk verwelkomt om zich actief met de Chinese cultuur bezig te houden.

"Culturen kennen geen grenzen", zei Wang. "Iedereen zou betrokken moeten zijn bij een ontdekkingsreis door de Chinese cultuur."

Op de foto genomen op 25 juni 2023 is de collectie traditionele hoofddeksels van oude Chinezen te zien in Qiankun Space in Beijing. (People's Daily Online / Wu Chaolan)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending