Verbind je met ons

Azerbeidzjan

De historische verkiezingen die in Khankendi begonnen

DELEN:

gepubliceerd

on

Om een ​​einde te maken aan de ruim dertig jaar bezetting van zijn grondgebied, startte Azerbeidzjan op 30 september 27 gewapende operaties op zijn soevereine grondgebied, onder leiding van vier bekende resoluties van de VN-Veiligheidsraad en gebaseerd op de regels en beginselen van het internationaal recht – schrijft Mazahir Afandiyev. In vierenveertig dagen werden de strijdkrachten van buurland Armenië, dat twintig procent van het grondgebied van Azerbeidzjan bezette, en gewapende groepen die illegaal opereerden op Karabach-grondgebied, gesteund door verschillende bronnen, vernietigd en werd de constitutionele soevereiniteit van onze natie hersteld.

Na het formele beroep van Armenië aan de Russische Federatie op 10 november van dat jaar werd de oorlog stopgezet met goedkeuring van de leiders van alle drie de staten en directe deelname van Rusland. Azerbeidzjan en Armenië kwamen vervolgens een verklaring van negen punten overeen, die Armenië ondertekende als daad van overgave.

Na diplomatieke onderhandelingen gericht op het tot stand brengen van duurzame vrede tot september 2023, besloot de president van Azerbeidzjan een lokale, eendaagse antiterroristische operatie te lanceren. Hij deed dit terwijl hij de Grondwet volgde, die onze wijze mensen aanhalen als een bron van leidraad voor de triomf van recht en gerechtigheid. Vervolgens hief hij op 15 oktober de Azerbeidzjaanse vlag, die door alle Azerbeidzjanen zeer wordt gewaardeerd, in Khankendi. Op 8 november voerde hij het bevel over een militaire parade op het stadsplein van Khankendi, waarmee hij de nationale trots van ons volk onder de aandacht bracht.

In het licht van de huidige uitdagingen die de vierde industriële revolutie in een mondialiserende wereld en de vernieuwing van de politieke architectuur van de wereld als geheel met zich meebrengt, staat Azerbeidzjan op het punt een nieuw tijdperk binnen te gaan als staat onder de rechtsstaat met volledig autonome, soevereine democratische groei en drukt ondubbelzinnig uit dat de agenda voor duurzame ontwikkeling in de praktijk moet worden gebracht.

Om dit te bereiken ondertekende president Ilham Aliyev op 7 december 2023 een decreet, waardoor het voor het eerst mogelijk werd vervroegde presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan te organiseren. Het decreet maakte ook de betrokkenheid van alle vertegenwoordigers van het Azerbeidzjaanse volk mogelijk en omvatte alle soevereine gebieden van het land. De onafhankelijke Republiek Azerbeidzjan hield op 7 februari 2024 presidentsverkiezingen. De verkiezingen werden door de bevolking, die er enthousiast aan deelnam, geprezen als de ‘verkiezing van de overwinning’.

Het feit dat deze verkiezingen werden gehouden in elke stad, district en dorp in heel Azerbeidzjan met een 200 jaar oude geschiedenis van staatsbestaan, geeft ze de meest historische en kritische betekenis. De opperbevelhebber, die het triomfantelijke Azerbeidzjaanse leger leidde en onze gebieden van de bezetting bevrijdde, Ilham Aliyev, stemde bij deze verkiezingen in Khankendi. Dit luidde het begin in van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Azerbeidzjan.

Er werden regelingen op hoog niveau getroffen voor de deelname van delegaties uit alle parlementen van de wereld, naast deskundigen, journalisten, massamedia en internationale organisaties die naar Azerbeidzjan waren uitgenodigd om toezicht te houden op het verloop van vervroegde presidentsverkiezingen in ons land, in overeenstemming met lokale en internationaal recht. Leden van beide kamers van het parlement uit Bosnië en Herzegovina, een strategisch belangrijk land op de Europese Balkan waar de moslimbevolking dichtbevolkt is, maakten deel uit van een van de delegaties die ons bezochten. De verklaringen van de delegaties van de observatiemissies weerspiegelen de recente infrastructuurhervormingen, de gastvrijheid van ons volk, de toewijding van onze staat aan multiculturele waarden en de onschatbare bijdrage van Azerbeidzjan aan de agenda voor duurzame ontwikkeling.

advertentie

In hun begroetingen benadrukken de bevriende staten van Azerbeidzjan en de officiële delegaties die in Azerbeidzjan zijn geaccrediteerd hoezeer de bevolking van Azerbeidzjan hun verdienstelijke zoon, Ilham Aliyev, die nu hun eigendom is, waardeert.

Daarom wil ik alle kiezers oprecht feliciteren met de uitmuntende overwinning van Ilham Aliyev, de voorzitter van de Nieuwe Azerbeidzjaanse Partij en de heldhaftige zoon en commandant van het Azerbeidzjaanse volk, bij de vervroegde presidentsverkiezingen die in de Republiek Azerbeidzjan zijn gehouden op 7 februari 2024. Ik wil ook alle Azerbeidzjanen aanmoedigen om al hun inspanningen en vaardigheden aan te wenden in naam van de vooruitgang van onze staat en de voortdurende duurzame ontwikkeling van het land.

 AUTEUR: Mazahir Afandiyev, Lid van de Milli Majlis Van de Republiek Azerbeidzjan

Foto door Hikmat Gafarzada on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending