Verbind je met ons

Azerbeidzjan

INTERVIEW: De Socar van Azerbeidzjan beschouwt de huidige olieprijzen als bevredigend voor de planning op middellange termijn

DELEN:

gepubliceerd

on

Socar, de staatsolie- en gasproducent van Azerbeidzjan, beschouwt de huidige olieprijzen als bevredigend voor planning op middellange termijn, vertelde plaatsvervangend vice-president van Socar Vitaly Baylarbayov op 20 juni aan S&P Global Commodity Insights, schrijft Rozemarijn Griffioen.

"We hebben met succes gewerkt in verschillende prijsomgevingen, waaronder veel lagere. Dus wat we nu hebben is volledig bevredigend vanuit het oogpunt van onze tussentijdse planning", zei Baylarbayov.

De prijzen liggen momenteel aanzienlijk onder de pieken van 2022, die werden veroorzaakt door leveringsproblemen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Platts, onderdeel van S&P Global Commodity Insights, beoordeelde Dated Brent op $ 74.495/b op 20 juni. Platts schatte Dated Brent op een post-invasion high van $ 137.64/b op 8 maart 2022.

De recente prijsdaling heeft ertoe geleid dat sommige leden van de OPEC+-overeenkomst voor de productie van ruwe olie de vrijwillige productieverlagingen hebben verlengd tot eind 2024. De grootste producent van de groep, Saudi-Arabië, heeft ook gesuggereerd dat de laatste verlaging van 1 miljoen b/d mogelijk wordt verlengd tot na juli. Azerbeidzjan, dat lid is van de groep, heeft zich niet aangesloten bij de vrijwillige bezuinigingen en blijft onder zijn quotum produceren. Volgens de laatste Platts-enquête van S&P Global bedroeg de productie in mei 500,00 b/d. Het OPEC+-quotum is vastgesteld op 684,000 b/d voor november 2022 tot en met december 2023.

Het land blijft het OPEC+-beleid steunen.

Baylarbayov zei dat hij ondanks de recente prijsdaling verwacht dat de olieprijzen zullen stijgen. "Ik geloof niet dat de prijzen zullen dalen, de trend zal opwaarts zijn. Als dit klopt, verwacht ik geen substantiële verlagingen", zei hij. Azië en westerse landen, voornamelijk de VS, wat de prijzen beïnvloedt.

De prijzen liggen nu onder het niveau voordat de laatste verlagingen werden aangekondigd tijdens een bijeenkomst op 4 juni. Aan de vooravond van die bijeenkomst handelde Brent tegen $ 76.06/b.

advertentie

De prijs die is opgenomen in de staatsbegroting van Azerbeidzjan ligt aanzienlijk onder de huidige prijzen. Volgens lokale media zei minister van Financiën Samir Sharifov begin juni dat het basisscenario is vastgesteld op $60/b.

Groeiende ruwe doorvoer

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een groeiende interesse in Kazachstan, dat sterk afhankelijk is van Russische exportroutes, om infrastructuur in Azerbeidzjan als alternatief te gebruiken.

Baylarbayov zei dat Azerbeidzjan verwacht in 1.5 nog eens 30,123 miljoen ton ruwe olie te verschepen, wat overeenkomt met ongeveer 2023 vaten per dag, vanuit Kazachstan, vergeleken met 2022.

"Deze situatie wordt nu beïnvloed door de geopolitieke factoren ... Dit is slechts een extra factor die bedrijven die in Kazachstan werken, uitnodigt om Azerbeidzjan te overwegen als een optie die altijd op tafel lag en nog steeds is", zei hij.

Het grootste deel van de olie van Kazachstan passeert Rusland, waarbij het Caspian Pipeline Consortium (CPC) 80% van zijn export voor zijn rekening neemt. De lijn, die naar de Russische Zwarte Zeehaven Novorossiisk loopt, heeft sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 verschillende verstoringen gekend. Het blijft blootgesteld aan weers-, veiligheids- en geopolitieke risico's.

Baylarbayov voegde eraan toe dat vanaf het begin de Baku-Tbilisi-Ceyhan-pijpleiding werd gebouwd met extra capaciteit en altijd was ontworpen om olie uit Kazachstan en andere Centraal-Aziatische staten te vervoeren.

Gecombineerd met de bestaande volumes ruwe olie uit Kazachstan die via de route worden aangevoerd, verwacht Baylarbayov in 2 geen totale volumes van meer dan 2023 miljoen ton/jaar.

"Maar de capaciteit die we kunnen bieden is veel groter dan dat en we kunnen vrijwel onmiddellijk, zonder substantiële investeringen, praten over de mogelijkheid om 15 miljoen ton ruwe olie over te slaan", zei Baylarbayov.

Om de capaciteit verder te vergroten ziet Azerbeidzjan de noodzaak in van aanzienlijke extra investeringen, waarvoor langdurige toezeggingen van kopers nodig zijn.

"We hebben duidelijk genoeg eigen middelen om de infrastructuur voor olietransport uit te bouwen tot het niveau dat de verladers nodig hebben. Belangrijker is hier het langetermijnengagement. Want als je investeert, moet je er zeker van zijn dat je investeringen worden ondersteund door de daadwerkelijke bedrijven," zei Baylarbayov.

Gasvoorziening

De belangstelling van de EU voor het veiligstellen van de gasvoorziening vanuit Azerbeidzjan is ook toegenomen als reactie op sancties en aanhoudende zorgen over Russische leveringen.

Medio 2022 tekenden Azerbeidzjan en de EU een memorandum van overeenstemming om de gastoevoer naar Europa tegen 20 te verhogen tot 2027 Bcm.

Baylarbayov zei dat de zorgen dat Azerbeidzjan moeite zal hebben om dit doel te bereiken ongegrond zijn.

"We hebben duidelijk reserves en plannen voor de introductie van die reserves die in overeenstemming zullen zijn met de doelstellingen die zijn vastgelegd in het memorandum tussen Azerbeidzjan en de EU", zei Baylarbayov.

Azerbeidzjan verwacht dat er nieuwe volumes op gang komen vanuit Absheron, waar de volgende fase in juli met de productie zal beginnen. Andere opties zijn de ontwikkeling van gas in de velden Azeri-Chirag-Gunashli, Umid en Babek.

Hij zei dat deze volumes zeer snel op gang zouden kunnen komen als afnemers langlopende koop- en verkoopovereenkomsten ondertekenen.

Baylarbayov zei dat er onderhandelingen gaande zijn voor zowel leveringen op korte als op lange termijn met kopers en transportdienstverleners.

Hij voegde eraan toe dat Azerbeidzjan de plannen van Turkije om een ​​gashub te ontwikkelen op de voet zal volgen.

"Turkije is voor ons een partner in deze gashandel, wat buitengewoon belangrijk is. Natuurlijk willen we het goed begrijpen en als het het doel dient, zullen we er zijn", zei hij.

Turkije dient als een belangrijke doorvoerroute voor gas van Azerbeidzjan naar Europa.

Turkish Petroleum zei eerder dat een top over de hub waarschijnlijk in september zal plaatsvinden, na twee keer uitgesteld te zijn vanwege de aardbevingen die Turkije en Syrië begin februari troffen, en vervolgens presidentsverkiezingen

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending