Verbind je met ons

Afghanistan

EU erkent dat het met de Taliban zal moeten praten om veilige doorgang van EU- en lokaal personeel te verzekeren

gepubliceerd

on

De ministers van Buitenlandse Zaken hielden een buitengewone vergadering (17 augustus) om de balans op te maken van de situatie in Afghanistan. De ministers riepen op tot eerbiediging van de grondrechten en de veilige doorgang van EU-burgers en plaatselijk personeel, en erkenden dat ze daarvoor met de Taliban te maken zullen krijgen. De EU heeft ook contact met de buurlanden van Afghanistan om steun te bespreken voor de verwachte migratie-impact van de Taliban-overname. 

De hoge vertegenwoordiger van de EU, Borrell, erkende de "belangrijke" ontwikkelingen als de belangrijkste geopolitieke gebeurtenis sinds de annexatie van de Krim door Rusland. Er was een duidelijke teleurstelling over de eenzijdige benadering van de Verenigde Staten. Borrell zei dat hij met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken had gesproken, en voegde eraan toe dat de gebeurtenissen illustreerden hoe Europa "zijn 'beroemde' strategische autonomie moet ontwikkelen.

Bij het beantwoorden van een vraag van een Afghaanse journalist zei hij dat het niet de beslissing van de EU of de lidstaten was om Afghanistan te verlaten, maar dat ze niet konden blijven met hun beperkte militaire capaciteit. Met understatement suggereerde hij: "Het had zeker op een betere manier kunnen worden beheerd."

advertentie

De EU zei dat het onderhandelingsproces tussen de Afghaanse regering en de Taliban de beste kans had geboden om tot een oplossing te komen die de veiligheid en vreedzaam samenleven in Afghanistan en in de regio zou garanderen, maar riep alle partijen op om de tijdens die periode gedane toezeggingen na te komen proces om tot een “inclusieve, alomvattende en duurzame politieke oplossing” te komen. 

Terwijl de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoetten, hielden de Taliban een persconferentie. Een journalist vroeg of Borrell dacht dat de Taliban misschien veranderd was, hij antwoordde: "Ze zien er hetzelfde uit, maar ze hebben beter Engels."

Borrell zei dat de betrokkenheid van de EU met haar partners in Centraal-Azië over een breed scala aan onderwerpen, van terrorisme tot migratie, steeds belangrijker zal worden. De HRVP dat het land meer humanitaire hulp nodig zou kunnen hebben, maar zei dat ontwikkelingshulp afhankelijk zou zijn van “een vreedzame en inclusieve regeling en respect voor de grondrechten van alle Afghanen, inclusief vrouwen, jongeren en personen die tot minderheden behoren, evenals respect voor voor de internationale verplichtingen van Afghanistan, inzet voor de strijd tegen corruptie en het voorkomen van het gebruik van het grondgebied van Afghanistan door terroristische organisaties”.

advertentie

Afghanistan

Van wapens tot bestuur, de overgang van de Taliban is moeilijk te verteren

gepubliceerd

on

Met de aankondiging van een nieuwe regeringsformatie heeft de Taliban de wereld officieel verzocht haar krachtige heerschappij in Afghanistan te legitimeren. Diverse belangrijke portefeuilles van ministeries werden uitgedeeld aan een raad van leden die door bondgenoten van de EU, het VK, de VS, de VN en de NAVO als terroristen zijn aangemerkt. Terwijl Rusland, China, Iran en Pakistan hun ambassades in Kabul open hebben gehouden, heeft de terreurgroep al enige internationale erkenning gekregen. Afgezien van het oplossen van enkele fractiescheidingen, probeerden de Taliban de bestuursprincipes na te streven om zichzelf als een duurzame entiteit te profileren. De meerderheid van de gekozen Taliban-figuren is echter ofwel door de VN als terroristen aangemerkt of bezette ruimte op de 'meest gezochte lijst' van de FBI. Het islamitische emiraat Afghanistan wordt geregeerd door een regering die de internationale wetten en verdragen niet begrijpt. Deze interim-regering bestaat voornamelijk uit oude bewakers van het Taliban-regime die oorlog voerden tegen buitenlandse troepen om Afghanistan terug te winnen. Zonder vertegenwoordiging van vrouwen in de interim-regering hebben de Taliban duidelijk gemaakt dat inclusiviteit en diversiteit niet de kernidealen zijn. Het geeft er de voorkeur aan door te gaan met patronen die terreur veroorzaken en hekelt nog steeds de moderniteit in politieke aangelegenheden.

De aard en het karakter van deze unieke regering is nogal ingewikkeld en duister. Het sociale, politieke en economische kader voor een duurzame overheid werd bepaald door 800 islamitische geleerden. Met de groeiende onverdraagzaamheid van de Taliban jegens afwijkende meningen, werden veel leden zonder ervaring uitgekozen om de belangrijkste functies te bekleden. De benoeming van Mohammad Hasan Akhund als premier heeft misschien niet veel politieke experts verrast, maar niemand kon de degradatie van Mullah Baradar tot vice-premier ontcijferen. Opdat we niet vergeten dat deze regering hetzelfde repressieve theocratische regime is dat onderdak bood aan Osama bin Laden, het brein achter de aanslagen van 9/11 waarbij ongeveer drieduizend Amerikanen omkwamen.

Ministerie van Binnenlandse Zaken zal worden geleid door een van de meest gezochte mannen van de FBI, met een premie van $ 10 miljoen

advertentie

De benoeming van Sirajuddin Haqqani tot minister van Binnenlandse Zaken vormt een grote uitdaging, niet alleen voor de VS, maar ook voor de buurlanden van Afghanistan. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken van Afghanistan, verantwoordelijk voor het toezicht op de politie, inlichtingendiensten en veiligheidstroepen van het land, is zelf een terreurverdachte en wordt door de FBI gezocht voor verhoor. Ook zou de sterke alliantie van het Haqqani-netwerk met Al Qaida alarmbellen moeten doen rinkelen. Sirajuddin voert het bevel over de meest beruchte factie van de Taliban die trots is op zelfmoordaanslagen en trouwe leiders van de jihad opneemt. Het Haqqani-netwerk, gefinancierd door de Pakistaanse inlichtingendiensten, heeft met absolute straffeloosheid gewerkt om zijn terreuractiviteiten te verspreiden, zoals ontvoeringen voor losgeld en het ontketenen van zelfmoordterroristen in verschillende delen van Kabul. Nu de Taliban ten onrechte gevangenen vrijlaten die hardcore bevelhebbers, trainers en bommenmakers zijn van de islamitische staat, zal de minister van Binnenlandse Zaken in een moeilijke positie verkeren. Wanbeheer van andere rivaliserende extremistische groeperingen kan een onvermijdelijke catastrofale toestroom van geweld in de regio veroorzaken.

Ministers van defensie en onderwijs zijn geen ongebruikelijke keuzes

Hoewel de huidige minister van Defensie Muhammad Yaqoob Mujahid (zoon van de oprichter van de Taliban, Mullah Omar) voorstander was van een onderhandeld einde van de oorlog, weigerde hij de banden met het terroristische netwerk Al Qaida te verbreken. In tegenstelling tot de functie van militair leider van de opstand, erfde Mullah Yaqoob niet de autonomie om beslissingen te nemen. Hij is aangesteld om bevelen op te volgen en de belangen te dienen van de Pakistaanse inlichtingendienst Inter-Services, die terroristen een veilige haven biedt. Jaish-e-Mohammad, een minister van Defensie die door de terroristische groepering is opgeleid in guerrillaoorlogvoering, is nu verantwoordelijk voor de militaire maatregelen, middelen en beleidsbeslissingen van Afghanistan over zaken die verband houden met veiligheid. Aan de andere kant is het ministerie van onderwijs nu in handen van Abdul Baqi Haqqani, die de taak heeft gekregen om een ​​onderwijssysteem op te zetten dat billijke en uitstekende resultaten oplevert. Hoewel de Taliban hebben gezworen de verworvenheden die Afghanistan de afgelopen twee decennia in de onderwijssector heeft geboekt, te behouden, zal gemengd onderwijs nog steeds verboden blijven. Abdul Baqi Haqqani heeft het formele onderwijs al vervangen door islamitische studies. In feite vindt hij hoger onderwijs en het behalen van een doctoraat irrelevante bezigheden. Dit schept een gevaarlijk precedent en een gebrek aan formeel onderwijs zal leiden tot werkloosheid die het door oorlog verscheurde land verder zal destabiliseren.

advertentie

Andere ministeries werden ook toegewezen aan hardline-islamisten

Khairullah Khairkhwa, de waarnemend minister van informatie en omroep, heeft niet alleen nauwe banden met Al Qaeda, maar gelooft ook in een harde islamistische beweging. In 2014 werd Khairkhwa vrijgelaten uit de gevangenis van Guantanamo Bay in ruil voor sergeant Bowe Bergdahl, een glorieuze oorlogsheld die vijf jaar lang door de Taliban werd vastgehouden. Bevrijd van gevangenschap, herenigde Khairkhwa zich met de terroristische groepering om oorlog te voeren tegen Amerikaanse troepen. Het Ministerie van Deugd en Ondeugd, samen met een religieuze politiemacht, handhaven al een extreem harde interpretatie van de sharia in Afghanistan.

Sombere politieke toekomst en constante machtsstrijd

Pogingen om een ​​vreedzaam einde te maken aan de langdurige oorlog in Afghanistan hebben geleid tot instabiliteit en chaos. Het presidentiële paleis gonst van de geruchten over een verdeeldheid in de facties, hooggeplaatste Taliban-leiders leken zich te hebben overgegeven aan een vechtpartij. Deze onderlinge strijd vloeide voort uit divisies die de overwinning claimden in Afghanistan. Nu de topleider van de Taliban, Mullah Haibatullah Akhundzada en vice-premier Mullah Abdul Ghani Baradar aan het zicht van het publiek ontbreken, begint de Taliban onder druk af te brokkelen. 

De groep die aan het roer staat, zal moeten strijden tegen de ongebreidelde corruptie die het land teistert. De meeste nieuwkomers in de interim-administratie van de Taliban hebben een criminele geschiedenis die de wereld moeilijk over het hoofd zal kunnen zien. Volgens het humanitaire agentschap van de VN, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA), was er tot het einde van het jaar in totaal 606 miljoen dollar aan hulp nodig voor Afghanistan. Met het instorten van de basisvoorzieningen en het opraken van voedselhulp, zal Afghanistan zich in een ernstige crisis bevinden. De Taliban geven misschien geen moer om het westen, maar de Afghaanse $ 9 miljard dollar op internationale rekeningen is geblokkeerd door de regering-Biden. De wereld zal doorgaan met het blokkeren van diplomatieke kanalen met de Taliban totdat het belooft de grondwettelijke rechten in Afghanistan af te dwingen. Inmiddels hebben de Taliban begrepen dat het verslaan van supermachten gemakkelijk is, maar niet om de orde te herstellen.

Verder lezen

Afghanistan

Afghanistan: rekening houden met sociaal-economische belangen in alle geledingen van de samenleving is essentieel voor duurzame vrede

gepubliceerd

on

De eerste adjunct-directeur van het Instituut voor Strategische en Interregionale Studies onder de president van de Republiek Oezbekistan Akramjon Nematov gaf commentaar op de initiatieven van Oezbekistan in Afghaanse richting die werden voorgesteld tijdens de vergadering van de Raad van Staatshoofden van de Shanghai Cooperation Organization ( SCO) gehouden op 16-17 september.

Tegenwoordig is een van de belangrijkste kwesties op de internationale agenda de situatie in Afghanistan nadat de Taliban aan de macht kwam. En het is heel natuurlijk dat dit het centrale onderwerp werd van de SCO-top van staatshoofden die op 17 september 2021 in Dushanbe werd gehouden. De meeste SCO-staten delen een gemeenschappelijke grens met Afghanistan en voelen direct de negatieve gevolgen van de zich ontvouwende crisis. Het bereiken van vrede en stabiliteit in Afghanistan is een van de belangrijkste veiligheidsdoelen in de SCO-regio, schrijft Akramjon Nematov, eerste plaatsvervangend directeur van de ISRS.

De ernst van deze kwestie en de hoge mate van verantwoordelijkheid waarmee staten met hun oplossing omgaan, blijkt uit de bespreking van de Afghaanse kwestie in het SCO-CSTO-formaat. Tegelijkertijd was het belangrijkste doel van de multilaterale onderhandelingen het vinden van overeenstemming over de situatie in Afghanistan.

advertentie

President van Oezbekistan Sh. Mirziyoyev presenteerde zijn visie op de lopende processen in Afghanistan, schetste de uitdagingen en bedreigingen die daarmee gepaard gaan, en stelde ook een aantal basisbenaderingen voor om samenwerking in de Afghaanse richting op te bouwen.

In het bijzonder Sh. Mirziyoyev verklaarde dat er zich vandaag een geheel nieuwe realiteit heeft ontwikkeld in Afghanistan. Nieuwe krachten zoals de Taliban-beweging zijn aan de macht gekomen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat de nieuwe autoriteiten nog een moeilijke weg moeten afleggen van het consolideren van de samenleving naar het vormen van een capabele regering. Vandaag de dag zijn er nog steeds risico's dat Afghanistan terugkeert naar de situatie van de jaren 90, toen het land werd overspoeld door een burgeroorlog en een humanitaire crisis, en zijn grondgebied veranderde in een centrum van internationaal terrorisme en drugsproductie.

Tegelijkertijd benadrukte het staatshoofd dat Oezbekistan, als het naaste buurland, dat in die jaren rechtstreeks te maken kreeg met bedreigingen en uitdagingen, zich duidelijk bewust is van alle mogelijke negatieve gevolgen van de ontwikkeling van de situatie in Afghanistan in het slechtste geval.

advertentie

In dit verband riep Sh.Mirziyoyev de SCO-landen op om hun inspanningen te bundelen om een ​​langdurige crisis in Afghanistan en de daarmee samenhangende uitdagingen en bedreigingen voor de landen van de organisatie te voorkomen.

Hiertoe werd voorgesteld om een ​​effectieve samenwerking in Afghanistan tot stand te brengen en een gecoördineerde dialoog met de nieuwe autoriteiten te voeren, die naar evenredigheid wordt gevoerd in overeenstemming met hun verplichtingen.

Ten eerste benadrukte de Oezbeekse leider het belang van een brede politieke vertegenwoordiging van alle segmenten van de Afghaanse samenleving in het staatsbestuur, en van eerbiediging van de fundamentele mensenrechten en vrijheden, met name die van vrouwen en nationale minderheden.

Zoals de president van Oezbekistan opmerkte, hangen de vooruitzichten voor het stabiliseren van de situatie, het herstel van de Afghaanse staat en, in het algemeen, de ontwikkeling van de samenwerking tussen de internationale gemeenschap en Afghanistan hiervan af.

Opgemerkt moet worden dat Tasjkent altijd een principieel standpunt heeft ingenomen over de noodzaak om de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van het buurland te respecteren. Er is geen alternatief voor een vreedzame oplossing van het conflict in Afghanistan. Het is belangrijk om een ​​politieke dialoog te voeren met een inclusief onderhandelingsproces dat uitsluitend rekening houdt met de wil van alle Afghaanse mensen en de diversiteit van de Afghaanse samenleving.

Tegenwoordig telt Afghanistan 38 miljoen mensen, terwijl meer dan 50% etnische minderheden zijn: Tadzjieken, Oezbeken, Turkmenen, Hazara's. Sjiitische moslims vormen 10 tot 15% van de bevolking en er zijn ook vertegenwoordigers van andere religies. Daarnaast is de rol van vrouwen in de sociaal-politieke processen van Afghanistan de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Volgens de Wereldbank is het aantal vrouwen in de bevolking van Afghanistan 48% of ongeveer 18 miljoen. Tot voor kort bekleedden ze hoge regeringsposten, waren ze ministers, werkten ze in het onderwijs en de gezondheidszorg, namen ze actief deel aan het sociaal-politieke leven van het land als parlementariërs, mensenrechtenverdedigers en journalisten.

In dit opzicht zijn alleen de vorming van een representatieve regering, de afweging van de belangen van etnische politieke groeperingen en de alomvattende afweging van sociaal-economische belangen van alle geledingen van de samenleving in het openbaar bestuur de belangrijkste voorwaarden voor duurzame en duurzame vrede in Afganistan. Bovendien kan een effectieve benutting van het potentieel van alle sociale, politieke, etnische en religieuze groepen een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de Afghaanse staat en economie, en de terugkeer van het land op het pad van vrede en welvaart.

Ten tweede moeten de autoriteiten voorkomen dat het grondgebied van het land wordt gebruikt voor subversieve acties tegen naburige staten, en bescherming van internationale terroristische organisaties uitsluiten. Er werd benadrukt dat het tegengaan van de mogelijke groei van extremisme en de export van radicale ideologieën, het stoppen van de grensoverschrijdende penetratie van militanten en hun overbrenging van hotspots een van de belangrijkste taken van de SCO zou moeten worden.

In de afgelopen 40 jaar hebben de oorlog en de instabiliteit in Afghanistan dit land veranderd in een toevluchtsoord voor verschillende terroristische groeperingen. Volgens de VN-Veiligheidsraad zijn momenteel 22 van de 28 internationale terroristische groeperingen, waaronder IS en Al-Qaeda, in het land actief. Tot hun gelederen behoren ook immigranten uit Centraal-Azië, China en de GOS-landen. Tot nu toe zijn gezamenlijke inspanningen in staat geweest om terroristische en extremistische dreigingen die uitgaan van het grondgebied van Afghanistan effectief te stoppen en te voorkomen dat ze overslaan naar de ruimte van de Centraal-Aziatische landen.

Tegelijkertijd kan een langdurige machts- en politieke crisis, veroorzaakt door het complexe proces van het vormen van een legitieme en capabele regering, een veiligheidsvacuüm veroorzaken in Afghanistan. Het kan leiden tot de activering van terroristische en extremistische groeperingen, en het risico vergroten dat hun acties worden overgedragen aan buurlanden.

Bovendien vertraagt ​​de humanitaire crisis waarmee Afghanistan momenteel wordt geconfronteerd, de vooruitzichten om de situatie in het land te stabiliseren. Op 13 september 2021 waarschuwde VN-secretaris-generaal A. Guterres dat Afghanistan in de nabije toekomst met een catastrofe te maken kan krijgen, aangezien bijna de helft van de Afghaanse bevolking of 18 miljoen mensen in een staat van voedselcrisis en noodsituatie leven. Volgens de VN lijdt meer dan de helft van de Afghaanse kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding en een derde van de burgers aan een gebrek aan voeding.

Daarnaast wordt Afghanistan geconfronteerd met een nieuwe ernstige droogte – de tweede in vier jaar tijd, die nog steeds een ernstige negatieve impact heeft op de landbouw en de voedselproductie. Deze industrie voorziet 23% van het BBP van het land en 43% van de Afghaanse bevolking van banen en levensonderhoud. Momenteel zijn 22 van de 34 Afghaanse provincies ernstig getroffen door de droogte, 40% van alle gewassen ging dit jaar verloren.

Bovendien wordt de situatie verergerd door de groeiende armoede van de bevolking van Afghanistan. Volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma is het aandeel van de armoede onder de bevolking inmiddels 72% (27.3 miljoen mensen op 38 miljoen), tegen midden 2022 kan dit 97% zijn.

Het is duidelijk dat Afghanistan zelf dergelijke complexe problemen niet aan zal kunnen. Bovendien is tot nu toe 75% van de staatsbegroting (11 miljard dollar) en 43% van de economie gedekt door internationale donaties.

De grote afhankelijkheid van invoer (invoer - $ 5.8 miljard, uitvoer - $ 777 miljoen), evenals het bevriezen en beperken van de toegang tot goud en deviezenreserves, hebben de inflatie en prijsgroei aanzienlijk gestimuleerd.

Experts voorspellen dat de moeilijke sociaal-economische situatie, in combinatie met de verslechtering van de militair-politieke situatie, kan leiden tot vluchtelingenstromen uit Afghanistan. Volgens schattingen van de VN kan hun aantal tegen eind 2021 oplopen tot 515,000. Tegelijkertijd zullen de belangrijkste ontvangers van Afghaanse vluchtelingen naburige SCO-lidstaten zijn.

In het licht hiervan benadrukte de president van Oezbekistan het belang van het voorkomen van het isolement van Afghanistan en de transformatie ervan in de "schurkenstaat". In dit verband werd voorgesteld om de tegoeden van Afghanistan bij buitenlandse banken te ontdooien om een ​​grootschalige humanitaire crisis en toestroom van vluchtelingen te voorkomen, en om Kabul te blijven helpen bij economisch herstel en het oplossen van sociale problemen. Anders kan het land niet uit de klauwen van de illegale economie komen. Het zal worden geconfronteerd met de uitbreiding van de drugshandel, wapens en andere vormen van transnationale georganiseerde misdaad. Het is duidelijk dat alle negatieve gevolgen hiervan eerst door de buurlanden zullen worden gevoeld.

In dit verband riep de president van Oezbekistan op tot consolidering van de inspanningen van de internationale gemeenschap om de situatie in Afghanistan zo snel mogelijk op te lossen, en stelde hij voor om in Tasjkent een bijeenkomst op hoog niveau in SCO-Afghanistan-formaat te houden met deelname van waarnemersstaten en dialoogpartners.

De SCO kan ongetwijfeld een belangrijke bijdrage leveren aan het stabiliseren van de situatie en het zorgen voor duurzame economische groei in Afghanistan. Tegenwoordig zijn alle buurlanden van Afghanistan lid of waarnemer van de SCO en willen ze ervoor zorgen dat het land niet opnieuw een bron van bedreigingen voor de regionale veiligheid wordt. De SCO-lidstaten behoren tot de belangrijkste handelspartners van Afghanistan. Het handelsvolume met hen is bijna 80% van de handelsomzet van Afghanistan ($11 miljard). Bovendien dekken de SCO-lidstaten meer dan 80% van de elektriciteitsbehoefte van Afghanistan en meer dan 20% van de behoefte aan tarwe en meel.

De betrokkenheid van dialoogpartners bij het oplossen van de situatie in Afghanistan, waaronder Azerbeidzjan, Armenië, Turkije, Cambodja, Nepal en nu ook Egypte, Qatar en Saoedi-Arabië, zal ons in staat stellen gemeenschappelijke benaderingen te ontwikkelen en de inspanningen op het gebied van het waarborgen van veiligheid, economisch herstel en het oplossen van de belangrijkste sociaal-economische problemen van Afghanistan.

In het algemeen kunnen de SCO-staten een sleutelrol spelen bij de wederopbouw van Afghanistan na een conflict en de transformatie ervan tot een verantwoordelijk onderwerp van internationale betrekkingen bevorderen. Om dit te doen, moeten de SCO-landen hun inspanningen coördineren om langdurige vrede tot stand te brengen en Afghanistan te integreren in regionale en mondiale economische banden. Uiteindelijk zal dit leiden tot de vestiging van Afghanistan als een vreedzaam, stabiel en welvarend land, vrij van terrorisme, oorlog en drugs, en tot het waarborgen van veiligheid en economisch welzijn in de gehele SCO-ruimte.

Verder lezen

Afghanistan

Opstand in Afghanistan: kosten van de oorlog tegen het terrorisme

gepubliceerd

on

Het besluit van president Joe Biden om de militaire interventie in Afghanistan te beëindigen is alom bekritiseerd door commentatoren en politici aan beide kanten van het gangpad. Zowel rechtse als linkse commentatoren hebben zijn beslissing om verschillende redenen bekritiseerd. schrijft Vidya S Sharma Ph.D.

In mijn artikel getiteld, Afghanistan trekt zich terug: Biden heeft de juiste beslissing genomen, Ik heb laten zien hoe hun kritiek geen toetsing doorstaat.

In dit artikel wil ik de kosten van deze 20 jaar durende oorlog in Afghanistan voor de VS op drie niveaus onderzoeken: (a) in monetaire termen; (b) sociaal thuis; (c) in strategische termen. Met strategische termen bedoel ik in hoeverre Amerika's betrokkenheid bij Afghanistan (en Irak) zijn positie als mondiale supermacht heeft verminderd. En wat nog belangrijker is, wat zijn de kansen dat de VS hun eerdere status als enige supermacht terugwinnen?

advertentie

Hoewel ik me over het algemeen zou beperken tot de kosten van de opstand in Afghanistan, zou ik ook kort de kosten bespreken van de tweede oorlog in Irak die door president George W. Bush is gevoerd onder het voorwendsel van het vinden van de (verborgen) massavernietigingswapens of massavernietigingswapens die het VN-team van 700 inspecteurs onder leiding van Hans Blix kon niet vinden. De oorlog in Irak, kort nadat het Amerikaanse leger Irak had bezet, had ook te lijden van 'mission creep' en veranderde in de oorlog tegen opstandelingen in Irak.

Kosten van 20 jaar counterinsurgency

Hoewel zeer reëel, in sommige opzichten tragischer, zou ik toch niet willen omgaan met de kosten van oorlog in termen van het aantal burgers dat wordt gedood, gewond en verminkt, hun eigendommen vernietigd, intern ontheemden en vluchtelingen, psychologisch trauma (soms levenslang) geleden door kinderen en volwassenen, verstoring van de opvoeding van kinderen, enz..

advertentie

Laat ik beginnen met de kosten van oorlog in termen van dode en gewonde soldaten. In de oorlog en de daaruit voortvloeiende counterinsurgency in Afghanistan (eerst officieel Operation Enduring Freedom genoemd en om het mondiale karakter van de oorlog tegen het terrorisme aan te geven werd het omgedoopt tot 'Operation Freedom's Sentinel'), verloren de VS 2445 militairen, waaronder 13 Amerikaanse troepen die werden gedood door ISIS- K in de aanval op de luchthaven van Kabul op 26 augustus 2021. Dit aantal van 2445 omvat ook ongeveer 130 Amerikaanse militairen die zijn gedood op andere locaties van de opstand).

Bovendien, de Central Intelligence Agency (CIA) verloor 18 van zijn agenten in Afghanistan. Verder waren er 1,822 dodelijke slachtoffers van civiele aannemers. Dit waren voornamelijk ex-militairen die nu privé werkten.

Bovendien raakten eind augustus 2021 20,722 leden van de Amerikaanse strijdkrachten gewond. Dit cijfer omvat 18 gewonden toen ISIS (K) op 26 augustus in de buurt aanviel.

Neta C Crawford, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Boston University en mededirecteur van het "Costs of War Project" aan de Brown University, publiceerde deze maand een paper waarin ze berekent dat oorlogen zijn gevoerd als reactie op de aanslagen van 9/11 door de VS in de afgelopen 20 jaar hebben het $ 5.8 biljoen gekost (zie figuur 1). Hiervan zijn ongeveer 2.2 biljoen dollar de kosten van het bestrijden van de oorlog en de daaruit voortvloeiende opstand in Afghanistan. De rest is voor het overgrote deel de kosten van de gevechten in de oorlog in Irak, gelanceerd door neo-conservatieven onder het voorwendsel van het vinden van de ontbrekende massavernietigingswapens (MVW) in Irak.

Crawford schrijft: "Dit omvat de geschatte directe en indirecte kosten van uitgaven in de oorlogsgebieden van de Verenigde Staten na 9/11, binnenlandse veiligheidsinspanningen voor terrorismebestrijding en rentebetalingen op oorlogsleningen."

Dit bedrag van $ 5.8 biljoen is exclusief de kosten voor medische zorg en invaliditeitsuitkeringen voor veteranen. Deze zijn berekend door Harvard University's Linda Bilmes. Ze ontdekte dat medische zorg en invaliditeitsuitkeringen voor veteranen de komende 30 jaar de Amerikaanse schatkist waarschijnlijk meer dan 2.2 biljoen dollar zullen kosten.

Figuur 1: Cumulatieve kosten van oorlog gerelateerd aan de aanslagen van 11 september

Bron: Neta C. Crawford, Boston University en mededirecteur van het Costs of War-project aan de Brown University

Dus de totale kosten van de oorlog tegen het terrorisme komen voor de Amerikaanse belastingbetalers op $ 8 biljoen. Lyndon Johnson verhoogde de belastingen om de oorlog in Vietnam te bestrijden. Het is ook de moeite waard eraan te denken dat al deze oorlogsinspanningen met schulden zijn gefinancierd. Zowel de presidenten George W. Bush als Donald Trump hebben de persoonlijke en vennootschapsbelasting verlaagd, vooral aan de bovenkant. Dus toegevoegd aan het begrotingstekort in plaats van stappen te ondernemen om de balans van het land te herstellen.

Zoals vermeld in mijn artikel, Afghanistan trekt zich terug: Biden heeft de juiste beslissing genomen, stemde het Congres bijna unaniem om ten oorlog te trekken. Het gaf president Bush een blanco cheque, dat wil zeggen om terroristen op te sporen waar ze zich ook op deze planeet bevinden.

Op 20 september 2001, in een toespraak tot een gezamenlijke zitting van het Congres, president Bush zei: “Onze oorlog tegen het terrorisme begint met Al-Qaeda, maar houdt daar niet op. Het zal niet eindigen totdat elke terroristische groepering met een wereldwijd bereik is gevonden, gestopt en verslagen.”

Daarom toont onderstaande figuur 2 de locaties waar de VS sinds 2001 in verschillende landen is betrokken bij het bestrijden van opstanden.

Figuur 2: Wereldwijde locaties waar de VS betrokken waren bij de strijd tegen het terrorisme

Bron: Watson Institute, Brown University

Kosten van de oorlog in Afghanistan voor de Amerikaanse bondgenoten

Figuur 3: Kosten van de oorlog in Afghanistan: NAVO-bondgenoten

LandBijgedragen troepen*Doden**Militaire uitgaven ($ miljard)***Buitenlandse hulp***
UK950045528.24.79
Duitsland49205411.015.88
Frankrijk4000863.90.53
Italië3770488.90.99
Canada290515812.72.42

Bron: Jason Davidson als Kosten van oorlogsproject, Brown University

* Topbijdragers van Europese geallieerde troepen aan Afghanistan vanaf februari 2011 (toen het een hoogtepunt bereikte)

** Doden in Afghanistan, oktober 2001-september 2017

*** Alle cijfers zijn voor de jaren 2001-18

Dit is niet alles. De oorlog in Afghanistan had ook de NAVO-bondgenoten van de VS veel gekost. Jason Davidson van de University of Mary Washington publiceerde in mei 2021 een paper. Ik vat zijn bevindingen voor de top 5 van bondgenoten (alle NAVO-leden) in tabelvorm samen (zie figuur 3 hierboven).

Australië was de grootste niet-NAVO-bijdrager aan de Amerikaanse oorlogsinspanningen in Afghanistan. Het verloor 41 militairen en in financiële termen kostte het Australië in totaal ongeveer $ 10 miljard.

De cijfers in figuur 3 tonen niet de kosten voor de bondgenoten van de opvang en vestiging van vluchtelingen en migranten en de terugkerende kosten van versterkte binnenlandse veiligheidsoperaties.

Kosten van oorlog: verloren werkgelegenheidskansen

Zoals hierboven vermeld, bedragen de uitgaven en kredieten met betrekking tot de kosten van oorlog van FY2001 tot FY2019 ongeveer $ 5 biljoen. Op jaarbasis gaat het om $ 260 miljard. Dit komt bovenop het budget van het Pentagon.

Heidi Garrett-Peltier van de Universiteit van Massachusetts heeft uitstekend werk verricht door de extra banen te bepalen die deze toewijzingen creëerden in het militair-industriële complex en hoeveel extra banen er zouden zijn gecreëerd als deze fondsen in andere gebieden zouden worden besteed.

Garrett-Peltier ontdekte dat "het leger 6.9 banen creëert per $ 1 miljoen, terwijl de schone energie-industrie en infrastructuur elk 9.8 banen ondersteunen, gezondheidszorg 14.3 en onderwijs 15.2."

Met andere woorden, met dezelfde hoeveelheid fiscale stimulansen zou de federale regering 40% meer banen hebben gecreëerd op het gebied van hernieuwbare energie en infrastructuur dan in het militair-industriële complex. En als dit geld aan gezondheidszorg of onderwijs zou zijn besteed, zou het respectievelijk 100% en 120% extra banen hebben gecreëerd.

Garrett-Peltier concludeert dat "de federale regering de mogelijkheid heeft verloren om gemiddeld 1.4 miljoen banen te creëren".

Kosten van oorlog - Verlies van moreel, vervallen uitrusting en vervormde krijgsmachtstructuur

Het Amerikaanse leger, het grootste en machtigste leger ter wereld, vocht samen met zijn NAVO-bondgenoten met ongeschoolde en slecht uitgeruste (rondrennen in hun oude Toyota-trucks met Kalasjnikov-geweren en enige basiskennis in het plaatsen van IED's of geïmproviseerde explosieven Devices) opstandelingen gedurende 20 jaar en kon ze niet onderwerpen.

Dit heeft zijn tol geëist van het moreel van het Amerikaanse defensiepersoneel. Verder heeft het het vertrouwen van de VS in zichzelf en zijn geloof in zijn waarden en uitzonderlijkheid aangetast.

Bovendien hebben zowel de oorlog in Irak als de 20 jaar durende oorlog in Afghanistan (beide begonnen door neo-cons onder George W Bush) de Amerikaanse strijdmachtstructuur verstoord.

Bij het bespreken van inzet spreken de generaals vaak van de regel van drie, dat wil zeggen, als 10,000 troepen zijn ingezet in een strijdtoneel, dan betekent dit dat er 10 militairen zijn die onlangs zijn teruggekeerd van inzet, en nog eens 000 worden opgeleid en klaar om erheen te gaan.

De opeenvolgende Amerikaanse bevelhebbers in de Stille Oceaan hebben meer middelen geëist en hebben de Amerikaanse marine zien krimpen tot onaanvaardbare niveaus. Maar hun verzoeken om meer middelen werden routinematig afgewezen door het Pentagon om te voldoen aan de eisen van de generaals die in Irak en Afghanistan vochten.

Het vechten tegen de 20-jarige oorlog betekende ook nog twee dingen: de Amerikaanse strijdkrachten lijden aan oorlogsmoeheid en mochten uitbreiden om aan de oorlogsverplichtingen van Amerika te voldoen. Deze noodzakelijke uitbreiding ging ten koste van de Amerikaanse luchtmacht en marine. Het zijn de laatste twee die nodig zijn om de uitdaging van China, de verdediging van Taiwan, Japan en Zuid-Korea, aan te gaan.

Ten slotte gebruikten de VS hun extreem uitgebreide en hoogtechnologische uitrusting, bijvoorbeeld F22's en F35s-vliegtuigen, om de opstand in Afghanistan te bestrijden, dat wil zeggen, om met Kalasjnikov zwaaiende opstandelingen die rondzwerven in vervallen Toyota's te lokaliseren en te doden. Als gevolg daarvan is veel van de apparatuur die in Afghanistan wordt gebruikt, niet in goede staat en heeft ernstig onderhoud en reparaties nodig. Deze reparatierekening alleen al zal in de miljarden dollars lopen.

Het kosten van oorlog eindigen daar niet. Alleen al in Afghanistan en Irak (d.w.z. de dodelijke slachtoffers in Jemen, Syrië en andere opstandelingen niet meegerekend), werden tussen 2001 en 2019 344 en journalisten gedood. Dezelfde cijfers waren voor humanitaire hulpverleners en de aannemers in dienst van de Amerikaanse regering waren respectievelijk 487 en 7402.

Amerikaanse militairen die zelfmoord hebben gepleegd, zijn vier keer meer dan het aantal dat is omgekomen in gevechten in de oorlogen van na 9/11. Niemand weet hoeveel ouders, echtgenoten, kinderen, broers en zussen en vrienden emotionele littekens dragen omdat ze iemand hebben verloren in de oorlogen van 9/11 of hij/zij is verminkt of zelfmoord heeft gepleegd.

Zelfs 17 jaar nadat de oorlog in Irak begon, weten we nog steeds het echte dodental van burgers in dat land. Hetzelfde geldt voor Afghanistan, Syrië, Jemen en andere theaters van opstand.

Strategische kosten naar de VS

Deze preoccupatie met de oorlog tegen het terrorisme heeft ertoe geleid dat de VS de ontwikkelingen die elders plaatsvinden, hebben afgewend. Door dit toezicht kon China opkomen als een serieuze concurrent van de VS, niet alleen economisch maar ook militair. Dit zijn de strategische kosten die de VS heeft betaald voor hun 20 jaar durende obsessie met de oorlog tegen het terrorisme.

Ik bespreek het onderwerp hoe China heeft geprofiteerd van de obsessie van de VS met de oorlog tegen het terrorisme in detail in mijn aanstaande artikel, "China was de grootste begunstigde van de "voor altijd" oorlog in Afghanistan".

Laat ik in het kort de enorme omvang van de taak die voor de VS ligt, uiteenzetten.

In 2000, toen het de gevechtscapaciteiten van het Volksbevrijdingsleger (PLA) besprak, schreef het Pentagon dat het gericht was op het bestrijden van oorlogvoering op het land. Het had grote grond-, lucht- en zeestrijdkrachten, maar ze waren meestal verouderd. De conventionele raketten waren over het algemeen van korte afstand en bescheiden nauwkeurigheid. De opkomende cybercapaciteiten van de PLA waren rudimentair.

Nu snel vooruit naar 2020. Dit is hoe het Pentagon de mogelijkheden van de PLA heeft beoordeeld:

Peking zal waarschijnlijk proberen tegen het midden van de eeuw een leger te ontwikkelen dat gelijk is aan - of in sommige gevallen superieur is aan - het Amerikaanse leger. In de afgelopen twee decennia heeft China hardnekkig gewerkt aan het versterken en moderniseren van het PLA in bijna elk opzicht.

China heeft nu de op één na grootste onderzoeks- en ontwikkelingsbudget in de wereld (achter de VS) voor wetenschap en technologie. Het loopt op veel gebieden voor op de VS.

China heeft goed geslepen methoden gebruikt die het onder de knie heeft om zijn industriële sector te moderniseren om de achterstand op de VS in te halen. Het heeft technologie overgenomen uit landen als: Frankrijk, Israël, Rusland en Oekraïne. Het heeft reverse-ontworpen de onderdelen. Maar bovenal vertrouwde het op industriële spionage. Om maar twee voorbeelden te noemen: de cyberdieven hebben gestolen blauwdrukken van F-22 en F-35 stealth-jagers en de meeste van de Amerikaanse marine geavanceerde anti-schip kruisraketten. Maar het heeft ook echte innovatie met zich meegebracht.

China is nu een wereldleider in lasergebaseerde onderzeeërdetectie, draagbare lasergeweren, deeltjesteleportatie, kwantumradar. En natuurlijk bij cyberdiefstal, zoals we allemaal weten. Met andere woorden, op veel gebieden heeft China nu een technologische voorsprong op het Westen.

Gelukkig lijkt er bij politici van beide kanten het besef te zijn dat China de dominante macht zal worden als de VS niet snel orde op zaken stellen. De VS hebben een periode van 15-20 jaar om hun dominantie in beide sferen te bevestigen: de Stille en de Atlantische Oceaan. Het vertrouwt op zijn luchtmacht en zeegaande marine om zijn invloed in het buitenland uit te oefenen.

De VS moeten dringend enkele stappen ondernemen om de situatie te verhelpen. Het congres moet wat stabiliteit brengen in de begroting van het Pentagon.

Het Pentagon moet ook wat zielsonderzoek doen. De kosten van de ontwikkeling van de F-35 stealth-jet waren bijvoorbeeld niet alleen: ruim boven budget en achter niet de tijd of. Het is ook onderhoudsintensief, onbetrouwbaar en sommige software werkt nog steeds niet goed. Het moet zijn capaciteiten voor projectbeheer verbeteren, zodat nieuwe wapensystemen op tijd en binnen het budget kunnen worden geleverd.

Biden-doctrine en China

Biden en zijn regering lijken zich volledig bewust te zijn van de bedreiging die China vormt voor de Amerikaanse veiligheidsbelangen en dominantie in de westelijke Stille Oceaan. Welke stappen Biden ook heeft genomen in buitenlandse zaken, ze zijn bedoeld om de VS voor te bereiden op de confrontatie met China.

Ik bespreek de Biden-doctrine in detail in een apart artikel. Maar het zou hier volstaan ​​om een ​​paar stappen te noemen die de regering-Biden heeft genomen om mijn stelling te bewijzen.

Allereerst is het de moeite waard eraan te denken dat Biden geen van de sancties heeft opgeheven die de regering-Trump aan China heeft opgelegd. Hij heeft geen concessies gedaan aan China op het gebied van handel.

Biden heeft de beslissing van Trump teruggedraaid en heeft ingestemd met het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag verlengen (INF-verdrag). Hij heeft dat vooral gedaan omdat hij niet tegelijkertijd China en Rusland wil aanpakken.

Zowel rechtse als linkse commentatoren bekritiseerden Biden voor de manier waarop hij besloot de troepen uit Afghanistan terug te trekken. Door deze oorlog niet voort te zetten, zal de regering-Biden bijna $ 2 biljoen besparen. Het is meer dan voldoende om zijn binnenlandse infrastructuurprogramma's te betalen. Die programma's zijn niet alleen nodig om de afbrokkelende Amerikaanse infrastructuuractiva te moderniseren, maar zullen ook veel banen creëren in landelijke en regionale steden in de VS. Net zoals zijn nadruk op hernieuwbare energie zal doen.

*************

Vidya S. Sharma adviseert klanten over landenrisico's en op technologie gebaseerde joint ventures. Hij heeft tal van artikelen bijgedragen voor prestigieuze kranten als: The Canberra Times, De Sydney Morning Herald, De leeftijd (Melbourne), De Australian Financial Review, The Economic Times (India), De zakelijke standaard (India), EU Reporter (Brussel), Oost-Azië Forum (Canberra), De Business Line (Chennai, India), The Hindustan Times (India), De financiële express (India), The Daily Caller (VS. Hij is bereikbaar via: [e-mail beveiligd]

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending