Verbind je met ons

Karelsprijs

#Pontifex: Pope gegund Karel de Grote-prijs

DELEN:

gepubliceerd

on

160429PopeFrancis2Zijne Heiligheid, paus Franciscus, zal op 6 mei de Karel de Grote-prijs ontvangen. De Internationale Karel de Grote-prijs van Aken is de oudste en bekendste prijs die wordt toegekend voor werk dat is verricht in dienst van de Europese eenwording. De paus is de eerste niet-Europese ontvanger van de prijs sinds 2000, toen de prijs werd toegekend aan de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zal samen met de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk aanwezig zijn bij de ceremonie om de Karel de Grote-prijs uit te reiken aan Zijne Heiligheid, paus Franciscus. Het evenement vindt plaats in de Sala Regia van de officiële residentie van de paus, waar de drie presidenten een gezamenlijke lofrede houden. Aan de vooravond van de ceremonie, donderdag 5 mei, neemt voorzitter Juncker deel aan een debat over de staat van de Unie, samen met de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de presidenten Schulz en Tusk. Het evenement wordt georganiseerd door het bestuur van de Karel de Grote-prijs en vindt plaats in het Capitolini Museum - in de zaal waar in 1957 het Verdrag van Rome werd ondertekend.

De paus werd door veel groepen geprezen voor zijn steun aan vluchtelingen, bracht een spraakmakend bezoek aan het eiland Lesbos en bood asiel aan aan 12 Syriërs. Het aantal asielzoekers dat door het Vaticaan wordt verwelkomd is klein, maar het gebaar is belangrijk. Met een bevolking van ongeveer 1,000 inwoners vormen 12 vluchtelingen een relatief hoog percentage, vergeleken met het aantal hervestigde vluchtelingen in de meeste EU-landen. Hoewel de katholieke kerk niet de greep heeft die ze ooit op harten en geesten had, omschrijft meer dan 70% van de EU-burgers zichzelf als christen en bijna 50% van de EU-burgers beschrijft zichzelf als katholiek.

De paus is ook bereid om in te grijpen in andere conflictgebieden, vooral waar conflicten verband houden met religie. Zijn tussenkomst in de Centraal-Afrikaanse Republiek was bijzonder welkom.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending