Verbind je met ons

Conflicten

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar de voorgestelde fusie tussen Cargill en ADM

DELEN:

gepubliceerd

on

Boogschutter Daniels Midlands Co. TourDe Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend om te beoordelen of de voorgenomen overname van de industriële chocoladedivisie van Archer Daniels Midland ("ADM") door Cargill in overeenstemming is met de EU-concentratieverordening. Beide in de VS gevestigde bedrijven leveren zowel industriële chocolade als coatings en vullingen op basis van vet.

Industriële chocolade, die in vloeibare of vaste vorm wordt verkocht, wordt door klanten in de voedselverwerkende industrie gebruikt om eindconsumentenproducten te produceren. Klanten van industriële chocolade zijn producenten van koekjes, roomijs, chocoladesuikergoed en andere eindconsumentenproducten.

Het voorlopig onderzoek van de Commissie bracht mogelijke mededingingsbezwaren aan het licht bij de levering van industriële chocolade aan klanten in Duitsland en het VK. De Commissie stelde vast dat Cargill, ADM en Barry Callebaut de belangrijkste leveranciers zijn van industriële chocolade aan klanten in deze markten. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat verschillende kleinere concurrenten voor de levering van industriële chocolade een beperktere aanwezigheid hebben en onvoldoende concurrentiedruk uitoefenen op de partijen. De voorgenomen transactie zou een belangrijke concurrent kunnen elimineren en de keuze van geschikte leveranciers in toch al geconcentreerde markten kunnen verminderen, wat zou kunnen leiden tot prijsstijgingen.

De voorgenomen transactie omvat niet de activiteiten van ADM op het gebied van chocoladehalffabrikaten zoals cacaolikeur, cacaoboter en cacaopoeder.

De Commissie heeft nu 90 werkdagen, tot 8 juli 2015, om de voorgenomen overname grondig te onderzoeken en te bepalen of deze aanvankelijke zorgen terecht zijn. De opening van een diepgaand onderzoek loopt niet vooruit op het eindresultaat van het onderzoek.

De transactie werd op 19 januari 2015 bij de Commissie aangemeld.

Bedrijven en producten

advertentie

Cargill is een in de VS gevestigd particulier bedrijf dat actief is in de internationale productie en marketing van voedsel-, landbouw- en risicobeheerproducten en -diensten. Haar activiteiten omvatten de productie en marketing van industriële coatings en vullingen op basis van chocolade en vet, evenals van chocoladehalffabrikaten zoals cacaolikeur, cacaoboter en cacaopoeder.

Archer Daniels Midland is een Amerikaans bedrijf dat industriële coatings en vullingen op basis van chocolade en vet wereldwijd verwerkt, verkoopt en distribueert.

Concentratiecontrole regels en procedures

De Commissie moet fusies en overnames beoordelen waarbij bedrijven betrokken zijn met een omzet boven bepaalde drempels (zie artikel 1 van de Concentratieverordening) en concentraties voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER of een substantieel deel daarvan aanzienlijk zouden belemmeren.

De overgrote meerderheid van de aangemelde fusie de mededinging niet problemen opleveren en worden gewist nadat een routine beoordeling. Vanaf het moment dat een transactie is aangemeld, heeft de Commissie over het algemeen een totaal van 25 werkdagen om te beslissen of om goedkeuring te verlenen (Fase I) of een diepgaand onderzoek (Fase II) te starten.

Naast de huidige transactie lopen er nog acht andere fase II-fusieonderzoeken:

Meer informatie zal beschikbaar zijn op de te concurrentie website, in de Commissie openbaar case register onder zaaknummer M.7408.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending