Verbind je met ons

Economie

Europees Parlement deze week: passagiersgegevens, emissiehandel, US handelsovereenkomst, Griekenland

DELEN:

gepubliceerd

on

EP van deze weekDe eendaagse plenaire vergadering op woensdag (25 februari) staat in het teken van de energie-unie, het resultaat van de recente top van de Raad en een discussie met de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi. Ondertussen bespreken parlementaire commissies deze week emissiehandel en het gebruik van passagiersgegevens voor EU-vluchten in de strijd tegen terrorisme. De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz zal de koning en de koningin van België verwelkomen en een ontmoeting hebben met Volodymyr Groysman, voorzitter van het Oekraïense parlement. 

plenaire zitting

Tijdens de plenaire sessie op woensdagmiddag zullen de leden van het Europees Parlement een strategisch kader voor een energie-unie bespreken met Maroš Šefčovič, de Europese commissaris verantwoordelijk voor de energie-unie; de informele EU-top van vorige week, evenals het jaarverslag van de Europese Centrale Bank over 2013 en de Europese economie met president Mario Draghi.

parlementaire commissies

De commissie economische zaken vergadert dinsdag met Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem om de laatste ontwikkelingen in de eurozone en in het bijzonder de lopende gesprekken met de Griekse regering te bespreken.

De commissie burgerlijke vrijheden bespreekt donderdag het nieuwe voorstel over het gebruik van persoonsgegevens van passagiers (PNR) om terroristen op te sporen. Het eerste voorstel werd in 2013 door de commissie afgewezen vanwege bezorgdheid over de privacy, maar nu hoopt MEPS tegen het einde van het jaar een nieuwe EU PNR-richtlijn af te ronden.

Gedurende de week beoordelen verschillende commissies de voortgang die is geboekt bij de onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de EU en de VS, bekend als het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). De ontwikkelingscommissie stemt dinsdag over haar aanbevelingen. Het standpunt van het Parlement zal naar verwachting vóór de zomer worden aangenomen.

advertentie

Een ontwerprapport waarover dinsdag gestemd zal worden, heeft tot doel het EU-emissiehandelssysteem (ETS) te hervormen door een “marktstabiliteitsreserve (MSR)” in te voeren om het systeem te beschermen tegen economische schommelingen en om het huidige overschot aan gratis emissierechten weg te werken. Op dezelfde dag stemt de Milieucommissie ook over een hervorming van de EU-wetgeving inzake biobrandstoffen om de zorgen over de negatieve impact van conventionele (eerste generatie) biobrandstoffen weg te nemen.

Maandag houden de commissies economische zaken en begrotingen het eerste debat over het Europees Fonds voor strategische investeringen ter ondersteuning van de economie.

De begrotingscommissie stemt donderdag over haar richtlijnen voor de EU-begroting voor 2016, waarin de prioriteiten van het Parlement voor de begroting van volgend jaar worden vastgelegd.

Dinsdag wisselt de commissie buitenlandse zaken van gedachten met Volodymyr Groysman, voorzitter van het Oekraïense parlement.

Overige zakelijke

De koning en de koningin van België zullen woensdag voor aanvang van de plenaire vergadering het parlement bezoeken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending