Verbind je met ons

EU

Kazachstan: Religieuze tolerantie model

DELEN:

gepubliceerd

on

361363-beheerderDoor Colin Stevens, Brussel

De steeds groter wordende gevaren van extremisme en terrorisme trekken bijzondere aandacht naar de beste ervaringen van samenlevingen waarin de diversiteit van culturen en religies synergieën creëert die bijdragen aan hun stabiliteit en welzijn. De Republiek Kazachstan is daar één van, die blijk geeft van een strategisch beleid van tolerantie en wederzijds respect tussen talrijke nationaliteiten – het unieke model dat is verankerd in de oprichting van de Volksvergadering van Kazachstan – het adviesorgaan van president Noersoeltan Nazarbajev, de belangrijkste architect van de Republiek Kazachstan. nationaal systeem van ethische en etnische co-existentie, waarbij wordt benadrukt dat harmonie in menselijke relaties een fundamentele voorwaarde is voor het welzijn van de samenleving als geheel.

De EU is via verschillende kanalen op de hoogte van het interculturele model van Kazachstan, waaronder het Centrum voor Vrede en overeenstemming in Londen, de andere is de ongoing series ‘Kazakshtan: Integral Matrix of Unity and Accord’‘, published in main European languages, initiated by the People’s Assembly, encouraging for the concept of inter-ethnic tolerance. HHof toevoegde, on de 20e verjaardag van de Volksvergadering van Kazachstan, Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan zijn prominente rol in de nationale politiek consonantie. In de eerste plaats is er onder de post-Sovjetstaten Kazahstan’s leadership has realized the necessity of the creation of such an establishment as a tool of toenadering tussen diverse culturele entiteiten.

President Narabayev heeft als belangrijke initiatiefnemer van de Vergadering meedogenloos het essentiële en unieke profiel ervan onderstreept in een modern multicultureel en multiconfessioneel tijdperk. society. Its successful activities were marked by both national and international recognition, in particular from UN Secretary General Kofi Annan during his visit to Kazakhstan, who expressed his high esteem of the system of national coherence, naming it ‘a model’ to follow worldwide.

Ook onder de religieuze autoriteiten werd het voorbeeld niet onopgewaardeerd; paus Johannes Paulus II prees het respect tussen de verschillende biechtstoelen. De prominente en actief rol van de Vergadering geïnspireerd de grote veranderingen die tot uiting komen in de grondwetshervorming om het aantal afgevaardigden in de lagere kamer van het parlement uit te breiden aan vertegenwoordigers van de Algemene Vergadering.

Further a conceptual document defining the aims, principles and challenges of the governmental policy has been put forward – a doctrine of national unit, the concept that enhances politics to strengthen the idea of a modern and dynamic secular state.

Als resultaat hiervan institutionele veranderingen en praktische stappen in de richting van de ontwikkeling van tolerantie, rapporteert Kazachstan met trots stabiliteit gebaseerd op wederzijds respect van verschillende confessionelen, het vermijden van elke open confrontatie, betrokken zijn bij voortdurende communicatie en het oplossen van potentiële problemen voordat ze groter worden. De potentiële conflicten worden niet alleen politiek benaderd, maar ook via de wetenschap – het Centrum voor Humanitair Onderzoek, met steun van de OVSE.

advertentie

Het scala aan activiteiten om de maatschappelijke harmonie te verbeteren wordt ontwikkeld via contacten van de culturele centra met hun historische moederlanden: Azeri, Armeens, Grieks, Doug, Joods, Kharachaevo-Balkar, KoRean, Duits, Pools, Tataars, Turks, Turk en Oekraïens. Er worden nauwe, permanente contacten gelegd met de grensgebieden van Rusland.

Kazachstan vertegenwoordigt een efficiënt platform voor culturele en religieuze communicatie, aangezien er meer dan 130 nationaliteiten zijn en 3,000 religieuze verenigingen die meer dan 40 confessionele organisaties vertegenwoordigen. In de afgelopen twintig jaar zijn 22 regionale nationaal-culturele centra opgericht om 470 organisaties op verschillende niveaus te verenigen.

Er zal scherpe aandacht worden besteed aan het onderwijssysteem, waarbij wederzijds respect en tolerantie wordt gecultiveerd in meer dan 100 nationale scholen en 170 scholen. zondag scholen, waar kinderen de kans krijgen hun moedertaal te leren. Onder drie scholen voor nationaal Renaissance-onderzoek afdelingen zijn het ontwikkelen van programma's in nationale talen. Er wordt speciale aandacht besteed aan traditionele volks- en religieuze festiviteiten – Nowruz, Maslenniza, Sabantui, Kerstmis, eelk van hen voegt een unieke smaak toe aan de rijkdom van de multiculturele samenleving van Kazachstan.

Tzijn jaar, on 11-12 juni, voor de vijfde keer zal Kazachstan gastheer zijn van het Congres van Wereldreligies, onder het thema van de dialoog tussen religieuze en politieke leiders in naam van vrede en ontwikkeling.

Onder de deelnemers aan het congres zullen er zijn vertegenwoordigers van het christendom, de islam, het jodendom, het boeddhisme, het taoïsme, het shintoïsme, het hindoeïsme en internationale organisaties. De belangstelling die deze gebeurtenis wekt, samen met de uitdagingen van radicalisering, voor manieren en methoden om te voorkomen dat mensen betrokken raken bij een verkeerde interpretatie van religie, wat leidt tot de degradatie van de waarde van het menselijk leven en humanistische waarden. De synergie tussen politieke en religieuze autoriteiten is hierbij van het allergrootste belang.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending