Verbind je met ons

Bankieren

De Commissie keurt rapportageregels goed over de blootstelling van banken aan schaduwbankieren

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft technische normen aangenomen die door kredietinstellingen moeten worden gebruikt bij het rapporteren van hun blootstellingen aan schaduwbankentiteiten, zoals vereist door de Europese Commissie Regeling kapitaalvereisten. Deze standaarden stellen criteria vast voor de identificatie van schaduwbankentiteiten, waardoor de harmonisatie en vergelijkbaarheid van de door kredietinstellingen gerapporteerde blootstellingen wordt gewaarborgd. De normen zullen toezichthouders ook voorzien van robuuste gegevens om de risico's van banken ten opzichte van niet-bancaire financiële intermediairs te beoordelen. Dit zal het prudentiële raamwerk versterken, waardoor een grotere transparantie van de materiële verbanden tussen de traditionele banksector en de schaduwbanksector mogelijk wordt.

Commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie Mairead McGuinness zei: “Niet-bancaire financiële instellingen zijn de afgelopen jaren gegroeid. Sommige hebben een aanzienlijke mismatch op het gebied van schulden en liquiditeit opgebouwd en, zoals blijkt uit de recente verliezen in de banksector waarbij deze entiteiten betrokken zijn, zouden hun activiteiten een risico kunnen vormen voor het financiële systeem. De huidige regels bieden in de EU actieve banken extra duidelijkheid over welke entiteiten onder schaduwbankieren vallen, waardoor de consistentie van de rapportages tussen de banken wordt gewaarborgd en het vermogen van de toezichthouders wordt verbeterd om de opbouw van grote risico's op niet-bancaire financiële instellingen op te sporen en de risico's effectief te beheren.

De eisen, aangenomen in de vorm van een Gedelegeerde verordening, zal nu formeel worden toegezonden aan het Europees Parlement en de Raad, die drie maanden de tijd zullen hebben om de wet nauwkeurig te onderzoeken. De bijgewerkte gedelegeerde verordening is beschikbaar hier

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending