Verbind je met ons

Europese Commissie

Nieuwe EU-strategie ter bescherming en empowerment van kinderen in de onlinewereld

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Commissie heeft een nieuwe Europese strategie voor een beter internet voor kinderen (BIK+), om op leeftijd afgestemde digitale diensten te verbeteren en ervoor te zorgen dat elk kind online wordt beschermd, gemachtigd en gerespecteerd.

In de afgelopen tien jaar zijn digitale technologieën en de manier waarop kinderen ze gebruiken drastisch veranderd. De meeste kinderen gebruiken hun smartphone dagelijks en bijna twee keer zoveel als tien jaar geleden. Ze gebruiken ze ook al op veel jongere leeftijd (zie EU-kinderen online 2020). Moderne apparaten bieden kansen en voordelen, waardoor kinderen met anderen kunnen communiceren, online kunnen leren en vermaakt kunnen worden. Maar deze voordelen zijn niet zonder risico's, zoals de gevaren van blootstelling aan desinformatie, cyberpesten (zie JRC-studie) of op schadelijke en illegale inhoud, waartegen kinderen moeten worden beschermd.

De nieuwe Europese strategie voor een beter internet voor kinderen streeft naar toegankelijke, leeftijdsgeschikte en informatieve online-inhoud en -diensten die in het belang van kinderen zijn.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager, zei: "Elk kind in Europa verdient het om te gedijen in een veilige en krachtige digitale omgeving. Met de nieuwe strategie willen we de toegang tot digitale apparaten en vaardigheden voor kinderen ondersteunen, met name mensen in kwetsbare situaties, cyberpesten bestrijden en alle kinderen beschermen tegen schadelijke en illegale online-inhoud. Dit is in overeenstemming met onze kernwaarden en digitale principes."

Vicepresident Democratie en Demografie Dubravka Šuica zei: "De nieuwe strategie voor een beter internet voor kinderen zal ervoor zorgen dat kinderen online en offline dezelfde rechten genieten, zonder dat een kind achterblijft, ongeacht hun geografische, economische en persoonlijke achtergrond. Alle kinderen moeten beschermd, bevoegd en gerespecteerd online. Met deze strategie stellen we ook hoge veiligheidsnormen en bevorderen we de empowerment van kinderen en actieve deelname aan het digitale decennium over de hele wereld."

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, zei: "Het digitale decennium van Europa biedt grote kansen voor kinderen, maar technologie kan ook risico's met zich meebrengen. Met de nieuwe strategie voor een beter internet voor kinderen bieden we kinderen de competenties en hulpmiddelen om veilig door de digitale wereld te navigeren en vol vertrouwen. We roepen de industrie op om haar rol te spelen bij het creëren van een veilige, aan de leeftijd aangepaste digitale omgeving voor kinderen in overeenstemming met de EU-regels."

De nieuwe Europese strategie voor een beter internet voor kinderen is de digitale arm van het alomvattende EU-strategie voor de rechten van het kind en weerspiegelt de digitaal principe 'Kinderen en jongeren moeten online worden beschermd en empowered'.

advertentie

Het is vandaag aangenomen samen met een voorstel voor nieuwe EU-wetgeving om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik.

Bovendien volgt de strategie het recente historische voorlopige politieke akkoord over de Wet op de digitale dienstverlening (DSA), die nieuwe waarborgen bevat voor de bescherming van minderjarigen en die online platforms verbiedt om gerichte advertenties op basis van profilering aan minderjarigen weer te geven.

Deze zaken kregen ook aandacht in de Conferentie over de toekomst van Europa, waar het Europees burgerpanel dat zich bezighoudt met waarden en rechten, opriep tot betere onlinebescherming van minderjarigen. Dit werd bekrachtigd door de plenaire vergadering van de conferentie en is opgenomen in een voorstel in het eindverslag van de conferentie dat is voorgelegd aan de voorzitters van het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie.

Strategie principes en pijlers

De nieuwe Europese strategie voor een beter internet voor kinderen schetst de visie voor een digitaal decennium voor kinderen en jongeren, gebaseerd op drie belangrijke pijlers:

  1. Veilige digitale ervaringen,het beschermen van kinderen tegen schadelijke en illegale online-inhoud, gedrag en risico's en het verbeteren van hun welzijn door middel van een veilige, aan hun leeftijd aangepaste digitale omgeving.

Om van de digitale wereld een veilige plek voor kinderen en jongeren te maken, zal de Commissie een EU-code voor op de leeftijd afgestemd ontwerp faciliteren en uiterlijk in 2024 verzoeken om een ​​Europese norm voor online leeftijdsverificatie. Zij zal ook onderzoeken hoe de geplande Europese digitale identiteit portemonnee voor leeftijdsverificatie, de snelle melding van illegale en schadelijke inhoud ondersteunen en ervoor zorgen dat het enkele geharmoniseerde nummer "116 111" tegen 2023 bijstand biedt aan slachtoffers van cyberpesten.

  1. Digitale empowerment zodat kinderen de nodige vaardigheden en competenties om weloverwogen keuzes te maken en zich veilig en verantwoord uit te drukken in de online omgeving.

Om de empowerment van kinderen in de digitale omgeving te bevorderen, zal de Commissie campagnes voor mediageletterdheid organiseren voor kinderen, leerkrachten en ouders, via het netwerk van Veiligere internetcentra, de ruggengraat van de strategie. Het zal ook lesmodules voor leraren aanbieden via de betterinternetforkids.eu portaal. Het netwerk van Safer Internet Centres in de lidstaten, actief op nationaal en lokaal niveau, zal de steun voor kinderen in kwetsbare situaties versterken en de digitale kloof voor vaardigheden helpen dichten.

  1. Actieve participatie, kinderen respecteren door ze inspraak te geven in de digitale omgeving, met meer door kinderen geleide activiteiten om innovatieve en creatieve veilige digitale ervaringen te bevorderen.

Om de participatie van kinderen in de digitale omgeving te vergroten, zal de Commissie bijvoorbeeld meer ervaren kinderen ondersteunen die andere kinderen leren over onlinemogelijkheden en risico's, en om de twee jaar een door kinderen geleide evaluatie van de strategie organiseren.

Om deze belangrijke pijlers te implementeren, nodigt de Commissie de lidstaten en de industrie uit om mee te doen en daarmee verband houdende acties te ondersteunen.

Achtergrond

De strategie van vandaag bouwt voort op de Europese strategie voor een beter internet voor kinderen aangenomen in 2012. De laatste heeft het nationale beleid beïnvloed in de hele EU en is internationaal erkend: zo wordt bijvoorbeeld de jaarlijkse Safer Internet Day wereldwijd gevierd. Acties ter bestrijding van nepnieuws, cyberpesten en blootstelling aan schadelijke en illegale inhoud bereiken elk jaar duizenden scholen en miljoenen kinderen, ouders en leerkrachten.

In maart 2021 heeft de Commissie haar allereerste alomvattende EU-strategie voor de rechten van het kind, waarin werd opgeroepen tot een update van de 2012 Better Internet for Children-strategie.

Hiertoe deelden meer dan 750 kinderen en jongeren hun gedachten en opvattingen over online veiligheid, inhoud en vaardigheden in ongeveer 70 consultatiesessies die in het voorjaar van 2021 door de Safer Internet Centres in heel Europa werden georganiseerd. Enquêtes en andere consultaties werden ook georganiseerd met ouders, leraren, onderzoekers, nationale experts op het gebied van onlineveiligheid van kinderen en industriepartners.

De resultaten, die werden gebruikt in de Europese strategie voor een beter internet voor kinderen, laten zien dat kinderen en jongeren vaak goed begrijpen wat de online risico's zijn, zoals schadelijke inhoud, cyberpesten of desinformatie, en kansen. Ook willen zij hun stem laten horen in zaken die hen aangaan. Veel kinderen en jongeren in Europa, vooral die in kwetsbare situaties, zijn echter nog steeds niet volledig opgenomen in de digitale wereld. Factoren achter deze uitsluiting zijn onder meer armoede, gebrek aan connectiviteit, gebrek aan geschikte apparaten en gebrek aan digitale vaardigheden of vertrouwen.

Meer informatie

Vragen en antwoorden: Europese strategie voor een beter internet voor kinderen

Factsheet: Europese strategie voor een beter internet voor kinderen

Europese strategie voor een beter internet voor kinderen

Compendium van relevante wetgeving

Europese strategie voor een beter internet voor kinderen van mei 2012

infographic

Poster

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending