Verbind je met ons

Alcohol

Schotse medische beroepen verwelkomen de mening van de Europese advocaat-generaal over de minimumprijs per eenheid alcohol

DELEN:

gepubliceerd

on

Keulen alcoholProfessionals van de Schotse Health Action on Alcohol Problems (SHAAP) hebben de mening van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie (HvJ) verwelkomd dat de Schotse wetgeving inzake de minimumprijs per eenheid alcohol (MUP) niet in strijd is met de Europese wetgeving. De mening van de advocaat-generaal markeert een belangrijke stap voorwaarts in de strijd van de Schotse regering om de baanbrekende maatregel ter bescherming van de volksgezondheid ten uitvoer te leggen, ondersteund door gezondheidsinstanties in heel Europa en verschillende nationale regeringen. 

De conclusie van de advocaat-generaal omvat onder meer:

Dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid zich niet verzet tegen nationale regels die een minimumverkoopprijs voor wijn voorschrijven op basis van de hoeveelheid alcohol in het verkochte product, op voorwaarde dat deze regels gerechtvaardigd zijn door de doelstellingen van de bescherming van de menselijke gezondheid, en in het bijzonder door de doelstelling van de bestrijding van alcoholmisbruik, en gaan niet verder dan wat nodig is om dat doel te bereiken.

Dat het aan de nationale rechter is om te beslissen of de gekozen middelen geschikt zijn voor het bereiken van het nagestreefde doel en dat de lidstaat bij het maken van die keuze zijn discretionaire bevoegdheid niet heeft overschreden, en dat hij rekening heeft gehouden met de mate waarin die maatregel belemmert het vrije verkeer van goederen wanneer hij wordt vergeleken met alternatieve maatregelen waarmee hetzelfde doel kan worden bereikt en wanneer alle betrokken belangen tegen elkaar worden afgewogen.

Dat de nationale rechter, om de evenredigheid van deze regels ten opzichte van het nagestreefde doel te beoordelen, niet alleen het materiaal moet onderzoeken dat beschikbaar was en door de nationale autoriteiten werd overwogen bij het opstellen van de regels, maar ook alle feitelijke informatie die bestond over de datum waarop zij de zaak beslist.

Dat de artikelen 34 VWEU en 36 VWEU aldus moeten worden uitgelegd dat zij zich ertegen verzetten dat een lidstaat, met het oog op het nastreven van de doelstelling van de bestrijding van alcoholmisbruik, die deel uitmaakt van de doelstelling van de bescherming van de volksgezondheid, regels kiest die een minimumverkoopprijs van alcoholische dranken die de handel binnen de Europese Unie beperkt en de concurrentie vervalst, in plaats van een hogere belasting op die producten, tenzij die lidstaat aantoont dat de gekozen maatregel extra voordelen of minder nadelen heeft dan de alternatieve maatregel. Wetgeving om een ​​MUP van 50 cent in te voeren werd in mei 2012 zonder tegenstand door het Schotse parlement aangenomen.

De wetgeving moet nog in werking treden omdat een consortium van mondiale alcoholproducenten, geleid door de Scotch Whisky Association (SWA), Spirits Europe en het Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), zich bij elke stap tegen de implementatie ervan heeft verzet. Veel Schotse alcoholproducenten hebben echter, samen met de erkende handelsvereniging, de maatregel gesteund.

advertentie

Veranderingen in de prijs van alcohol zijn een belangrijke bepalende factor in de mate van alcoholschade. In Canada ging een stijging van de gemiddelde minimumalcoholprijzen met 10% gepaard met een daling van het aantal alcoholsterfgevallen met 32%. De Schotse regering en pleitbezorgers op het gebied van de gezondheidszorg hebben betoogd dat MUP een essentiële maatregel is om de volksgezondheid te beschermen, gezien het hoge en toenemende aantal aan alcohol gerelateerde sterfgevallen in Schotland, wat een aanzienlijke druk legt op de gezondheidszorg en de sociale diensten, maar ook op de volksgezondheid. gezinnen en de samenleving in het algemeen. Verschillende andere landen willen graag dat Schotland het beleid invoert en navolgt om de aan alcohol gerelateerde schade te verminderen.

SHAAP-voorzitter Dr. Peter Rice zei: “Minimale eenheidsprijzen zijn een maatregel die zeer sterke steun geniet onder artsen en andere gezondheidswerkers in Schotland die de schadelijke effecten van alcohol in ons dagelijks werk zien. Wekelijks sterven twintig Schotse mensen aan de gevolgen van alcohol. Een groot deel hiervan komt van de goedkoopste alcohol. Als artsen verwelkomen wij de mening van de advocaat-generaal als een stap in de richting van de zo spoedig mogelijke invoering van de minimumeenheidsprijs. We zijn ervan overtuigd dat de minimumprijs per eenheid aanzienlijke voordelen heeft voor de verbetering van de gezondheid ten opzichte van andere mogelijke prijsmechanismen en daarom legaal is.”

SHAAP-directeur Eric Carlin zei: “Dit is een goede dag voor de volksgezondheid. De Advocaat-Generaal heeft duidelijk gemaakt dat het Schotse Minimum Unit Pricing-beleid gerechtvaardigd is als een regelgevende maatregel die in de Europese wetgeving is toegestaan ​​om naast belastingheffing te werken om het aantal levens dat wordt verwoest en het aantal vroegtijdige sterfgevallen onder Schotten elke dag door goedkope alcohol te verminderen. We wachten de komende maanden op het volledige oordeel van het Hof van Justitie en we roepen de Scotch Whisky Association en haar partners opnieuw op om eindelijk hun zaak te laten vallen en voorrang te geven aan levens boven winsten.”

Achtergrond

De wetgeving om een ​​bindende MPU voor alcohol van 50 cent in te voeren werd in mei 2012 zonder tegenstand door het Schotse parlement aangenomen. De wetgeving zou in april 2013 in werking treden, maar is uitgesteld door een juridische uitdaging die was aangespannen door een consortium van alcoholproducenten, geleid door de Scotch Whisky Association (SWA), Spirits Europe en het Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV). De tegenstanders van de Schotse wetgeving hebben op onnauwkeurige wijze geprobeerd dit als een kwestie van bureaucratie versus industrie te beschouwen, in plaats van als een essentiële levensreddende maatregel. Het is opmerkelijk dat de maatregel sterke steun heeft gekregen van andere handelsorganisaties in Schotland. Een eerste juridische uitdaging door de alcoholhandelsorganisaties werd in 2013 door de Scottish Court of Session afgewezen. Het consortium van de alcoholindustrie heeft hoger beroep ingesteld en als onderdeel van een tweede hoorzitting in hoger beroep heeft de Schotse rechtbank in april 2014 een aantal vragen voorgelegd aan het in Luxemburg gevestigde Europese Hof van Justitie (HvJ).

De vragen hadden in grote lijnen betrekking op twee specifieke kwesties: of de MUP-wetgeving verenigbaar is met de gemeenschappelijke marktordening van de EU voor wijn; en de bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) over het vrije verkeer van goederen. Of het volgens de EU-wetgeving voor een lidstaat is toegestaan ​​om een ​​nieuwe maatregel zoals MUP te implementeren, in plaats van bestaande bevoegdheden te gebruiken om de alcoholbelasting te verhogen. Artikel 34 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) heeft betrekking op het vrije verkeer van goederen. Over het algemeen mogen lidstaten dit artikel niet schenden. Als ze echter kunnen aantonen dat er geldige redenen van openbaar belang zijn, in dit geval: de volksgezondheid, om dit te doen, kunnen ze zich beroepen op artikel 36. Dit is de Verdragsbepaling die de uitzonderingen en rechtvaardigingen voor schendingen van artikel 34 vastlegt. Om dit te doen moeten ze aantonen dat de maatregelen geïmporteerde goederen niet discrimineren en het evenredigheidsbeginsel respecteren – dat wil zeggen: doet de maatregel precies wat nodig is om zijn doelstellingen te bereiken en gaat hij niet verder dan dat.

Schotland en alcohol

Wekelijks sterven twintig Schotten als gevolg van alcohol. De alcoholsterftecijfers zijn in Schotland ongeveer twee keer zo hoog als begin jaren tachtig. Ziekenhuisopnames wegens alcoholische leverziekte zijn de afgelopen dertig jaar ruim verviervoudigd en Schotland heeft nu een van de hoogste sterftecijfers als gevolg van cirrose in West-Europa. Het Schotse MUP-beleid stelt een 'bodemprijs' vast waaronder alcohol niet mag worden verkocht, gebaseerd op de hoeveelheid alcohol die in het product zit. In delen van Canada, waar de minimumprijs consistent en rigoureus is geïmplementeerd, is een stijging van 1980% van de gemiddelde minimumprijs voor alcohol in verband gebracht met een vermindering van 30% in het aantal alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames en een vermindering van 10% in het aantal volledig aan alcohol gerelateerde sterfgevallen. MUP is bijzonder effectief in het beschermen van degenen die het meeste risico lopen, door de hoeveelheid alcohol te verminderen die wordt gedronken door schadelijke drinkers die de meeste goedkope alcohol kopen. Schadelijke drinkers met een laag inkomen zullen er het meest van profiteren in termen van verbeterde gezondheid en welzijn. MUP richt zich op goedkope, sterke alcohol die in supermarkten en slijterijen wordt verkocht. Dranken zoals wodka of gin van het eigen merk, sterke witte cider en supersterke pils, die vooral in Groot-Brittannië worden geproduceerd, zullen hierdoor worden getroffen. De maatregel heeft geen gevolgen voor pubs, clubs en restaurants.

Shaap 

Scottish Health Action on Alcohol Problems (SHAAP) biedt de gezaghebbende medische en klinische stem over de noodzaak om de impact van alcoholgerelateerde schade op de gezondheid en het welzijn van mensen in Schotland te verminderen en de op bewijs gebaseerde benaderingen om dit te bereiken. SHAAP werd in 2006 opgericht door de Scottish Medical Royal Colleges via hun Scottish Intercollegiate Group (SIGA). Als partnerschap wordt het bestuurd door een uitvoerend comité dat bestaat uit leden van de Royal Colleges, waaronder het Royal College of Nursing.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending