Verbind je met ons

Algemeen

Slechts negen modebedrijven doen zelfs het absolute minimum aan niet-duurzame katoen

DELEN:

gepubliceerd

on

Als het gaat om het gebruik van katoen, is de overgrote meerderheid van de internationale merken (89%) niet-transparant, niet-duurzaam en laten ze weinig vooruitgang zien in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Dat zijn de bevindingen van de Cotton Ranking 2023, gepubliceerd door Solidaridad Europe en het Pesticide Action Network UK, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

Een van de belangrijkste boodschappen van het rapport is dat niet-duurzame katoen een keuze is. Het stelt dat er een breed scala aan mogelijke acties beschikbaar is voor bedrijven om hen te helpen de ergste milieu- en sociale gevolgen van de katoenproductie te verminderen, aan te pakken of zelfs om te keren. Ze zijn uiteengezet in een paper 'Cotton and Corporate Responsibility', die tegelijk met de Cotton Ranking 2023 wordt gepubliceerd.

Veel van het katoen dat door grote bedrijven wordt gekocht, voldoet zelfs niet aan de vereisten van basiscertificering, wat betekent dat niet kan worden geverifieerd of de bron voldoet aan de minimumnormen. Slechts negen van de 82 grootste katoenleveranciers ter wereld kopen ten minste 99% van hun katoen uit gecertificeerde bronnen. Het zijn Decathlon, H&M, Ikea, Adidas, Columbia, Marks & Spencer, C&A, Lojas Renner en Puma.

Alle andere bedrijven kwamen tekort, waarvan 30 een nulscore behaalden in de ranglijst. Veel merken noemen de complexe handelsrealiteit een belemmering voor vooruitgang, maar de auteurs zien de kwestie als een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aanbevelingen zijn onder meer investeren in klimaatadaptatie door kleine boeren, het updaten van inkooppraktijken om katoenproducenten beter te betalen, en transparant worden over de inkoop van katoen, om maar een begin te maken. 

“In werkelijkheid is niet-duurzame katoen, gezien de middelen waarover grote merken beschikken, een keuze. Een slechte. Maar het hoeft niet een te zijn waar we mee leven. Merken en retailers kunnen nieuwe beslissingen nemen. Ze kunnen ervoor kiezen om transparanter te zijn in hun bedrijfsvoering en over hun leveranciers. Ze kunnen ervoor kiezen om de complexe kwestie van eerlijke beloning aan te pakken, in plaats van het als excuus te gebruiken. En ze kunnen ervoor kiezen om met alle actoren in hun toeleveringsketen in gesprek te gaan, in plaats van zich te verschuilen achter tussenpersonen.” zegt Tamar Hoek van Solidaridad Europa. 

Momenteel leven kleine katoenboeren, die de meerderheid van de katoenproducenten in de wereld vormen, op de rand van de armoede omdat ze geen eerlijk inkomen ontvangen. Ze hebben ook geen toegang tot opleiding en geen steun voor klimaatadaptatie.

Met de dreigende gevolgen van klimaatverandering die waarschijnlijk de opbrengsten in elk katoenteeltgebied zullen verminderen of vernietigen, zullen kleine boeren niet in staat zijn om een ​​betrouwbare productie te garanderen en zullen ze nog verder in de armoede terechtkomen. Dat zou bovenop de negatieve gevolgen komen van de huidige bedrijfspraktijken voor katoenarbeiders en het milieu, met lage marges die boeren ertoe aanzetten om voor minder geld te werken en te gokken op gevaarlijke landbouwchemicaliën in een poging boven de armoedegrens te blijven. 

advertentie

"Bijna de helft van de kleine katoenboeren wordt elk jaar vergiftigd door pesticiden. Nul vergiftiging door pesticiden is vandaag de dag mogelijk als textiel- en kledingbedrijven ervoor kiezen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun toeleveringsketens en meer te investeren in het ondersteunen van een overgang naar agro-ecologische katoenproductie", zegt Rajan Bhopal, van het Pesticide Action Network UK.

De Cotton Ranking 2023 en de paper 'Cotton and Corporate Responsibility' markeren de eerste publicaties van de onlangs gelanceerde Sustainable Cotton Hub. Het brengt experts samen van organisaties die in en rond de katoensector werken. Het doel is om de duurzaamheidsuitdagingen van de katoenproductie bloot te leggen en de vele bijdragende economische, arbeids- en milieufactoren te onderzoeken.

De hub zal concrete aanbevelingen doen over hoe de belangrijkste belanghebbenden deze kritieke kwesties kunnen aanpakken. Toekomstige documenten zullen onderwerpen behandelen als klimaatverandering, natuur en ongelijkheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending