Verbind je met ons

coronavirus

EP-leden roepen op tot solidariteit en maatregelen om de #Coronavirus-crisis in vluchtelingenkampen te voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

Migranten die op het eiland Lesbos zijn aangekomen, worden gezien in de haven van Mytilini, terwijl ze wachten om aan boord te gaan van een Grieks marineschip in Mytilini ©Costas Baltas/Reuters/Adobe StockMigranten die op het eiland Lesbos aankwamen, wachtend om aan boord te gaan van een Grieks marineschip in Mytilini ©Costas Baltas/Reuters/Adobe Stock 

De situatie van vluchtelingen in Griekenland vraagt ​​om een ​​gecoördineerde reactie van de EU om een ​​uitbraak van Covid-19 te voorkomen, aldus Europarlementariërs van de Commissie Burgerlijke Vrijheden.

Terwijl Europa worstelt met de uitdagingen van de coronaviruscrisis, groeit ook de bezorgdheid over de levensomstandigheden van asielzoekers in kampen op de Griekse eilanden.

De situatie bij de De Grieks-Turkse grens escaleerde begin maart, toen Turkije zijn grenzen opende voor asielzoekers en vluchtelingen door het migratiepact van 2016 met de EU te verbreken.

In een virtuele bijeenkomst worden de burgerlijke vrijheden commissie besprak met de Griekse regering de huidige grenssituatie en de noodzaak om te voorkomen dat deze humanitaire crisis uitgroeit tot een volksgezondheidsprobleem. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Frontex en het Bureau voor de grondrechten van de EU sloten zich bij de leden van het Europees Parlement aan en benadrukten het belang van solidariteit en de eenheid van de Europese Unie om de groeiende crisis te helpen verzachten.

Maatregelen op hun plaats

Samen met de lidstaten en EU-agentschappen heeft de Commissie een noodplan opgesteld, houdt zij de situatie regelmatig in de gaten en heeft zij nieuwe maatregelen aangenomen.

Er zijn twee snelle grensinterventies gelanceerd, er zijn extra grenswachten ingezet en Griekenland heeft het mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd, wat ertoe heeft geleid dat EU-landen meer dan 90,000 hulpstukken aan de kampen aan Griekenland hebben gegeven.

advertentie

Alle migranten die in de hotspots aankomen, ondergaan een verplichte gezondheidscontrole. Nieuw aangekomen en geredde mensen worden in aparte ruimtes vastgehouden totdat hun medische screening is voltooid.

De Commissie heeft een budget van 350 miljoen euro toegewezen voor voortdurende steun aan Griekenland, waar de meeste vluchtelingen en migranten aankomen, waarvan 50 miljoen euro voor medische zorg.

Na een gezondheidscontrole zullen 1,600 niet-begeleide minderjarigen die momenteel in de hotspots op de eilanden verblijven, worden herplaatst naar andere EU-landen: namelijk Duitsland, Frankrijk, Portugal, Finland, Litouwen, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Sommigen reizen volgende week naar Luxemburg.

Met de steun van de Internationale Organisatie voor Migratie en Frontex is een vrijwillig programma opgezet om mensen aan te moedigen terug te gaan naar hun thuisland.

Meer ondersteuning nodig

Notis Mitarachi, de Griekse minister van Migratie en Asiel, zei dat er veel speciale maatregelen zijn genomen om een ​​uitbraak van Covid-19 in de kampen op de eilanden te voorkomen, maar dat er meer steun nodig was.

De leden van het Europees Parlement riepen op tot meer steun, accommodatiefaciliteiten en medische apparatuur, uitbreiding van de herplaatsing van gezinnen, verlenging van de bestaande asieldeadlines en het overwegen van virtuele interviews.

De Commissie heeft een extra budget van 350 miljoen euro voorgesteld voor de bouw van nieuwe kampen op het vasteland van Griekenland en nieuwe appartementen, waarvoor goedkeuring van het Parlement nodig is.

Het bevorderen van de Europese manier van leven Vicevoorzitter van de Commissie, Margaritis Schinas, zei dat het belangrijk is om vast te houden aan onze waarden en de fundamentele mensenrechten en het EU-recht te respecteren. Hij voegde eraan toe dat de EU ook haar werk op dit gebied moet voortzetten Nieuw pact inzake migratie en asiel, dat in de komende maanden zal worden gepresenteerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending