Verbind je met ons

China

Lege winkels, verlaten straten terwijl Italië #Coronavirus blokkeert

DELEN:

gepubliceerd

on

Gesloten winkels, dalende beurzen en rellen in gevangenissen markeerden de eerste dag nadat Italië een groot deel van zijn noordelijke regio had afgesloten in een poging de uitbraak van het coronavirus te bestrijden met de meest draconische controlemaatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog. schrijven James Mackenzie en Elvira Pollina.

Geconfronteerd met Europa's ergste uitbraak van het zeer besmettelijke virus, legde Italië strikte controles op voor reizen vanuit de noordelijke regio van Lombardije en delen van het naburige Veneto, Piemonte en Emilia-Romagna.

De regering beval ook bioscopen, theaters en musea te sluiten, sportevenementen af ​​te gelasten en winkels en restaurants op te dragen ervoor te zorgen dat klanten minstens een meter uit elkaar moesten blijven.

Het parlement is vrijwel gesloten vanwege besmettingsgevaar en komt slechts één keer per week bijeen om een ​​enorme werkachterstand te voorkomen.

De maatregelen die zondag bij decreet zijn aangenomen, breidden de maatregelen uit, waaronder schoolsluitingen die waren opgelegd nadat het coronavirus vorige maand uitbrak in een klein stadje buiten de financiële hoofdstad Milaan.

Het aantal geregistreerde gevallen steeg de afgelopen 24 uur met 24% tot 9,172, terwijl het aantal sterfgevallen met 26.5% steeg tot 463, waardoor het Italiaanse gezondheidssysteem onder enorme druk kwam te staan.

"We hebben twee doelstellingen: de verspreiding van dit virus indammen en het gezondheidssysteem versterken zodat het deze uitdaging aankan", zei premier Giuseppe Conte in een interview met het dagblad La Repubblica. "We zijn een sterk land."

advertentie

In Milaan werkte het openbaar vervoer, maar de straten waren veel stiller dan normaal, met veel kleinere winkels en cafés die gesloten waren. Zelfs onder degenen die open bleven, bleven de meeste leeg, wat betekent dat elke vereiste om een ​​afstand van ten minste een meter tussen klanten aan te houden, puur theoretisch was.

'Er is helemaal niemand geweest. Zoiets heb ik nog nooit gezien”, zegt een winkelbediende in het warenhuis Rinascente in het stadscentrum.

Het was een soortgelijk verhaal in Rome, ook al is de Italiaanse hoofdstad niet afgesloten, in tegenstelling tot een groot deel van het noorden.

"Als het zo doorgaat, ga ik failliet", zei Franco Giovinazzo, die Spazio Caffe in het centrum van Rome runt, na slechts zes koffies te hebben verkocht in de normaal drukke ontbijtperiode.

GEVANGENISRERRELINGEN

Maar de meest dramatische illustratie van de schok kwam in de overvolle gevangenissen van het land, waar gevangenen in opstand kwamen in gevangenissen in het hele land. In Modena, een zwaar getroffen stad, zijn zes gevangenen om het leven gekomen tijdens een rel die blijkbaar was veroorzaakt door beperkingen op het bezoekrecht die waren opgelegd om het virus te bestrijden.

De ziekte heeft de meeste aspecten van het leven in Italië aangetast, ook de sport. Voetbalautoriteiten hebben geprobeerd een verbod op openbare bijeenkomsten te omzeilen door wedstrijden achter gesloten deuren te spelen, maar maandag zei de hoogste sportorganisatie van het land dat alle sportevenementen tot 3 april moeten worden afgelast.

"Gezondheidsbescherming is de hoogste prioriteit voor iedereen", zei het Nationaal Olympisch Comité (CONI), dat de regering opriep een decreet uit te vaardigen om een ​​schorsing af te dwingen.

De Wereldgezondheidsorganisatie verwelkomde de inspanningen van Italië om de verspreiding van het virus te vertragen.

"We zijn bemoedigd dat Italië agressieve maatregelen neemt om zijn epidemie in te dammen en we hopen dat die maatregelen de komende dagen effectief blijken te zijn", zei Tedros Adhanom, directeur-generaal van de WHO, tegen verslaggevers in Genève.

Maar nu het land al op de rand van een recessie staat, hebben de stappen van de regering enorme economische kosten met zich meegebracht.

Het terugdringen van het verkeer in en uit Lombardije, inclusief de financiële hoofdstad Milaan, en andere grote delen van het noorden, zal een zware tol eisen van de groei in de rijkste en meest productieve regio van Italië.

De Milanese beurs, die sinds de uitbraak in Noord-Italië zo'n 17% verloor, verloor maandag nog eens 11% en presteerde daarmee slechter dan haar regionale collega's.

Tegelijkertijd keerde het spookbeeld van crises uit het verleden terug toen de leningskosten van Italië omhoogschoten. De rendementen op staatsobligaties stegen sterk, waardoor het verschil tussen Italië en de Duitse benchmark op 10-jaars obligaties voor het eerst sinds augustus 200 boven de 2019 basispunten kwam.

De regering heeft 7.5 miljard euro (8.57 miljard dollar) beloofd om de economische impact van de crisis te verlichten, en het parlement zal woensdag stemmen om de daaruit voortvloeiende verhoging van het begrotingstekort van 2.5% van 2.2% van de nationale productie goed te keuren.

De Kamer van Afgevaardigden met 630 zetels is maandag overeengekomen dat slechts 350 van haar leden, voornamelijk uit minder getroffen centrale en zuidelijke regio's, mogen komen stemmen, zodat de noordelijken thuis kunnen blijven.

"Ik heb een baby van twee en een halve maand oud en ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als ik hem iets zou geven", vertelde een hulpsheriff uit Milaan aan Reuters.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending