Verbind je met ons

Economie

#Eurozone maakt zich klaar om meer uit te geven om de zwakke economie te stimuleren – bronnen

DELEN:

gepubliceerd

on

De ministers van Financiën van de eurozone zullen deze maand overeenstemming bereiken over een groeivriendelijker fiscaal beleid, zeiden drie EU-ambtenaren op vrijdag (7 februari), een wijziging van de huidige doelstellingen die de weg zou effenen voor meer uitgaven in Duitsland, te midden van de vrees voor een recessie. schrijft Francesco Guarascio @fraguarascio.

Herhaalde pogingen om investeringen en groei in het 19-landenblok te stimuleren, zijn de afgelopen jaren mislukt omdat Duitsland, de grootste economie van de eurozone, grote begrotingsoverschotten bleef boeken ondanks oproepen om meer uit te geven.

Maar nu, te midden van nieuwe angst voor een recessie in Duitsland en bezorgdheid over de impact van de uitbraak van het coronavirus in China op de wereldeconomie, hebben de landen van de eurozone een voorlopig akkoord bereikt om de uitgaven te verhogen in het geval van een recessie.

"Als de neerwaartse risico's zich voordoen, moeten de fiscale reacties gedifferentieerd zijn, waarbij gestreefd wordt naar een meer ondersteunende houding op geaggregeerd niveau", aldus een ontwerptekst waarover de gezanten van de eurozone overeenstemming bereikten, volgens een functionaris die er toegang toe had.

Twee andere hoge EU-functionarissen bevestigden het voorlopige compromis, dat op 17 februari door de ministers van Financiën van de eurozone moet worden geformaliseerd tijdens een bijeenkomst in Brussel.

De tekst, waarover overeenstemming is bereikt na langdurige onderhandelingen, benadrukt dat hogere uitgaven in overeenstemming moeten zijn met de EU-begrotingsregels die onder meer een tekort van minder dan 3% van het bruto binnenlands product voorschrijven.

Ondanks de beperkingen zou de stap een afwijking betekenen van eerdere verklaringen waarin de ministers van de eurozone een "in grote lijnen neutrale" begrotingskoers hadden aanbevolen, ondanks de zwakke economische groei.

De wijziging zou regeringen met meer solide financiën in staat stellen zich meer te concentreren op groei dan op stabiliteit bij het plannen van de nationale begrotingen van volgend jaar.

advertentie

Het zou ook een positieve boodschap aan investeerders kunnen sturen dat het blok eindelijk gehoor geeft aan oproepen van de Europese Centrale Bank om zijn soepele monetaire beleid aan te vullen met een fiscale impuls die het effectiever zou kunnen maken.

Duitsland heeft er lang op aangedrongen de begrotingen strak onder controle te houden in een poging de onevenwichtigheden in landen van het blok met hoge schulden, zoals Italië of Griekenland, te verminderen.

Maar de opvattingen in Berlijn kunnen langzaam aan het veranderen zijn na de zwakke groei vorig jaar en de bezorgdheid dat Duitsland in het laatste kwartaal in een recessie terecht is gekomen als gevolg van de dalende industriële productie.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft de afgelopen maanden gezegd dat Duitsland de portemonnee zou trekken in het geval van een economische crisis, maar ondanks de groeivertraging van vorig jaar heeft het in de eerste negen maanden grote begrotingsoverschotten geboekt, zo blijkt uit cijfers van Eurostat die in januari zijn vrijgegeven.

De EU-commissie zal donderdag haar driemaandelijkse prognoses voor de economie van de eurozone onthullen en de cijfers zullen door de ministers worden besproken wanneer zij de aanbeveling over de begrotingskoers van het blok goedkeuren. Dat zou de zaak kunnen helpen van degenen die meer uitgaven ondersteunen, zei een EU-functionaris.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending