Verbind je met ons

Brexit

Javid belooft meer uitgaven om kiezers te helpen in 11 maart #UKBudget

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse minister van Financiën Sajid Javid (foto) zal op 11 maart de eerste post-Brexit-begroting van de regering presenteren, waarbij meer investeringen worden beloofd om de kiezers te helpen die premier Boris Johnson vorige maand een ruime verkiezingsoverwinning bezorgden, schrijft William Schomberg.

Tijdens de campagne zei Javid dat hij de investeringsuitgaven bijna zou verdubbelen ten opzichte van het historische gemiddelde, terwijl hij de kiezers wilde laten zien dat er een einde kwam aan een decennium van strenge begrotingscontroles.

“Mensen in het hele land hebben ons verteld dat ze verandering willen. We hebben geluisterd en zullen nu resultaten boeken”, zei Javid dinsdag in een toespraak, waarbij hij “een decennium van vernieuwing” en een verbetering van de kansen in het hele land beloofde.

Johnson behaalde een grote meerderheid in het parlement, wat de weg vrijmaakte voor Groot-Brittannië om op 31 januari de Europese Unie te verlaten. In de uren na zijn overwinning zei Johnson dat hij de kiezers die naar de conservatieven waren overgestapt in traditioneel Labour-ondersteunende gebieden in Noord- en Midden-Engeland, niet zou teleurstellen.

Het ministerie van Financiën zei dat Javid de lage leenkosten zou gebruiken om investeringen te stimuleren, waardoor de Conservatieven zouden kunnen voldoen aan de campagnebeloften van maximaal 20 miljard pond per jaar aan extra investeringen in wegen-, spoor- en andere infrastructuur.

In de begroting zou ook prioriteit worden gegeven aan het milieu, zei het.

Groot-Brittannië heeft enige manoeuvreerruimte wat betreft de uitgaven, omdat het het begrotingstekort heeft teruggedrongen van 10% van het bruto binnenlands product in 2010 naar ongeveer 2% nu.

Javid kondigde in september de grootste stijging van de dagelijkse uitgaven in vijftien jaar aan, waarbij de nadruk lag op ziekenhuizen, politie en beroepsopleidingen.

advertentie

Hij heeft echter toegezegd op de lange termijn geen leningen te zullen verstrekken ter financiering van deze zogenaamde lopende uitgaven, die lang niet zullen volstaan ​​om de bezuinigingen uit het verleden volledig terug te draaien, ondanks het feit dat Johnson het vooruitzicht biedt op een einde aan de bezuinigingen.

Het Institute for Fiscal Studies, een onafhankelijke denktank, zei in november dat de verkiezingsvoorstellen van de Conservatieven de overheidsuitgaven, met uitzondering van de gezondheidszorg, tegen 14 2024% lager zouden laten in inflatiegecorrigeerde termen dan in 2010.

Het IFS zei ook dat de kredietverlening scherp zou kunnen stijgen als Groot-Brittannië er niet in slaagt om tegen eind 2020 een nieuwe handelsovereenkomst met de EU te sluiten, wanneer er een einde komt aan een overgangsperiode zonder verandering, wat mogelijk een schok kan veroorzaken voor de op vier na grootste economie ter wereld.

John McDonnell, de hoogste financiële functionaris van Labour, zei dat hij er geen vertrouwen in had dat de regering de benodigde investeringen zou leveren, en dat het gebrek aan focus op de dreiging van klimaatverandering “crimineel onverantwoordelijk” was.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending