Verbind je met ons

België

# Libië - Gezamenlijke verklaring roept de Libische partijen op om deze door de VN geleide inspanningen oprecht te omarmen

DELEN:

gepubliceerd

on

Geconfronteerd met de zorgwekkende recente militaire escalatie in Libië en ook met het oog op de Raad Buitenlandse Zaken die op vrijdag 10 januari gepland stond, kwam de Raad op 7 januari in Brussel bijeen om onze inzet te herbevestigen om de gevechten rond Tripoli en elders onmiddellijk te stoppen en te bespreken hoe de De EU kan verder bijdragen aan de VN-bemiddeling en aan een snelle terugkeer naar politieke onderhandelingen.

De EU is er vast van overtuigd dat er geen militaire oplossing bestaat voor de Libische crisis en dat een langdurig conflict de gewone bevolking alleen maar meer ellende zal bezorgen, de verdeeldheid zal verscherpen, het risico op verdeeldheid zal vergroten, de instabiliteit over de regio zal verspreiden en de dreiging van terrorisme. Een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden is daarom van cruciaal belang.

Alle leden van de internationale gemeenschap moeten het VN-wapenembargo strikt respecteren en handhaven. Aanhoudende inmenging van buitenaf voedt de crisis. Hoe meer de Libische strijdende partijen afhankelijk zijn van buitenlandse militaire hulp, hoe meer zij externe actoren ongepaste invloed geven op soevereine Libische beslissingen, ten koste van de nationale belangen van het land en van de regionale stabiliteit.

In het bijzonder hebben wij de noodzaak benadrukt om unilaterale acties te vermijden, zoals het ondertekenen van overeenkomsten die het conflict verder verergeren of acties die een voorwendsel creëren voor externe inmenging die in strijd is met de belangen van het Libische volk, maar ook met de Europese belangen. onderstreept door de conclusies van de Europese Raad van 12 december 2019.

Integendeel, het proces van Berlijn en de bemiddelingsinspanningen van de VN hebben de behoeften van alle Libiërs op de voorgrond geplaatst en duurzame oplossingen voorgesteld voor kernproblemen zoals het verenigen van instellingen, het eerlijk verdelen van de rijkdom van het land, en het schetsen van een realistische routekaart naar een politieke regeling.

Wij dringen er bij alle Libische partijen op aan om deze door de VN geleide inspanningen oprecht te omarmen en terug te keren naar de onderhandelingen. De EU zal de VN-bemiddeling blijven steunen en zal helpen bij de uitvoering van eventuele besluiten die in Berlijn worden genomen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending