Verbind je met ons

EU

#BalkanStates willen samenwerken aan gepersonaliseerde geneeskunde

DELEN:

gepubliceerd

on

Deze week (24-25 oktober) vindt de tweede Balkanconferentie over gepersonaliseerde geneeskunde plaats in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, schrijft Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

Het kan ook enige beweging zien in de Brexit-situatie, maar niemand zou zijn adem moeten inhouden... In tegenstelling tot het bod van Groot-Brittannië om de EU te verlaten, is het evenement in Sofia gebouwd op realistische, duidelijk omschreven en solide fundamenten, in dit geval door de Bulgaarse Alliantie for Precision and Personalised Medicine (BAPPM), in samenwerking met de in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM), de Medical University Pleven en de Bulgarian Society of Human Genetics and Genomics.

This key conference – Forward Together in the Personalised Medicine Era-takes into account the broad impact of personalised medicine, which promises to create a new paradigm in healthcare. Given that no Member State can realistically go it alone when it comes to modern-day health care, the key question is how to move forward.

Finland zet stappen op het gebied van kanker en ERN's De conferentie vindt plaats in de week dat het Finse voorzitterschap van de EU zijn ontwerpconclusies van de Raad heeft uitgebracht, waarin kwesties worden belicht waar de EAPM al lang voor pleit, waaronder een kankerplan. Na het Europees Partnerschap voor Actie tegen Kanker van bijna tien jaar geleden had dit lang moeten wachten, en de vraag blijft hoe plannen in tastbare actie kunnen worden omgezet. De sleutel is nu, zoals de Finnen hebben opgemerkt, om de duurzaamheid en beschikbaarheid van gezondheidsdiensten voor medicijnen te waarborgen, evenals een sterke impuls voor inmoleculaire diagnostiek.

Het plan, dat zoals we weten van fundamenteel belang is voor de agenda van de Commissie Ursula von der Leyen, is erop gericht de EU-landen te ondersteunen bij hun inspanningen om "kanker te voorkomen, vroegtijdige diagnose en behandeling aan te pakken en het leven van patiënten en overlevenden te verbeteren".

De draft roept de Commissie ook op om de lidstaten te ondersteunen "door middel van passende maatregelen die binnen haar bevoegdheid vallen, bij hun inspanningen om de duurzaamheid en beschikbaarheid van gezondheidsdiensten te verbeteren, met inbegrip van de toegang tot medicijnen en medische hulpmiddelen". In de ontwerpconclusies van Finland wordt intussen melding gemaakt van de "tekorten en hoge prijzen van een aantal medische apparaten en medicijnen" die, in combinatie met inefficiëntie bij het gebruik van generieke geneesmiddelen en biosimilars, "de duurzaamheid en financiering van nationale gezondheidsstelsels kunnen bedreigen".

The conclusions also highlight the need to improve access to – and the cost-effectiveness – of medicines, and calls on policymakers to continue discussions on affordability and security of supply.

advertentie

Ondertussen hebben de lidstaten, via de Raad van Ministers, de Commissie verteld om door te gaan met het financieren van Europese referentienetwerken (ERN's) en tegelijkertijd de digitale diensteninfrastructuur voor e-gezondheidszorg te ontwikkelen. Dit maakt de vrijwillige grensoverschrijdende uitwisseling van gezondheidsgegevens van patiënten mogelijk.

ERN's, de virtuele netwerken die kennis verzamelen over zeldzame ziekten in de hele EU, hebben behoefte aan vereenvoudigde financiële en administratieve procedures plus minder administratieve lasten, evenals aanhoudende financiering "met het oog op hun duurzaamheid op lange termijn, zeggen de lidstaten.

ERN's zijn een voorbeeld dat aantoont dat grensoverschrijdende samenwerking van vitaal belang is en met dit in het achterhoofd streven landen in de Balkanregio ernaar zij aan zij samen te werken om een ​​coherente actie voor publiek-private samenwerking tussen de relevante landen te ontwikkelen, waarbij een model wordt gecreëerd dat anderen kunnen volgen.

Al het bovenstaande komt op tafel bij de Balkanconferentie en op EAPM's eigen congres begin december.

Het doel van verbeterde samenwerking

Een andere sleutel voor betrokkenheid in Sofia is de rol van het MEGA+-initiatief bij alle vormen van het delen van gezondheidsgegevens, dat opnieuw sterk afhankelijk is van grensoverschrijdende samenwerking.

Naast MEGA+ moet Europa een kader ontwikkelen dat de uitwisseling van beste praktijken binnen, in dit geval, de Balkanregio mogelijk maakt, en een coherente actie ontwikkelen voor publiek-private samenwerking tussen de betrokken landen, waarbij een model wordt gecreëerd dat anderen kunnen volgen.

Unfortunately, certainly in a health-care sense, there is too little co-operation to tackle the problems that beset our ageing society, which include under-resourced health services, an age spent getting new drugs to market, an increase in chronic diseases, as we’ll as not enough prevention, including screening programmes.

There are solid arguments that what we need is more, not less, Europe – and for practical purposes that means less silo thinking and more cooperation, across borders and across disciplines. With this in mind, Digital Economy and Society Commissioner Maria Gabriel, who is expected to remain a commissioner in the von der Leyen administration, will be present in Sofia.

Dr. Jasmina Koeva, voorzitter van de raad van bestuur van BAPPM, zei voorafgaand aan de conferentie: "Dit is een zeer belangrijke gebeurtenis voor onze regio met als overkoepelend doel om als opstap te fungeren bij het vaststellen van het feit dat nauwere samenwerking noodzakelijk is. terwijl we ernaar streven om gepersonaliseerde geneeskunde de norm te maken in de moderne gezondheidszorg.”

EAPM's uitvoerend directeur Denis Horgan zei: “Doorbraken in de genetica, de roep om meer en betere screening, ontwikkelingen in beeldvormingstechnieken en de opkomst van wat we nu 'Big Data' noemen, hebben de wereld van de gezondheidszorg al voor altijd veranderd. Alles in het belang van patiënten. "Maar we moeten meer van deze nieuwe wetenschappelijke methoden delen en meer samenwerking mogelijk maken. Dit geldt in de Balkan zoals overal."

Onderwerpen op de conferentie

Met stijgende gezondheidszorgkosten en systemen die steeds meer op de proef worden gesteld, heeft genomics het potentieel om de gezondheid van ons allemaal te beïnvloeden en diagnostische, economische en efficiëntievoordelen te bieden, waardoor een patiënt de juiste informatie krijgt, de juiste behandeling krijgt, op de juiste manier tijd. 

Ook enorm belangrijk voor gezondheidszorg (en fiscale) redenen is de preventieve sector die screening en vroege, nauwkeurige diagnose omvat. Zie de link naar de agenda.

Een sessie op de conferentie op The Pathology of Personalised Medicine will look at molecular pathology – specifically at new achievements and implementation in clinical practice – as well as precisiebeeldvorming in de moderne gezondheidszorg.

Een verdere plenaire sessie zal ingaan op gepersonaliseerde geneeskunde in de oncologie en haematologie, en omvatten screening, gerichte en gecombineerde therapie, plus adjuvante en neo-adjuvante therapie.

Ook immunotherapie, radiotherapie, monitoring van longkanker, maar ook darmkanker, prostaatkanker, melanoom, alvleesklierkanker en hoofd-halskanker komen aan bod.

Gepersonaliseerde geneeskunde en zeldzame ziektens alsook gepersonaliseerde geneeskunde in de endocrinologie krijgen ook hun tijd in de schijnwerpers van Sofia; terwijl de conferentie virusinfecties, neurologie en psychiatrie onder de aandacht zal brengen in een context van gepersonaliseerde geneeskunde.

Vijf belangrijke doelstellingen zullen de conferentie domineren, waarvoor de Balkanstaten nodig zijn om:

  • Om het proces van uitwisseling van elektronische medische dossiers (EPD's) en e-recepten te versnellen en tegelijkertijd een omgeving te creëren waarin meer mensen zich bewust worden van grensoverschrijdende gezondheidszorg en zich bewust zijn van hun rechten op grond van de richtlijn, zelfverzekerd en geïnformeerd genoeg zijn om er gebruik van te maken, en vertrouwen hebben in de terugbetalingssystemen. relevant hierbij is om meer ondersteuning aan te bieden Europese referentienetwerkenin de regio, waar nodig uitbreiden/aanvullen.
  • Om binnen elke Balkanstaat meer nadruk te leggen op de preventieve sector die screening en vroege, nauwkeurige diagnose omvat.Nogmaals, meer informatie en toegang voor het publiek en patiënten is essentieel. Waar mogelijk moet dit in de Balkan op gecoördineerde wijze gebeuren.

Het vereist van de EU/Europese Commissie:

  • Om het bovenstaande te faciliteren en aan te moedigen, plus IT-infrastructuur, interoperabiliteit en een gemeenschappelijk formaat voor het uitwisselen van alle soorten gezondheidsgegevens (inclusief EPD's) onder strikte ethische en privacyvoorwaarden.
  • Om de EU te doen meer vanuit een centraal punt, (niettegenstaande de bevoegdheid van de lidstaat voor gezondheidszorg) door lidstaten aan te moedigen meer informatie over gezondheid uit databanken te delen, veel effectiever samen te werken, en werk om duplicatie van onderzoek te voorkomen (bijv. in HTA) en meer.Dit is in lijn met de digitale marktstrategie.
  •  Naar Fien optimale manieren om te integrerengepersonaliseerde geneeskunde naar de EU's gezondheidszorgstelsels, de introductie van innovatieve geneesmiddelen en diagnostiek vergemakkelijken en de nodige wettelijke en regelgevende kaders bouwen.
  • Tegelijkertijd is er behoefte aan een betere aanpak van geneesmiddelenkwesties, met name die van "wees"-aard vanuit het oogpunt van kosten (en dus toegang). Geneesmiddelen gericht op zeldzame ziekten zijn van nature meestal alleen effectief voor een klein cohort patiënten. Hoge prijzen van medicijnen is een probleem dat in de hele EU moet worden aangepakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending