Verbind je met ons

EU

#Moldova politiek erfgoed zinken in misdaad

DELEN:

gepubliceerd

on

De jongste gebeurtenissen in de Moldavische politiek hebben de aandacht van de internationale gemeenschap getrokken, niet alleen vanwege het snelle tempo en de onzekerheid ervan, maar ook vanwege de aanhoudende en steeds toenemende penetratie van misdaad in het politieke systeem van Moldavië, die een fenomeen is geworden voor de Europese Unie. land schrijft Olga Malik.

Het criminele karakter van de Vlad Plahotniuc's (afgebeeld)-regime staat buiten elke twijfel. Zijn onwettige manier van regeren van het land, die werd gevormd toen de zogenaamde pro-Europese krachten in 2009 aan de macht kwamen, kan echter niet van de ene op de andere dag worden doorbroken. Het kwam geleidelijk tot stand, met een hele laag mensen die dorstten naar macht en geld en doordrongen in alle domeinen van de Moldavische economie, financiën, politiek en openbaar bestuur. De Moldavische oligarch Vlad Plahotniuc staat sinds 2016 aan de top van dit hiërarchiesysteem. In februari 2019, na de dramatische machtswisseling, werd Maia Sandu, de leider van ACUM, de premier en beloofde “de rotzooi” op te ruimen, terwijl Plahotniuc het land ontvluchtte. land en vertrok naar de VS. Dat deed zijn bondgenoot ook - Ilan Shor – de politicus die ervan wordt beschuldigd een sleutelrol te spelen in de zogenaamde ‘grote diefstal" van een miljard dollar uit het banksysteem. 

In oktober 2019 verscheen er echter een nieuwe politieke figuur op het politieke toneel van Moldavië: Renato Usatii. Bekend om zijn criminele activiteiten in Rusland in de jaren 2000, hij was betrokken bij de politiek van Moldavië en had aanvankelijk goede relaties met Vlad Plahotniuc. Er werd aangenomen dat ze betrokken waren bij de oprichting van een van de grootste witwaskanalen van het land, waarbij Plahotniuc gevestigd was in Moldavië en Usatii in Rusland.

Kort na het vertrek van Plahotniuc naar de VS keerde Usatii terug naar Moldavië. Er wordt nu aangenomen dat hij de ogen en oren van Plahotniuc in Chisinau en zijn mogelijke opvolger is. Zolang dit voortduurt, is het enige scenario dat Moldavië een knooppunt van drugshandel, illegale handel en misdaad zal worden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending