Verbind je met ons

EU

#5G risicobeoordeling helpt hiaten in cyberveiligheid te identificeren

DELEN:

gepubliceerd

on

afbeelding met gebruikers en een mobiele telefoon met 5G eromheen geschreven

Julian King, commissaris voor de Veiligheidsunie, en Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving, zeiden: "We zijn zeer verheugd over de voltooiing van de gecoördineerde risicobeoordeling van 5G-netwerken door de EU-lidstaten met de steun van de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging. Het proces en het rapport zullen niet alleen helpen de cyberbeveiliging van onze 5G-netwerken voor burgers en bedrijven te versterken, maar ze vertegenwoordigen ook een belangrijke stap voorwaarts in het vertrouwen dat de lidstaten hebben getoond om deze kwesties samen aan te pakken om veerkrachtig te blijven in een veranderend geopolitiek klimaat.

"De beveiliging van 5G-netwerken is en blijft de komende jaren een topprioriteit, aangezien ze de toekomstige ruggengraat van onze samenlevingen en economieën zullen vormen, door miljarden objecten en systemen met elkaar te verbinden, ook in kritieke sectoren zoals energie, transport, bankwezen en gezondheid, evenals industriële controlesystemen die gevoelige informatie bevatten en veiligheidssystemen ondersteunen. Na voltooiing van de risicobeoordeling zal de volgende stap zijn om tegen het einde van het jaar een toolbox te produceren met mogelijke reacties voor het beheersen en beperken van deze risico's. Deze gezamenlijke aanpak van alle lidstaten zal de veilige uitrol van 5G-netwerken ondersteunen. G-netwerken in de hele Europese Unie."

De verslag is gebaseerd op de nationale risicobeoordelingen die alle lidstaten eerder dit jaar bij de Commissie hebben ingediend. Het identificeert de belangrijkste cyberdreigingen en actoren, de meest gevoelige activa, de belangrijkste kwetsbaarheden en een aantal strategische risico's. Op weg naar de derde fase van de aanbeveling zullen de lidstaten nu samen met de Commissie en het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging verder werken aan een reeks mogelijke risicoverlagende maatregelen ('toolbox') om de op nationaal en EU-niveau geïdentificeerde cyberbeveiligingsrisico's te beperken. De toolbox zal naar verwachting klaar zijn tegen 31 december 2019. Met wereldwijde 5G-inkomsten die worden geschat op 225 miljard euro in 2025, is 5G een belangrijke troef voor Europa om te kunnen concurreren op de wereldmarkt en is cyberbeveiliging van cruciaal belang om de technologische soevereiniteit van de EU te waarborgen. Er is een persbericht beschikbaar hier

Meer informatie

 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending