Verbind je met ons

EU

#Schengen - EP-leden klaar voor onderhandelingen over tijdelijke controles aan landsgrenzen

DELEN:

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement voor Burgerlijke Vrijheden kwamen overeen om onderhandelingen te starten met de EU-ministers om de tijdslimieten en voorwaarden voor paspoortcontroles binnen het Schengengebied te herzien.

De Schengengrenscode, die momenteel wordt herzien, staat lidstaten toe tijdelijke paspoort- of identiteitskaartcontroles uit te voeren aan de binnengrenzen Schengengebied, in geval van een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid.

Onderhandelaars van het Parlement en de Raad begonnen eerder dit jaar de gesprekken over de herziening van de regels, maar besloten de onderhandelingen op te schorten nadat duidelijk werd dat een compromis niet haalbaar was. Tijdens een stemming op dinsdag gaven de leden van de Commissie Burgerlijke Vrijheden groen licht, met 43 stemmen voor, 12 tegen en 11 onthoudingen, voor het hervatten van de gesprekken en keurden zij de samenstelling van het onderhandelingsteam van het Parlement goed. Voordat de onderhandelingen kunnen beginnen, zal de plenaire vergadering haar steun aan de gesprekken moeten geven.

De leden van het Europees Parlement voor Burgerlijke Vrijheden bevestigden dat zij de initiële periode voor grenscontroles willen terugbrengen van zes maanden (zoals momenteel het geval is) naar twee maanden, en elke verlenging willen beperken tot een maximale periode van één jaar, in plaats van de huidige maximale periode van twee maanden. jaren. Meer informatie over het standpunt van het Parlement kunt u vinden hier.

Achtergrond

Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben momenteel controles aan de binnengrenzen vanwege de uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de migratiecrisis die in 2015 begon. Daarnaast heeft Frankrijk controles aan de binnengrenzen vanwege een aanhoudende terroristische dreiging.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending