Verbind je met ons

Astana EXPO

Het congres in #Astana richt zich op religie als middel om wereldwijde uitdagingen aan te gaan

DELEN:

gepubliceerd

on

De wereld maakt grote uitdagingen door. Van de langlopende conflicten in het Midden-Oosten, en instabiliteit en wantrouwen tussen veel landen, is het moeilijk te ontkennen dat de wereld een turbulente periode doormaakt.

Er zijn meerdere redenen aangevoerd voor de problemen waarmee we worden geconfronteerd, gaande van economische ontberingen van sommige landen en regio's, geopolitieke rivaliteiten en wantrouwen onder het publiek in het huidige politieke systeem. Maar er zijn nog maar weinig grondige en geloofwaardige suggesties gedaan om de problemen op te lossen waarmee de mensheid vandaag wordt geconfronteerd. Misschien is één antwoord het kijken naar spirituele waarden en het bevorderen van aspecten van religie die al duizenden jaren een positieve kracht in de wereld zijn.

Sommigen beschouwen deze suggestie misschien als verouderd. Anderen kunnen zelfs beweren dat religie een negatieve invloed heeft op onze wereld. Dit is begrijpelijk aangezien sommige kwaadaardige extremistische groeperingen hebben geprobeerd religie te kapen om haat en verdeeldheid te verspreiden. Er moet echter worden bedacht dat meer dan 60 procent van de wereldbevolking een bepaalde religie volgt en de overgrote meerderheid doet dit met puur vreedzame bedoelingen. Juist om deze reden is het cruciaal dat religieuze leiders ervoor zorgen dat geloof niet wordt gebruikt als een middel voor haat en wanorde, maar in feite bijdraagt ​​aan vriendelijkheid en een vreedzaam samenleven van de mensheid.

Dit was een van de hoofddoelen van het congres van leiders van wereld- en traditionele religies. Deze week zullen leiders van verschillende religies, evenals overheidsfunctionarissen en hoofden van internationale organisaties, voor de zesde keer opnieuw in Astana bijeenkomen om te bespreken hoe religie kan bijdragen aan de oplossing van de vele uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd en ervoor te zorgen dat geloof is. een kracht ten goede.

Opgericht op initiatief van president Nursultan Nazarbayev, is het congres, dat elke drie jaar plaatsvindt, in invloed en autoriteit gegroeid. Het aantal deelnemende delegaties in congresessies is gestegen van 17 in 2003, toen het congres werd opgericht, naar 82 dit jaar.

Religieuze leiders hebben ongetwijfeld een rol te spelen bij het oplossen van een aantal bestaande problemen en crises. Burgers hebben bijvoorbeeld veel geleden onder de conflicten in Myanmar en Jemen. Bovendien hebben we onlangs gezien hoe het conflict in de Oekraïense Donbass-regio de twee bevolkingsgroepen op religieuze gronden verder heeft verdeeld. Religieuze leiders hebben de autoriteit en invloed om bij te dragen aan de preventie van geweld en conflicten in deze landen. Ongetwijfeld kan dit niet worden bereikt zonder de deelname van politieke leiders. Het is om deze reden dat 82-delegaties uit 46-landen deze week allemaal deelnemen aan het zesde congres in Astana.

Religie kan ook een rol spelen in het helen van de verdeeldheid die momenteel bestaat in sommige landen en regio's langs politieke, nationale en etnische lijnen. Geloof in alle denominaties heeft ons immers de waarden geleerd die eenheid tussen de mensheid bevorderen - inclusief vriendelijkheid, respect en mededogen. Dit klinkt misschien als wishful thinking in het huidige klimaat van wantrouwen en meningsverschillen, maar alleen zulke waarden kunnen de problemen die onze wereld ervaart, genezen.

advertentie

Het doel van religieuze en politieke leiders zou moeten zijn om deze boodschap wereldwijd te verspreiden. Daarom is het zo belangrijk voor het Congres van leiders van wereld- en traditionele religies om haar werk voort te zetten en delegaties van over de hele wereld naar Astana te verwelkomen om te bespreken hoe dit kan worden bereikt.

Niemand heeft natuurlijk de indruk dat het congres de ene dag de bestaande crises kan oplossen. Maar het kan een cruciale rol spelen in het bijdragen aan de oplossingen. Dit zou het doel moeten zijn van het congres deze week en het doel van zijn werk voor de komende jaren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending