Verbind je met ons

Brexit

#Brexit - Labour zegt open te staan ​​voor tweede EU-stemming met optie om te blijven

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse oppositiepartij Labour zal tegen elke deal stemmen die premier Theresa May met de Europese Unie sluit en staat open voor een tweede referendum met de optie om in het blok te blijven, zegt Brexit-woordvoerder Sir Keir Starmer (foto) zei op dinsdag (25 september), schrijven Kylie MacLellan en Elizabeth Piper.

Met iets meer dan zes maanden voordat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, moet May nog een akkoord bereiken met Brussel over de voorwaarden van de scheiding, en haar plan voor toekomstige handelsbetrekkingen is afgewezen door zowel de EU als veel wetgevers in haar eigen partij.

Labour heeft zes tests opgesomd die het zou toepassen op elke Brexit-deal, waaronder de vraag of het een sterke toekomstige relatie met de EU garandeerde en dezelfde voordelen opleverde als Groot-Brittannië als huidig ​​lid van de interne markt en douane-unie van het blok.

Starmer zei dat May op koers lag om voor deze tests te falen.

“Iedereen erkent dat de gesprekken slecht verlopen en het lijkt erop dat we op een slechte deal of zelfs geen deal afstevenen”, zei hij tegen BBC TV. “Wij, de Labour Party, gaan een slechte deal wegstemmen, of we gaan geen deal wegstemmen, omdat dat niet goed is voor ons land en ook niet waar mensen voor hebben gestemd.”

In een toespraak op de jaarlijkse conferentie van zijn partij later zal Starmer zeggen dat de conservatieve regering geen geloofwaardig plan voor de Brexit heeft, en dat er geen meerderheid in het parlement is voor de zogenaamde Checkers-voorstellen van May, die nauwe banden met de EU in de EU beogen. handel in goederen.

Labour zou een beslissende rol kunnen spelen bij de vraag of een Brexit-deal door het parlement wordt goedgekeurd. May heeft een werkende meerderheid van slechts 13 in het parlement met 650 zetels en een voormalige onderminister zei deze maand dat maar liefst 80 van haar eigen wetgevers bereid waren tegen een Brexit-deal te stemmen op basis van de Checkers-voorstellen.

advertentie

Tweede referendum?

Maar net als de regerende Conservatieven en een groot deel van het land is Labour verdeeld over de manier waarop het blok moet worden verlaten, terwijl zijn ervaren eurosceptische leider, Jeremy Corbyn, onder druk staat van veel leden om een ​​meer pro-EU-positie in te nemen.

De Labour-conferentie stemde later op dinsdag over het behouden van een tweede Brexit-referendum als een optie als May er niet in slaagt haar Brexit-plan door het parlement te krijgen, waardoor de druk op de worstelende premier toeneemt.

In de gepubliceerde motie waarover de Labour-conferentie later op dinsdag zal debatteren, heeft de partij opnieuw haar standpunt over de Brexit uiteengezet: zij wil volledige deelname aan de interne markt van de EU na de Brexit en zal een “no deal-Brexit” afwijzen.

Starmer zei dat een bijeenkomst van partijfunctionarissen zondag was overeengekomen dat een tweede stemming ervoor zou kunnen zorgen dat de Britten toch zouden kunnen stemmen om in de EU te blijven. Dat leek in tegenspraak met het standpunt van de financiële woordvoerder van de partij, die zei dat er gestemd moet worden over de manier waarop we de EU moeten verlaten, en niet over de vraag of we dat moeten doen.

"De vraag die gesteld zou worden, werd opengelaten omdat we nog niet weten in welke omstandigheden we terecht zullen komen", zei Starmer. “Tijdens de bijeenkomst op zondag was het heel duidelijk dat de vraag groot genoeg zou zijn om ook de optie om te blijven omvatten. Niets wordt uitgesloten, ook de mogelijkheid om te blijven.

De Brexit-secretaris van de regering, Dominic Raab, zei maandag (24 september) dat de “onzin” van Labour over een tweede referendum de EU zou aanmoedigen een “waardeloze” deal aan te bieden, en de meeste mensen in Groot-Brittannië wilden alleen maar dat politici door zouden gaan met de Brexit.

“Labour lijkt vastbesloten om ons allemaal terug naar af te brengen door een deal zonder meer af te wijzen en vervolgens te proberen de Brexit uit te stellen en het referendum opnieuw te laten plaatsvinden”, zei de junior Brexit-minister Robin Walker in een verklaring.

“Labour heeft beloofd de uitslag van het referendum te respecteren, maar speelt alleen maar politieke spelletjes en probeert het te frustreren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending