Verbind je met ons

Antitrust

#antitrust Italiaanse consumentengroeperingen zoeken antitrustonderzoek van de EU naar McDonald's

DELEN:

gepubliceerd

on

McDonalds675Drie Italiaanse consumentenorganisaties hebben er bij de antitrustregelgevers van de EU op aangedrongen om het franchisesysteem van McDonald's in Europa te onderzoeken, een maand na de opening van een EU-onderzoek naar de belastingovereenkomsten van het Amerikaanse fastfoodbedrijf met Luxemburg.

Codacons, Movimento Difesa del Cittadino en Cittadinanzattiva dienden maandag hun klacht in bij de Europese Commissie en drongen er bij de EU-mededingingshandhaver op aan om in te grijpen in een systeem dat volgens hen concurrentiebeperkend was.

"Het systeem dat McDonald's hanteert geeft aanleiding tot grote zorgen onder de antitrustwetten", aldus de groep in een 46 pagina's tellende klacht. Franchising is een belangrijk bedrijfsmodel voor 's werelds grootste fastfoodketen.

Het gaat om twintigjarige contracten die twee keer zo lang zijn als de meeste andere franchises, een vereiste dat licentienemers panden van McDonald's huren tegen tarieven die boven de markt liggen en voorwaarden die hen ervan weerhouden om over te stappen naar concurrenten, zegt de groep.

"McDonald's oefent een buitensporige en onevenredige controle uit op zijn franchisenemers door voorwaarden in te voeren die zonder rechtvaardiging verder gaan dan wat nodig is voor de bescherming van zijn systeem, zijn knowhow en reputatie", aldus de groep.

Volgens het bedrijf belemmeren de beperkingen de concurrentie en leiden ze ertoe dat consumenten hogere prijzen betalen in franchiserestaurants.

McDonald's had geen onmiddellijk commentaar. De Commissie heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

advertentie

Franchisenemers exploiteren ongeveer 75 procent van de McDonald's-verkooppunten in Europa. Het bedrijf verdiende vorig jaar $9.27 miljard aan inkomsten uit zijn franchiserestaurants wereldwijd, goed voor ongeveer een derde van de totale omzet.

De Italiaanse consumentenorganisaties worden gesteund door de Service Employees International Union (SEIU) en de Europese vakbonden, wier klacht over vermoedelijke belastingontwijking door McDonald's de Europese Commissie ertoe aanzette in december een onderzoek te openen naar haar belastingregelingen met Luxemburg.

“McDonalds misbruik van zijn dominante marktpositie doet iedereen pijn: franchisenemers, consumenten en werknemers. We dringen er bij de Europese Commissie sterk op aan om de beschuldigingen te onderzoeken en al haar bevoegdheden te gebruiken om McDonald’s ter verantwoording te roepen”, aldus SEIU-organiserend directeur Scott Courtney.

De president van Codacons, Carlo Rienzi, merkte op: "In een periode in de geschiedenis die al moeilijk is vanwege de economische crisis, is het onaanvaardbaar dat bedrijven belastingontwijkingssystemen exploiteren die schade toebrengen aan de staatskas, [schade] die consumenten daarna moeten herstellen".

Het is verre van zeker dat de Commissie een tweede onderzoek naar het bedrijf zal openen. Klachten worden doorgaans gevolgd door vragenlijsten die naar bedrijven worden gestuurd, waarna de toezichthouder bepaalt of er aanleiding is tot verdere actie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending