Verbind je met ons

EU

Voormalige commissarissen wagen zich via 'draaideur' aan 'problematische' big-business-rollen

DELEN:

gepubliceerd

on

rev_doors2Negen voormalige Europese commissarissen die deze week een jaar geleden hun ambt verlieten, zijn door de ‘draaideur’ gegaan naar ‘problematische’ functies in de grote bedrijven of andere organisaties die banden hebben met de grote bedrijven, volgens een vernietigend nieuw rapport.

Het belicht gevallen die naar verluidt angst doen rijzen over de nauwe relatie tussen de Commissie en bedrijfsbelangen en roept op tot strikte regels om belangenconflicten te voorkomen.

Het rapport, van Corporate Europe Observatory en LobbyControl, onderzoekt zaken als de positie van voormalig commissaris (en nu Europarlementariër) Viviane Reding in de raden van bestuur van Agfa Gevaert en de Bertelsmann Foundation, plus de adviesfunctie van Neelie Kroes bij Bank of America Merrill Lynch.

Ook het voorgestelde bestuurslidmaatschap van voormalig TTIP-commissaris Karel De Gucht bij Belgacom/Proximus komt in de schijnwerpers.

Ondertussen heeft voormalig Commissievoorzitter José Manuel Barroso naar verluidt nieuwe rollen op zich genomen tijdens de “corporate lobby-fests” van de European Business Summit en de Bilderbergconferentie en zou hij de drukste voormalige commissaris zijn met 22 aangemelde nieuwe rollen.

De studie, Draaideuren draaien weer – Barroso II-commissarissen sluiten zich aan bij het bedrijfsleven, werd woensdag (27 oktober) vrijgelaten.

CEO-onderzoeker Vicky Cann zei: “Ons onderzoek naar de ex-leden van de tweede Barroso-commissie laat zien dat de draaideurregels ontoereikend en slecht geïmplementeerd blijven.

advertentie

‘De nauwe relatie tussen de uitvoerende macht van de EU en de bedrijven die zij reguleert, laat de deur wijd open voor overname door bedrijven en potentiële belangenconflicten.

“Tenminste acht van de rollen die voormalige commissarissen vervulden hadden ronduit door de Commissie moeten worden verworpen, terwijl andere blijk geven van een arrogante houding ten opzichte van het risico dat bedrijfsbelangen aanzienlijk voordeel zouden kunnen halen uit de rekrutering van voormalige commissarissen voor een verscheidenheid aan betaalde en onbetaalde functies. ”, voegde Cann eraan toe.

Verder commentaar komt van Nina Katzemich van LobbyControl, die zei: “De draaideuren tussen de Commissie en de particuliere sector blijven draaien. Het verbod op lobbyen voor het verlaten van commissarissen moet worden verlengd tot drie jaar, waarbij zowel direct als indirect lobbyen expliciet geldt."

Ze voegde eraan toe: "De houding ten opzichte van het risico van bedrijfsovername door draaideurbewegingen moet worden veranderd en nieuwe regels moeten op de juiste manier worden geïmplementeerd."

De campagnevoerders doen een reeks aanbevelingen om de draaideur aan te pakken, waaronder: een expliciet verbod voor ex-commissarissen om een ​​nieuwe rol te aanvaarden die het risico inhoudt dat er een belangenconflict ontstaat, en een absoluut lobbyverbod, beide voor drie jaar; een vernieuwd autorisatieproces; en volledige transparantie over alle nieuwe rollen van voormalige commissarissen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending