Verbind je met ons

EU

Israël naar de EU: 'We accepteren geen illegale, door de EU gefinancierde gebouwen in gebied C van de Westelijke Jordaanoever'

DELEN:

gepubliceerd

on

ShowImageHet Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de EU gewaarschuwd tegen het overtreden van de Israëlische wet door illegale Palestijnse bouw in gebied C van de Westelijke Jordaanoever te financieren.

"We brengen deze kwestie in bijna elk gesprek dat we met de Europeanen hebben ter sprake", zegt Aviv Shir-On, adjunct-directeur-generaal voor Europese Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij sprak over de kwestie tijdens de vergadering van de Knesset-subgroep Buitenlandse Zaken en Defensiecommissie voor Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) deze week.

"We accepteren geen illegale bouw," zei Shir-On. De Europeanen zijn geïnformeerd over het standpunt van Israël over deze kwestie, voegde hij eraan toe.

"We hebben ze verteld dat ze er rekening mee moeten houden dat zo'n constructie vernietigd kan worden", zei Shir-On.

Maar hij heeft de Europese functionarissen verzekerd, zei Shir-On, dat ze op de hoogte zullen worden gebracht voordat er sloop plaatsvindt.

Onder de Oslo-akkoorden van 1993 – niet alleen ondertekend door Israël en de Palestijnse Autoriteit, maar ook door onder meer de EU zelf – terwijl de PA volledige of gedeeltelijke controle behoudt over gebieden A en B van Judea-Samaria (“Westelijke Jordaanoever”), Israël behoudt het exclusieve militaire en civiele gezag over zaken in gebied C, inclusief planning en bouw.

advertentie

Vanaf september zullen de EU, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de IDF regelmatig bijeenkomen om de kwestie aan te pakken, zei Shir-On. Hij legde uit dat zowel individuele Europese regeringen als de EU illegale Palestijnse projecten financierden.

De Jerusalem Post citeerde het antwoord van de EU van haar ambassade in Tel Aviv op woensdag, zeggend dat al zijn activiteiten op de Westelijke Jordaanoever "volledig in overeenstemming zijn met het internationaal humanitair recht".

“Hoewel Israël de algemene veiligheids- en bestuurlijke verantwoordelijkheid heeft in Area C, heeft Israël volgens het internationaal recht ook de verplichting om de lokale bevolking te beschermen en ontwikkeling te bevorderen, en om onbelemmerde toegang te verlenen voor humanitaire hulp. De EU biedt humanitaire hulp om de bewoners in staat te stellen te voorzien in hun meest elementaire behoeften aan onderdak en sanitaire voorzieningen”, aldus de EU.

De EU liet doorschemeren dat het de schuld van Israël was dat het niet voor voldoende legale wegen zorgde om huisvesting voor Palestijnen te verzekeren, en schreef in haar antwoord dat "tot op heden slechts een handvol van de voorgestelde [huisvestings]plannen zijn goedgekeurd."

"De EU biedt humanitaire hulp om de bewoners in staat te stellen te voorzien in hun meest elementaire behoeften aan onderdak en sanitaire voorzieningen", aldus de verklaring.

“Tijdens hun laatste bijeenkomst in juli hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU unaniem hun sterke verzet uitgesproken tegen Israëlische vernielingen en confiscaties, ook van door de EU gefinancierde projecten, en hebben ze opgeroepen tot een fundamentele wijziging van het Israëlische beleid om versnelde Palestijnse opbouw mogelijk te maken, evenals sociale en economische ontwikkeling in Area C”, zei de EU-ambassade.

De kwestie van door de EU gefinancierde illegale Palestijnse bouw werd de afgelopen jaren voor het eerst aan de orde gesteld door de niet-gouvernementele groep Regavim, die dergelijke activiteiten in de gaten houdt en een powerpointpresentatie gaf op Dinsdag ontmoeting. Naar schatting zijn er bijna 1,000 van dergelijke door de EU gefinancierde structuren op de Westelijke Jordaanoever, die meestal modulair opgebouwd zijn met cementvloeren.

De betrokkenheid van de EU bij illegale Palestijnse bouw is met het blote oog duidelijk, omdat ze vaak een groot rond blauw EU-logo op de projecten van haar sponsors plaatst.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending