Verbind je met ons

EU

Is de Commissie van Juncker actief voor pesticidenbedrijven? De terugkeer van bijen doden neonicotinoïden

DELEN:

gepubliceerd

on

pesticideDe Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA)  maart 2015 afgerond waarvoor het pesticide Sulfoxaflor zeer giftig is bijen en er ontbreken verschillende vereiste veiligheidstests (blootstelling van bijen via nectar en stuifmeel…). Ondanks deze mening werd Sulfoxaflor goedgekeurd door de Europese Commissie voor gebruik in de landbouw en de goedkeuring werd op 27 juli gepubliceerd. Voor drie neonicotinoïden insecticiden (imidacloprid, thiamethoxam, Clothianidin), chemicaliën met een verwante structuur, vergelijkbare EFSA-adviezen (toxiciteit, lacunes in de gegevens...) die de Commissie heeft ingesteld een ‘moratorium’ in 2013 vanwege de risico’s voor bijen.

Een EFSA-richtsnoer over de bescherming van bijen, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige wetenschappelijke kennis, werd blijkbaar niet door de Commissie gebruikt. Deze autorisatie geeft duidelijk aan dat een snelle implementatie van het nieuwe Guidance Document on the risk assessment of Plant Protection Products on bees (GD), dat in 2013 door de EFSA werd gepubliceerd, noodzakelijk is. De implementatie van het document zou een betere bescherming van de bijen mogelijk maken, door onder meer rekening te houden met subdodelijke effecten zoals desoriëntatie.

Een paar maanden geleden is DG Sante begonnen met het schrijven van een routekaart om de besprekingen over de GD tussen de verschillende DG's van de Commissie voor te bereiden. De besprekingen tussen de DG's zijn nog niet eens begonnen. Dergelijke discussies zouden tot een effectbeoordeling kunnen leiden en de GD van de EFSA nog verder kunnen vertragen of afzwakken. In de tussentijd zorgen dergelijke vertragingen ervoor dat giftige chemicaliën zoals sulfoxaflor toegelaten kunnen blijven worden zonder een goede risicobeoordeling.

Martin Dermine, de bijenexpert van PAN Europa, zei: “In de VS Imkers klagen de VS aan
Environment Protection Agency voor het autoriseren van dit pesticide vanwege de toxiciteit
waargenomen bij bijen. De vertragingen die de Europese Commissie bewust lijkt op te lopen
de implementatie van de EFSA GD en nu deze EU-autorisatie zijn geen goed voorteken voor
de herziening van het verbod op neonicotinoïden die de komende maanden zal plaatsvinden. Dit ook
bevestigt de beperkte wil van de Commissie om bijen te beschermen: de zeer giftige neonaten waren dat wel
slechts gedeeltelijk verboden en nu komt er een nieuwe. Dit zal de landbouw in de EU niet stimuleren
sector om het systematische gebruik van bijengiftige pesticiden te stoppen en over te stappen op meer
milieuvriendelijke praktijken."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending