Verbind je met ons

Ontwikkelingslanden

Financiering voor de ontwikkeling: de EU-landen te houden aan de buitenlandse verplichtingen hulp

DELEN:

gepubliceerd

on

Vroege_lezen_en_geletterdheid_programma's_dragen_bij aan_langetermijnontwikkeling_(7269588282)In een resolutie die op dinsdag (0.7 mei) werd aangenomen, riepen de leden van het Europees Parlement er bij de EU-lidstaten op op om hun doelstelling voor officiële ontwikkelingshulp (ODA) van 2020% van het nationaal inkomen te respecteren en tijdschema's op te stellen voor het bereiken ervan in 19. Ze benadrukten ook de noodzaak om binnenlandse middelen in de ontwikkelingslanden efficiënt te mobiliseren als een belangrijke financieringsbron.

“Het Europees Parlement zendt een krachtige politieke boodschap naar de Commissie, de Raad en de lidstaten over de leidende rol en de zeer verantwoordelijke rol die de EU zou moeten spelen in de onderhandelingen die zullen worden gehouden op de Derde Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering in Addis Ababa”, zei Pedro Silva Pereira (S&D, PT), de auteur van de niet-bindende resolutie, aangenomen met 582 stemmen voor, 79 tegen en 28 onthoudingen. 

Officiële ontwikkelingshulp (ODA): een sleutelinstrument voor de financiering van ontwikkeling

De EU moet haar politieke leiderschap laten gelden tijdens het hele proces van het definiëren van het kader voor duurzame ontwikkeling en haar positie als belangrijke donor van ontwikkelingshulp behouden, zegt het Parlement in de resolutie. Het benadrukt dat ODA een belangrijk instrument blijft voor de financiering van ontwikkeling en vraagt ​​de lidstaten zich opnieuw te verbinden aan hun ODA-doelstelling van 0.7% van het bruto nationaal inkomen (BNI), waarbij 50% van de ODA en ten minste 0.2% van het BNI bestemd zijn voor ten minste -ontwikkelde landen (MOL's). De leden van het Europees Parlement willen ook dat de lidstaten meerjarige begrotingsschema's presenteren voor het opschalen naar deze niveaus in 2020, "rekening houdend met budgettaire beperkingen".

Het mobiliseren van binnenlandse middelen en het bestrijden van belastingontduiking

De mobilisatie van binnenlandse hulpbronnen is voorspelbaarder en duurzamer dan buitenlandse hulp en moet een belangrijke financieringsbron zijn, aldus de tekst. Het roept de Commissie op om haar steun voor capaciteitsopbouw op het gebied van de belastingadministratie, het beheer van de overheidsfinanciën en de bestrijding van corruptie te vergroten, en roept de EU en haar lidstaten op om "belastingparadijzen, belastingontduiking en illegale geldstromen actief aan te pakken".

Het Parlement benadrukt dat "de internationale vennootschapsbelastingregels het beginsel moeten omvatten dat belastingen moeten worden betaald waar waarde wordt gewonnen of gecreëerd".

advertentie

De rol van de private sector

De leden van het Europees Parlement herinneren eraan dat overheidssteun alleen niet voldoende is om alle investeringsbehoeften in de ontwikkelingslanden te dekken en roepen de EU op om samen met de ontwikkelingslanden een regelgevingskader op te zetten dat “meer verantwoorde, transparante en verantwoorde investeringen stimuleert, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van een sociaal bewuste particuliere sector in ontwikkelingslanden".

AchtergrondIn 2005 hebben de EU-lidstaten zich ertoe verbonden hun officiële ontwikkelingshulp (ODA) tegen 0.7 te verhogen tot 2015% van hun bruto nationaal inkomen (BNI). De lidstaten die in 2004 of later tot de EU zijn toegetreden, hebben beloofd ernaar te streven om in 0.33 2015% van hun bruto nationaal inkomen (BNI) te bereiken. .

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending