Verbind je met ons

Blogspot

Opinie: Onafhankelijke professionals hebben de sleutel in handen om het potentieel van Europa te ontsluiten

DELEN:

gepubliceerd

on

BEIDE-sponsorpagina-afbeelding-11Ondanks dat uit onderzoek van vorige week bleek dat de groei in de eurozone in april het snelst was, moet het volledige economische potentieel van Europa nog worden ontsloten, schrijft Andy Chamberlain, woordvoerder van de Europese Commissie. Europees Forum van onafhankelijke professionals (EFIP)

Uit de inkoopmanagersindex van Markit van april blijkt dat de eurozone op weg is naar herstel. Welkom nieuws, maar deze groei zou zelfs nog sneller kunnen gaan als de Europese instellingen effectief gebruik kunnen maken van de radicale verandering die de arbeidsmarkt stilletjes heeft getransformeerd.

De opkomst van de onafhankelijke professionals, of iPro's, vaak freelancers genoemd, betekent een grote verschuiving in de aard van het werk. iPro's zijn hoogopgeleide, zelfstandige mensen. Ze variëren van ingenieurs tot gezondheidsprofessionals en IT-consultants, en veel van de grootste en kleinste bedrijven in heel Europa zijn afhankelijk van hen, om nog maar te zwijgen van een aanzienlijk deel van de publieke sector.

De manier waarop wij werken verandert. Uit onderzoek van professor Leighton van de IPAG Business School blijkt dat freelancen de snelst groeiende sector van de arbeidsmarkt is, met een stijging van 45% in heel Europa in de afgelopen tien jaar. Nu steeds meer mensen voor deze manier van werken kiezen, is het van cruciaal belang dat het volgende Parlement deze dramatische trend onderkent en omarmt. De economische bijdrage van iPros is te groot om te negeren.

Alleen al in Groot-Brittannië zijn 1.72 miljoen iPro's jaarlijks goed voor £95 miljard. Er zijn in totaal ongeveer 9 miljoen iPro's in alle lidstaten, en dit aantal stijgt. Het is duidelijk dat iPro's belangrijke economische spelers zijn, maar toch krijgen ze heel weinig steun en erkenning van de instelling die hun belangen veilig zou moeten beschermen: het Europees Parlement.

We hebben onlangs ons Europees manifest gelanceerd, waarin we schetsen hoe het volgende Parlement iPro's kan helpen hun volledige potentieel te verwezenlijken en als gevolg daarvan de economische groei te bevorderen. Dit omvat de behoefte aan zichtbaarheid in officiële statistieken en gegevens, maar ook aan betere regelgeving, bijvoorbeeld met betrekking tot het toenemende probleem van betalingsachterstanden door grote bedrijven. Het Parlement moet de specifieke behoeften van iPros identificeren, die niet altijd dezelfde zijn als die van het MKB.

iPro's zijn unieke economische agenten die een belangrijke en onderscheidende economische functie vervullen voor werknemers en bedrijfseigenaren. Dit moet bij de beleidsontwikkeling onderkend worden. Meer hulp voor iPro's door betere toegang tot training en diensten zou freelancers in staat stellen hun aanbod te verbeteren en zou op zijn beurt bedrijven, groot en klein, helpen bloeien.

advertentie

PCG, het Britse representatieve orgaan voor freelancers en onafhankelijke professionals, heeft onderzoek laten doen door ComRes en professor Andrew Burke van de Cranfield School of Management waaruit blijkt dat iPros nu al waarde toevoegt aan bedrijven. Ze bieden flexibiliteit, waardoor bedrijven pieken en dalen in de vraag kunnen beheren en de toegang tot divers talent kunnen veiligstellen. Met een betere toegang tot training zou iPros hun vaardigheden nog verder kunnen uitbreiden en het bedrijfsleven nog beter kunnen helpen.

iPro's worden vaak verhinderd om op overheidscontracten te bieden vanwege hun omvang. Het volgende Parlement moet naar aanbestedingsregels kijken om ervoor te zorgen dat deze kleinste kleine bedrijven niet worden verhinderd openbare diensten te leveren. Zonder deze toegang loopt niet alleen iPros iets mis, maar de publieke sector als geheel: overheden lopen de expertise mis die iPros op korte termijn, op flexibele basis levert. Hoe zou het volgende Parlement dit in praktische termen kunnen verwezenlijken?

Wij zijn van mening dat een iPro Envoy, vergelijkbaar met de huidige KMO-gezant, de behoeften van onafhankelijke professionals in Brussel zou kunnen verdedigen. Dit zou iPros natuurlijk helpen, maar het zou besluitvormers ook de hulp geven die ze nodig hebben om dit talent ten volle te benutten en beleidsmakers in staat stellen deze groeiende sector te geven wat deze nodig heeft om zijn volledige potentieel te bereiken, wat de groei in de eurozone zal bevorderen. als gevolg.

Het volgende Europese Parlement heeft een ideale gelegenheid om deze uiterst belangrijke sector van de arbeidsmarkt de eer en steun te geven die het verdient, en op zijn beurt zal de eurozone de vruchten plukken van deze manier van werken.

Andy Chamberlain, woordvoerder van het Europees Forum van Onafhankelijke Professionals

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending