Verbind je met ons

Zakelijk

Q&A: aanscherping van productveiligheidseisen en markttoezichtregels

DELEN:

gepubliceerd

on

20131016PHT22415_originalDe plannen van de leden van het Europees Parlement om de productveiligheidsregels en het markttoezicht op de interne markt aan te scherpen, omvatten onder meer verplichte 'made-in'-etikettering om de traceerbaarheid van non-foodproducten te verbeteren, een scherpere focus op goederen die kinderen aanspreken, een EU-zwarte lijst van bedrijven die herhaaldelijk inbreuk maken op EU-veiligheidsregels en strengere straffen voor de verkoop van gevaarlijke goederen. Het Parlement heeft een mandaat om met de lidstaten over deze plannen te onderhandelen aan een stemming in eerste lezing onderworpen.
Het productveiligheidspakket dat de Europese Commissie in februari 2013 heeft voorgesteld, bestaat uit twee ontwerpverordeningen, over productveiligheid en markttoezicht. Hierin zouden basisveiligheidseisen voor goederen worden vastgelegd en de handhaving ervan worden geregeld, om zo een algemeen vangnet voor de consument te bieden.
Ze zouden het ook gemakkelijker maken om productveiligheidsregels in de hele EU na te leven en het markttoezicht doeltreffender te maken, om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de wereldmarkt, waaronder het groeiende aanbod en het groeiende aantal goederen dat in de EU wordt ingevoerd en op de interne markt circuleert. Deze ontwerpverordeningen moeten de huidige richtlijn inzake algemene productveiligheid vervangen en Verordening (EG) nr. 765/2008 inzake accreditatie en markttoezicht wijzigen. Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending