Verbind je met ons

EU

Spotlight op innovatieprestaties van lidstaten en regio's

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-innovatieprestatierapport1Op 4 maart presenteert de Europese Commissie de Scorebord van de Innovatie-Unie 2014 en de rapporten van het scorebord voor regionale innovatie die de innovatieprestaties en het potentieel van lidstaten en regio’s benchmarken.

De rapporten rangschikken de lidstaten en regio’s op basis van hun innovatieprestaties – met vermelding van de leiders, volgers, gematigde en bescheiden innovators. De rapporten beoordelen ook de ontwikkeling van de innovatieprestaties in de EU, op nationaal en regionaal niveau, over een periode van acht jaar.

Achtergrond

Al ruim tien jaar lang onderzoekt het Scorebord van de Innovatie-Unie de prestaties van het innovatiebeleid van de EU en de lidstaten, waarbij gebruik wordt gemaakt van statistische analyses om de vooruitgang in de richting van een meer innovatieve Europese economie te volgen – een essentieel onderdeel van de strategie voor slimme groei van Europa 2020.

Het monitort de voortgang en prestaties van innovatie op basis van vijfentwintig indicatoren, gegroepeerd in acht gebieden die relevant zijn voor Europese nationale onderzoeks- en innovatiesystemen en bedrijfsactiviteiten, zoals: menselijke hulpbronnen; open, excellente en aantrekkelijke onderzoekssystemen; financiering en ondersteuning; investeringen door bedrijven; verbanden en ondernemerschap; intellectuele activa; innovatieve ondernemingen en economische effecten.

Het rapport heeft betrekking op de lidstaten, kandidaat-lidstaten en geassocieerde landen, en in beperkte mate op de belangrijkste mondiale economische partners van de EU, zoals de VS, Japan, Zuid-Korea en de BRICS-landen.

Elke twee jaar gaat het scorebord van de Innovatie-Unie vergezeld van het scorebord voor regionale innovatie. Het Regional Innovation Scoreboard 2014 biedt een vergelijkende beoordeling van de innovatieprestaties in 190 regio's van de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland, aan de hand van een aantal onderzoeks- en innovatie-indicatoren.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending