Verbind je met ons

Cyber-spionage

NCT Briefing: Cyber-spionage: Naar internationale cyber warfare?

DELEN:

gepubliceerd

on

NCTbriefingbanner41In samenwerking met IB Consultancy, EU Reporter lanceerde onlangs een reeks gratis niet-conventionele dreigingsbriefings (NCT) in Brussel Aloft Brussel Schuman Hotel. De NCT Briefings zullen een unieke kans zijn voor de Brusselse veiligheids- en defensiegemeenschap om samen te komen en op de hoogte te blijven van opvallende huidige en toekomstige veiligheidsdreigingen die van belang zijn voor de Europese Unie.

De eerste briefing, die plaatsvond op 19 februari, gaf op basis van open source-informatie een update over wereldwijde veiligheidsdreigingen die van belang zijn voor de EU. Dit dreigingsoverzicht maakte de weg vrij voor een krachtige gedachtewisseling tussen de twee gastsprekers die dat niet deden a priori delen een gemeenschappelijk standpunt over EU-veiligheids- en defensievraagstukken. Vertegenwoordigers van EU- en nationale instellingen, de veiligheids- en defensie-industrieën en een breed scala aan veiligheids- en defensieactivisten namen deel aan een levendig debat, voordat het publiek de kans kreeg om met de eminente sprekers te debatteren.

Thomas Goorden (vertegenwoordiger van de Belgische Piratenpartij) en Albert J. Jongman (voormalig senior strategisch analist terrorisme bij het Ministerie van Defensie) waren te gast en stelden de volgende vraag: 'Cyberspionage: op weg naar internationale cyberoorlogvoering?'

Het startpunt van deze briefing was het recente spionageschandaal van de NSA en de GCHQ tegen de Europese Unie en haar lidstaten. Vervolgens werd een overzicht gegeven van de belangrijkste internationale bedreigingen voor de cyberveiligheid, samen met de lessen die uit het schandaal zijn getrokken en de weg voor de toekomst, de middelen om de kwetsbaarheden van kritieke informatienetwerken, gegevensbeveiliging en -bescherming, defensieve versus offensieve cyberbeveiligings-/defensiestrategieën en cyberterrorisme aan te pakken.

EU Reporter zal details verstrekken voorafgaand aan de volgende briefing in maart, gevolgd door een exclusieve analyse.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending