Verbind je met ons

China

EU en China op hoog niveau economische en commerciële gesprekken te voeren

DELEN:

gepubliceerd

on

002170196e1c0e7a5f4506De Europese Commissie en de Chinese regering zullen hun nauwe samenwerking met de vierde High Level Economic and Trade Dialogue (HED) op 24 oktober in Brussel voortzetten. Het is de eerste dergelijke bijeenkomst sinds de verandering in het Chinese leiderschap en is een belangrijk mechanisme voor het beheer van de samenwerking en concurrentie tussen de twee economieën. De dialoog zal betrekking hebben op macro-economische uitdagingen waarmee de internationale economie wordt geconfronteerd, toekomstige bronnen van groei, kwesties op het gebied van industriebeleid, handel en investeringen, en douanesamenwerking.

Olli Rehn, vicevoorzitter van de Commissie belast met economische en monetaire zaken en de euro, zei: “De EU en China vertegenwoordigen samen ongeveer een derde van het mondiale bbp en beide economieën zijn bezig met belangrijke structurele hervormingen. In een steeds meer onderling verbonden wereld moeten we elkaars perspectieven en problemen begrijpen als we een effectief, coöperatief antwoord willen bieden op de huidige uitdagingen en een sterke, duurzame en evenwichtige groei in de EU, China en mondiaal willen bevorderen.”

Handelscommissaris Karel De Gucht zei: “Handelsbetrekkingen vormen de kern van onze bilaterale betrekkingen. Maar naarmate de onderlinge afhankelijkheid van onze twee economieën toeneemt, kunnen er spanningen ontstaan. Deze bijeenkomst zal een belangrijke gelegenheid zijn om te bespreken hoe we beter kunnen samenwerken om potentiële wrijvingspunten te identificeren en te verspreiden voordat deze gevolgen hebben voor onze economische en handelsbetrekkingen.”

De HED biedt de gelegenheid om strategische kwesties in de economische en handelsrelatie tussen de EU en China te bespreken. Het wordt gezamenlijk voorgezeten door vicevoorzitter Rehn en commissaris De Gucht en door de Chinese vicepremier Ma Kai. Nog eens zeven Chinese ministers en viceministers zullen aan de dialoog deelnemen. De EU zal verder worden vertegenwoordigd door commissaris voor Belastingen en Douane-unie Algirdas Šemeta, en plaatsvervangend directeur-generaal voor ondernemingen Antti Peltomaki.

De bijeenkomst vindt plaats terwijl de wereldeconomie tekenen van herstel vertoont en in een tijd waarin zowel de EU als China vooruitgang boeken met gedurfde plannen voor de toekomst van hun economieën. Het is belangrijk voor de EU en China, als twee van de grootste economieën ter wereld, om de economische uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd te bespreken, omdat binnenlandse beleidsbeslissingen in de EU of China gevolgen zullen hebben voor de andere kant, evenals voor de rest van de wereld . Zowel de EU als China kunnen bijdragen aan sterke, duurzame en evenwichtige mondiale groei door meer beleidscoördinatie en versterkte bilaterale samenwerking en binnen de G20.

De HED zal ook de aanstaande EU-China-top voorbereiden, waar beide partijen verwachten de onderhandelingen over een investeringsovereenkomst te kunnen starten.

Achtergrond

advertentie

In 2012 was China de op één na grootste economie en grootste exporteur ter wereld. China is de afgelopen tien jaar een van de snelst groeiende economieën ter wereld geweest, een opmerkelijke prestatie gezien de omvang van het land. Tegelijkertijd bevindt China zich – samen met de EU – op een belangrijk kruispunt. De EU komt geleidelijk uit de staatsschuldencrisis en voert belangrijke structurele hervormingen door, terwijl in China het groeimodel steeds meer onder druk komt te staan ​​en de Chinese leiders zelf de noodzaak van verdere hervormingen hebben benadrukt.

De HED biedt een gelegenheid om op het hoogste politieke niveau lopende hervormingen te bespreken, evenals de noodzaak van voortgezette bilaterale en multilaterale samenwerking in de G20 en elders

China is nu goed voor ongeveer 12% van de wereldhandel in goederen. De bilaterale handel van China in goederen met de EU is gestegen van 4 miljard euro in 1978 naar 432 miljard euro in 2012. Dat betekent dat de EU en China ruim 1 miljard euro per dag handelen.

Sinds zijn toetreding tot de WTO is China een van de snelst groeiende exportmarkten van Europa geworden. In 2012 is de EU-export naar China met 5.6% gestegen tot een recordbedrag van 143.9 miljard euro. In de afgelopen vijf jaar is de export ruimschoots verdubbeld, wat heeft bijgedragen aan het herbalanceren van de betrekkingen. De EU is ook de belangrijkste exportbestemming van China, met €289.7 miljard aan goederen in 2012. Dit zorgde voor een handelstekort van €145.8 miljard met China, een daling van 13.9% vergeleken met het record van €2010 miljard in 169.3. Het handelstekort van Europa met China wordt vooral veroorzaakt door sectoren als kantoor- en telecommunicatieapparatuur, schoenen en textiel, ijzer en staal. Door een betere markttoegang zouden Europese exporteurs in een goede positie moeten verkeren om hun producten steeds meer op de snelgroeiende Chinese consumentenmarkt te kunnen verkopen.

De totale bilaterale handel in goederen bereikte € 433.6 miljard in 2012. De handel in diensten is echter nog steeds ongeveer tien keer lager, namelijk € 49.8 miljard, en blijft een gebied vol potentieel als China zijn markt verder zou openstellen.

Gedurende de eerste 8 maanden van 2013 bleef de EU-uitvoer naar China gelijk aan die van vorig jaar en bedroeg 96.8 miljard euro. Daarentegen daalde de EU-invoer uit China met 5.8% tot € 181.2 miljard, wat wijst op een verdere daling van het bilaterale tekort in 2013.

Investeringsstromen laten ook een enorm onbenut potentieel zien. Bedrijven uit de EU investeerden in 9.9 2012 miljard euro in China, terwijl de Chinese buitenlandse directe investeringen in de EU 3.5 miljard euro bedroegen. Toch is China slechts verantwoordelijk voor slechts 2% van de totale Europese investeringen in het buitenland, terwijl Chinese investeringen in de EU in 2012 slechts 2.2% van de totale buitenlandse directe investeringsstromen naar de EU vertegenwoordigden – er blijft dus veel potentieel bestaan. Op 18 oktober heeft de Raad Buitenlandse Zaken (Handel) een mandaat goedgekeurd dat de Europese Commissie in staat zal stellen te onderhandelen over een ambitieuze investeringsovereenkomst met China die zowel markttoegang als investeringsbescherming omvat. Europa hoopt dat de onderhandelingen met China op deze basis volgende maand van start kunnen gaan tijdens de EU-China Top.

Voor meer informatie over de handelsbetrekkingen van de EU met China, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending