Verbind je met ons

Oostelijk Partnerschap

Europese politici en deskundigen op te roepen op Europa om nieuwe oorlog in Donbass voorkomen

DELEN:

gepubliceerd

on

photo_001

Vandaag (11 mei) is in Donetsk een tweedaags forum "Donbass – Yesterday, today and tomorrow" begonnen onder de bescherming van lokale autoriteiten en een groep Europese en internationale waarnemers die aanwezig waren bij de verkiezingen van november 2014 in Donetsk en Lughansk

Tijdens de opening van het forum zei het hoofd van de Volksrepubliek Donetsk, Alexander Zakharchenko, dat hij gelooft dat de Europese houding "langzaam verandert in een houding van sympathie" jegens de Republiek Donetsk en dat Europa "begint te begrijpen dat de situatie hier niet is zoals de Oekraïense president Petro Poroshenko hen vertelt".

Hij zei: "Europa ziet dat 'terroristen' (zoals ze ons hier noemen) pensioenen en sociale uitkeringen betalen en dat wij vechten voor onze vrijheid zoals zij in Europa deden."

Donbass, zei hij, zou meer autonomie moeten krijgen "op alle gebieden van het leven" en sprak ook de hoop uit dat na het Forum de mensen in Europa "de Republiek Donetsk zullen gaan accepteren als een gelijkwaardige partner op het gebied van economie en politiek".

Een andere spreker op de openingsdag, Luis Durnwalder, voormalig president van de regio Zuid-Tirol in Italië, zei: "Donbass heeft het recht om brede autonomie te eisen in alle aspecten, inclusief politiek, economie, taal en cultuur. De geschiedenis van de succesvolle integratie en ontwikkeling van de grotendeels Duitstalige Italiaanse regio Zuid-Tirol is een van de mogelijke oplossingen voor Donbasss."

Zijn opmerkingen werden herhaald door het Griekse parlementslid Evgenia Ouzounidou van de Syriza-partij, die erop stond alleen Russisch te spreken "omdat Donbass de plaats is waar alleen deze taal kan worden gesproken".

advertentie

Ze voegde eraan toe: "Europa moet waarheidsgetrouwe en onbevooroordeelde informatie krijgen over de oorlog in Donbass. Helaas krijgen Europese burgers geen correct nieuws over het lijden van de burgerbevolking in Donbass, de menselijke verliezen, de vernietiging van infrastructuur, huizen, ziekenhuizen en scholen die worden vernietigd door de Oekraïense strijdkrachten."

Verdere bijdrage kwam van de Duitse journalist en uitgever Manuel Ochsenreiter die het Forum vertelde dat Duitse media en politici "liegen tegen de bevolking en valse informatie verspreiden" over de "echte situatie" in Oost-Oekraïne.

Hij stelde voor dat zowel de republieken van Donetsk als Loehansk het recht op zelfbeschikking en een "vredig en welvarend leven" zouden krijgen.

Daarnaast zei Johan Backmann, een Finse politicoloog en socioloog, dat het forum "de integratie" van Donbass met Europa symboliseert "omdat we hier vertegenwoordigers zien van grote Europese staten zoals Duitsland, Italië en Frankrijk".

Hij zei: "Alle westerse experts zijn het erover eens dat de informatieruimte in Europa voornamelijk wordt gedomineerd door de VS en dat daardoor de realiteit van de moderne wereldpolitiek wordt vertekend."

Veel van de lokale sprekers uit Donetsk en Lugahnsk spraken over de tragische economische, sociale en humanitaire situatie in beide republieken, en riepen Europa op om hun houding ten opzichte van hun verlangen naar een fatsoenlijk, vreedzaam en welvarend leven te heroverwegen. Ze vertelden het forum ook dat ze een groot economisch potentieel hebben, dat onder normale omstandigheden zou kunnen zorgen voor stabiliteit en vooruitgang in deze gebieden.

In de in februari in Minsk overeengekomen deal staat specifiek dat er besprekingen moeten plaatsvinden over een speciale status voor Donetsk en Loehansk

Frans lid van het Europees Parlement Jean Luc Schaffhauser zei: "Er moet een echte dialoog worden gestart tussen Donetsk, Lughansk en Kiev onder auspiciën van de OVSE."

Het EP-lid, een van de drijvende krachten achter het vredesforum en een lid van de invloedrijke commissie buitenlandse zaken van het parlement, zei dat elke duurzame oplossing een zekere mate van autonomie moet inhouden voor Donetsk en Lughansk, die grotendeels Russisch sprekende regio's zijn.

Hij voegde eraan toe: "We moeten zeker streven naar een verenigd, vreedzaam Europa. Daarom probeert dit initiatief politici van alle kleuren en nationaliteiten samen te brengen die, net als ik, een objectieve kijk op Oekraïne hebben."

De bijeenkomst, die op dinsdag wordt afgesloten, gaf de deelnemers ook de kans om een ​​'hands-on' verslag te krijgen van de huidige situatie in de door problemen verscheurde regio, zei de plaatsvervanger.

Schaffhauser, die eerder de Donbass heeft bezocht, voegde eraan toe: "We wilden vooral getuigen van wat hier gebeurt en om te zien of de bepalingen van de Minsk-overeenkomst daadwerkelijk in de praktijk worden uitgevoerd."

De deelnemers bespraken de toekomstige status van de Donbass-regio, met respect voor de "specifieke politieke, economische, sociale en culturele" gebieden van Oost-Oekraïne.

Voor meer informatie, klik hier.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending