Verbind je met ons

Milieu

Gefluoreerde gassen en ozonafbrekende stoffen: de Raad geeft groen licht voor nieuwe regels om schadelijke emissies te verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Raad heeft twee verordeningen aangenomen om gefluoreerde gassen (F-gassen) en andere stoffen die de opwarming van de aarde veroorzaken en de ozonlaag aantasten, geleidelijk terug te dringen. Hoewel de bestaande EU-wetgeving het gebruik van deze gassen en stoffen al aanzienlijk heeft beperkt, zullen de nieuwe regels hun uitstoot in de atmosfeer verder verminderen en bijdragen aan het beperken van de mondiale temperatuurstijging, in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs.

“Many products we use in everyday life, such as refrigerators and air conditioning, rely on extremely detrimental substances that undermine our environment. The new rules we have put in place impose clear bans and restrictions on such damaging substances, while encouraging the development of sustainable alternatives to protect people’s health. Credit goes to our Czech, Swedish, and Spanish predecessors for the invaluable work they carried out on this crucial legislation, in order to bring the EU closer to reaching its ambitious climate targets.”
Alain Maron, minister van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, verantwoordelijk voor klimaatverandering, milieu, energie en participatieve democratie

Gefluoreerde gassen
Volgens de nieuwe regels zal het verbruik van fluorkoolwaterstoffen (HFK's) tegen 2050 volledig zijn uitgefaseerd. Aan de andere kant zal de productie van HFK's, in termen van productierechten die door de Commissie zijn toegewezen voor de productie van HFK's, geleidelijk worden teruggebracht tot een minimum (15%) vanaf 2036. Zowel de productie als de consumptie zullen worden afgebouwd op basis van een strak schema met een degressieve quotatoewijzing (bijlagen V en VII).

De tekst introduceert een volledig verbod op het op de markt brengen van producten en apparatuur die HFK's bevatten voor verschillende categorieën waarvoor het technologisch en economisch haalbaar is om over te schakelen op F-gasalternatieven, waaronder bepaalde huishoudelijke koelkasten, koelmachines, schuimen en spuitbussen. Het stelt ook specifieke data vast voor de volledige uitfasering van het gebruik van F-gassen in airconditioning, warmtepompen en schakelapparatuur:

2032 voor kleine monoblock-warmtepompen en airconditioning (<12 kW) 2035 voor split-airconditioning en warmtepompen, met eerdere deadlines voor bepaalde typen split-systemen met een hoger aardopwarmingspotentieel 2030 voor middenspanningsschakelaars (tot en met 52 kV) vertrouwen op F-gassen 2032 voor hoogspanningsschakelaars (>52 kV)
De effecten van de verordening, inclusief een beoordeling van het bestaan ​​van kosteneffectieve, technisch haalbare en voldoende beschikbare alternatieven ter vervanging van F-gassen, zullen uiterlijk op 1 januari 2030 door de Commissie worden beoordeeld. Tegen 2040 zal de Commissie ook moeten de haalbaarheid van de uitfaseringsdatum van 2050 voor het verbruik van HFK’s en de behoefte aan HFK’s in sectoren waar ze nog steeds worden gebruikt evalueren, rekening houdend met de technologische ontwikkelingen en de beschikbaarheid van alternatieven voor HFK’s voor de betreffende toepassingen.

Ozonafbrekende stoffen
De verordening verbiedt ODS voor bijna alle vormen van gebruik, met strikt beperkte uitzonderingen.

De tekst bevat een vrijstelling voor het gebruik van ODS als grondstof voor de productie van andere stoffen. De Commissie zal worden belast met het regelmatig bijwerken van een lijst van ODS waarvan het gebruik als grondstof verboden is. De tekst staat ook het gebruik van ODS'en onder strikte voorwaarden toe als procesagentia, in laboratoria en voor brandbeveiliging in speciale toepassingen zoals militaire uitrusting en vliegtuigen.

advertentie

De verordening breidt de eis uit om ODS terug te winnen voor vernietiging, recycling of terugwinning tot sectoren als bouwmaterialen (isolatieschuim), koel-, airconditioning- en warmtepompapparatuur, apparatuur die oplosmiddelen bevat of brandbeveiligingssystemen en brandblussers en andere apparatuur, indien technisch en economisch haalbaar.

Volgende stappen
Met de stemming door de Raad wordt de adoptieprocedure afgesloten. De twee verordeningen zullen nu worden ondertekend door de Raad en het Europees Parlement. Ze worden vervolgens gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en treden twintig dagen later in werking.

Achtergrond
Gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) zoals fluorkoolwaterstoffen (HFK's), perfluorkoolwaterstoffen (PFK's) en zwavelhexafluoride (SF6) zijn aanwezig in een breed scala aan producten die in het dagelijks leven worden gebruikt, waaronder koelkasten, airconditioning en medicijnen. Ze worden ook gebruikt in warmtepompen en schakelapparatuur in elektrische energiesystemen. De effecten van F-gassen op de opwarming van de aarde zijn tot enkele honderdduizenden keer sterker dan die van CO2. Tegenwoordig vertegenwoordigen de F-gassen-emissies 2.5% van de totale broeikasgasemissies van de EU, maar in tegenstelling tot andere broeikasgasemissies zijn ze tussen 1990 en 2014 verdubbeld.

Ozonafbrekende stoffen (ODS's) zijn daarentegen door de mens gemaakte chemicaliën die een gat in de beschermende ozonlaag creëren, die kankerverwekkende ultraviolette (UV) straling van de zon absorbeert en de totale hoeveelheid UV-stralen vermindert die de ozonlaag bereiken. Aardoppervlak.

Beide categorieën zijn al op EU-niveau gereguleerd via respectievelijk de F-gassenverordening uit 2014 en de Ozonverordening uit 2009, om te voldoen aan de verplichtingen uit hoofde van het Montreal-protocol (1987) en het daarmee samenhangende Kigali-amendement (2019).

Om beter aan te sluiten bij de doelstellingen van de Europese Green Deal en om de uitstoot van deze schadelijke stoffen verder terug te dringen, heeft de Commissie op 5 april 2022 haar voorstellen aangenomen voor een verordening over F-gassen en voor een verordening over ODS. Het Parlement heeft op 30 maart 2023 zijn standpunt over de voorstellen vastgesteld, en de Raad heeft op 5 april 2023 een algemene oriëntatie bereikt. Na interinstitutionele onderhandelingen bereikten de medewetgevers op 5 oktober 2023 een voorlopig akkoord over beide verordeningen, dat door het Coreper werd goedgekeurd. en de ENVI-commissie in dezelfde maand. Het Parlement heeft zijn standpunt formeel vastgesteld op 16 januari 2024.

Foto door Chris LeBoutillier on Unsplash

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending