Verbind je met ons

Luchtkwaliteit

Slechts één op de tien nieuwe dieselauto's is schoon als wettelijke limiet, zo blijkt uit rapporten

DELEN:

gepubliceerd

on

diesel-exhaust_galleryElke grote autofabrikant verkoopt dieselauto's die niet voldoen aan de EU-limieten voor luchtverontreiniging op de weg in Europa, volgens gegevens verkregen door duurzaam transportconcern Transport & Milieu (T&E). Alle nieuwe dieselauto's zouden vanaf 6 september moeten voldoen aan de Euro 1-emissienorm voor auto's, maar slechts één op de tien geteste auto's voldeed aan de wettelijke limiet. (Zie infographic 10)


Gemiddeld produceren nieuwe dieselauto's in de EU een uitstoot die ongeveer vijf keer hoger is dan de toegestane limiet. De resultaten zijn gebundeld in een nieuw rapport, Adem hier niet, waarin T&E de redenen en oplossingen analyseert voor luchtverontreiniging veroorzaakt door dieselmachines en auto's - waarvan de ergste, een Audi, 22 keer de toegestane EU-limiet uitstoot.
In feite voldeden slechts drie van de 23 geteste voertuigen aan de nieuwe normen bij tests op de weg. De belangrijkste reden is dat het Europese testsysteem achterhaald is, waardoor autofabrikanten goedkopere, minder effectieve uitlaatbehandelingssystemen kunnen gebruiken in auto's die in Europa worden verkocht, volgens nieuw vrijgegeven gegevens. Daarentegen hebben dieselauto's die door dezelfde fabrikanten in de VS worden verkocht, waar de limieten strenger zijn en de tests strenger zijn, betere uitlaatbehandelingssystemen en lagere emissies. (Zie infographic 2)

Een nieuwe test op de weg zal voor het eerst de 'real-world'-emissies van diesels meten, maar zal op zijn vroegst in 2018 van toepassing zijn op alle nieuwe auto's. Ondertussen blijven autofabrikanten proberen de introductie van de tests uit te stellen en af ​​te zwakken door verdere wijzigingen te eisen van de regels die pas in juli zijn overeengekomen.
Greg Archer, manager schone voertuigen van T&E, zei: “Elke nieuwe dieselauto zou nu schoon moeten zijn, maar slechts één op de tien is dat ook daadwerkelijk. Dit is de belangrijkste oorzaak van de luchtvervuilingscrisis die steden treft. Autofabrikanten verkopen schone diesels in de VS, en bij testen zouden fabrikanten moeten eisen dat ze deze ook in Europa verkopen.”
De kosten voor fabrikanten van een modern dieselnabehandelingssysteem bedragen ongeveer € 300 per auto.
Door het huidige testregime zijn de limieten voor stikstofdioxide in heel Europa overschreden, waardoor astma bij kwetsbare mensen is verergerd en de levensverwachting op vervuilde plaatsen is verkort. In het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal dieselauto's sinds 1.6 is gestegen van 12 miljoen naar 1994 miljoen, ontdekte een gezondheidsinstantie van de overheid dat duizenden mensen het slachtoffer werden van aanvallen toen smog vol met kleine deeltjes en stikstofdioxide (NO2) dat kenmerkend is voor dieselemissies neerdaalde vorige lente. Schattingen van het aantal voortijdige sterfgevallen in Londen ook verdubbelde zodra stikstofdioxide-effecten in de analyse waren opgenomen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending