Verbind je met ons

Europese Commissie

'Schonere' kernreactor komt een stap dichterbij nu EU start consultatie over kernenergie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Nu de Europese Commissie stelt dat kernenergie nodig is als een "overgangs"-bron van energie, heeft Europa's nieuwste kerncentrale een belangrijke stap gezet om volledig operationeel te worden.

De stap komt op het juiste moment, aangezien de commissie naar verwachting voor het einde van het jaar een openbare raadpleging zal starten over het al dan niet opnemen van kernenergie in haar "taxonomie voor duurzame financiering".

Dat betekent dat het voorstel zelf volgende maand wordt gepubliceerd.

De aankondiging van de commissie van deze week valt samen met de laatste ontwikkelingen in wat is beschreven als een van 's werelds nieuwste state-of-the-art "schonere" kernreactoren.

De reactor, in de buurt van de stad Astravets in Wit-Rusland, wil een van de vlaggenschipbeleidslijnen van de EU implementeren om de uitstoot terug te dringen. De energiebehoefte van Europa is de weg vooruit.

Een EU-bron zei dat de kerncentrale van Astravets de uitstoot zal verminderen en daarmee de klimaatverandering zal helpen aanpakken.

Eerder deze week begonnen ingenieurs van de fabriek met het laden van brandstof in de tweede van zijn twee reactoren. Dit is belangrijk omdat het de eerste fase is van een reactor die volledig operationeel wordt. De ingenieurs laden eerst brandstof, bereiken vervolgens de "kritiek" van de reactor voordat ze deze uiteindelijk aansluiten op het nationale elektriciteitsnet. De twee werkende reactoren zullen in totaal ongeveer 2.4 GW aan opwekkingscapaciteit hebben wanneer ze volgend jaar worden voltooid.

advertentie

Wanneer beide eenheden op vol vermogen werken, zal de 2400 MW-fabriek de uitstoot van meer dan 14 miljoen ton koolstofdioxide per jaar vermijden door de koolstofintensieve opwekking van fossiele brandstoffen te vervangen. De centrale zal, cruciaal, de afhankelijkheid van het land van geïmporteerde fossiele brandstoffen verder verminderen en Wit-Rusland dichter bij het netto nulpunt brengen.

Sama Bilbao y León, directeur-generaal van de World Nuclear Association, de internationale organisatie die de wereldwijde nucleaire industrie vertegenwoordigt, zei: "Er is steeds meer bewijs dat we snel de hoeveelheid nieuwe nucleaire capaciteit gebouwd en aangesloten op het elektriciteitsnet wereldwijd. De 2.4 GW aan nieuwe nucleaire capaciteit in Wit-Rusland zal een essentiële bijdrage leveren om dit doel te bereiken.”

Nadat de brandstof is geladen, wordt de reactor in Wit-Rusland op het minimale gecontroleerde vermogensniveau gebracht (tot 1% van de totale capaciteit van de reactor) om veiligheidstests uit te voeren. Zodra de betrouwbaarheid en veiligheid van de voedingseenheid zijn geverifieerd, begint de opstartfase van de stroom wanneer de eenheid voor het eerst wordt aangesloten op het elektriciteitsnet van Wit-Rusland.

De lancering van deze week van de tweede krachtbron in Astravets werd begroet door Alexander Lokshin, eerste adjunct-directeur-generaal voor kernenergie van Rosatom, die deze website vertelde: "Na de enorme hoeveelheid constructie- en installatiewerkzaamheden, is de meest interessante, opwindende en cruciale periode in de bouw van een kerncentrale is het opzetten en in bedrijf stellen ervan. In dit stadium worden kubieke meters beton, tonnen metalen constructies, kilometers kabel en pijpleidingen omgevormd tot een levend organisme dat minstens 60 jaar zal functioneren en mensen ten goede zal komen. De brandstoflaad- en lanceringsfase is als een hart dat voor de eerste keer klopt en de krachtbron tot leven brengt.”

"Ik wens het hele team veel succes bij het opleveren van dit deel van het project", voegde Lokshin toe, die ook president is van de Engineering Division van Rosatom, de algemene ontwerper en aannemer van het project.

Russische technologie werd geselecteerd voor wat de eerste kerncentrale van Wit-Rusland is die, volgens de International Atomic Energy Agency, volledig voldoet aan de internationale normen en veiligheidsnormen. Unit 1 werd op 10 juni van dit jaar operationeel en werd de eerste Russisch ontworpen Generatie III+ kerncentrale die in het buitenland in gebruik werd genomen.

Er is enige felle oppositie tegen de fabriek geweest, niet in de laatste plaats uit het naburige Litouwen, waar functionarissen hun bezorgdheid hebben geuit over de veiligheid.

Maar IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi verklaarde dit jaar tijdens een hoorzitting van het Europees Parlement: "We werken al heel lang samen met Wit-Rusland en we zijn altijd aanwezig in het veld". Hij zei dat het IAEA "goede praktijken en dingen had gevonden om te verbeteren, maar we hebben geen reden gevonden waarom die fabriek niet zou werken".

De fabriek heeft ook de steun gekregen van de European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG), die heeft gezegd dat de veiligheidsmaatregelen bij Astravets volledig in overeenstemming zijn met de Europese normen. Rosatom is het enige bedrijf ter wereld dat seriematige bouw van kerncentrales uitvoert Buitenland. Over de hele wereld zijn er 106 kerncentrales van Russisch ontwerp gebouwd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending