Verbind je met ons

Energie

EU-staatssteunregels voor energie: Greens slam-voorstellen

DELEN:

gepubliceerd

on

Nieuwe EU-regels voor staatssubsidies voor energieDe Europese Commissie heeft vandaag (9 april) langverwachte voorstellen gepresenteerd om de EU-staatssteunregels in de energiesector te herzien. De Groenen waren fel op de plannen, die regeringen in staat zullen stellen de vrijstellingen voor energie-intensieve industrieën voort te zetten met betrekking tot hun bijdrage aan duurzame energieprogramma's, terwijl kleinschalige duurzame energieprojecten worden ondermijnd.

In commentaar op de voorstellen, medevoorzitter van de Groenen/EFA Rebecca Harms said: “EU energy policy is being driven by those who want to preserve fossil fuels and nuclear power at the expense of the badly-needed transition to a sustainable energy system. Under pressure from Germany, the Commission has further weakened its plans to ensure that energy-intensive industries will continue to be let off the hook from contributing to the expansion of renewable energy.

“This disappointing and cowardly plan will mean that private consumers and smaller businesses will be left carrying the can for this energy transition in the short run, from which energy-intensive firms will profit in the future through lower energy market prices. At the same time, the Commission’s plans would hit smaller-scale renewable energy projects by scaling-back support schemes. This will undermine the public support for renewable energy, which has been facilitated by decentralised renewable projects in which local communities benefit directly.”

Woordvoerder van het groene energiebeleid Claude Turmes added: “This is a black day for the European Commission’s competition directorate. This review should have contributed to stopping unfair dumping practices for big, polluting industries under a German government scheme (1) but it has ended in a decision to exonerate the entire European energy-intensive industry from the substantial costs of retasking the EU’s creaking power system over the next 2 decades. Despite consuming up to 35% of electricity, these sectors will get a free ride, with private consumers and small businesses left to foot the bill of the energy transition (2).

“Together with their allies from the German, French and UK governments, Commissioners Barroso, Oettinger and Almunia are totally turning the Commission’s competition competence on its head by allowing aid to energy-intensive industries without any contribution in return. Instead of ensuring ‘polluters pay’, this new approach will ensure those that pollute the most are rewarded.”

(1) In juli 2013 heeft de Commissie een negatief advies uitgebracht over het beginsel van staatssteun voor energie-intensieve sectoren. Uit eerdere zaken was gebleken dat het Europese Hof van Justitie en de Commissie hadden vastgesteld dat regelingen waarbij bepaalde industriële sectoren minder mochten bijdragen aan dergelijke financiële steunsystemen, concurrentieverstorend waren en in strijd waren met de interne markt. Dit was de basis waarop de Commissie een onderzoek tegen Duitsland startte.

(2) Bedrijven die behoren tot de 65 door de Commissie expliciet genoemde sectoren of met een energie-intensiteit van meer dan 25% en een handelsintensiteit van meer dan 4% zullen slechts een deel van de steunregelingen voor hernieuwbare energie hoeven bij te dragen. Dit aandeel is teruggebracht van 20% (in de oorspronkelijke ontwerpen) naar 15% in de vandaag ingediende voorstellen en van 2.5% (in de oorspronkelijke ontwerpen) naar 0.5% van de bruto toegevoegde waarde. Dit zal naar schatting € 2 miljard aan winst opleveren voor de sector, terwijl dit jaarlijks tot € 45 extra kosten voor huishoudens zal opleveren.

advertentie

See a full and detailed briefing of today’s proposals.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending