Verbind je met ons

Economie

Toename van het goederenvervoer over de weg vanaf 2021

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2022 totaal vrachtvervoer over de weg in de EU bleef op hetzelfde niveau als in 2021, op 1,920 miljard tonkilometers (tkm). 

Na enige instabiliteit in het eerste en tweede kwartaal van 2020 als gevolg van COVID-gerelateerde beperkingen, herstelde het goederenvervoer over de weg zich in 2021 en 2022 niet alleen, maar vertoonde het ook een stijging vergeleken met de jaren vóór 2020. Het totale goederenvervoer over de weg in de EU boekte betere prestaties in het eerste kwartaal van 2022 vergeleken met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar (+2.6%) en kleine dalingen in de volgende drie kwartalen (respectievelijk -0.6%, -0.5% en -1.6%), waardoor het totale totale transport op de hetzelfde niveau als in 2021.

Deze informatie is afkomstig van gegevens over het goederenvervoer over de weg uitgegeven door Eurostat. Het artikel presenteert een handvol bevindingen van de meer gedetailleerde Statistieken Uitgelegd artikel over statistieken over het goederenvervoer over de weg.  
 

staafdiagram: driemaandelijks goederenvervoer over de weg naar soort vervoer, 2018-2022, miljard tonkilometers

Bron dataset: road_go_tq_tott
 
In termen van goederen bleven 'voedselproducten, dranken en tabak' in 2022 het vrachtvervoer over de weg domineren, goed voor 317 miljard tkm (16.6% van de totale tkm). Deze groep goederen, samen met 'landbouwproducten', goed voor 203 miljard tkm (10.6%), vertegenwoordigt nu al ruim een ​​kwart van het totale wegvervoer in tkm. 

Tussen 2021 en 2022 werden opmerkelijke stijgingen in de uitgevoerde tkm geregistreerd voor ‘uitrusting en materiaal gebruikt bij het vervoer van goederen’ (+7.4%) en ‘post, pakketten’ (+4.7%). Aan de andere kant waren ‘meubels’ (-6.2%), ‘chemicaliën, chemische producten en kunstmatige vezels’ (-6.1%) en ‘hout en producten van hout en kurk’ (-5.3%) de groepen van goederen die de grootste dalingen lieten zien.

Het internationale goederenvervoer blijft toenemen 

Uit een analyse per soort vervoer blijkt dat de internationale vervoersprestaties (in tkm) in 2022 met 1.0% zijn gestegen ten opzichte van 2021, wat neerkomt op een kwart (25.4%) van het totale goederenvervoer over de weg in de EU. Sinds 2021 kent dit soort operaties een sterke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Bij de andere drie soorten activiteiten: cabotagevervoer (-8.9%), nationaal vervoer en grensoverschrijdend vervoer (beide -0.1%), daalden de prestaties in 2022 allemaal.

Op het niveau van de transportstromen tussen de EU en landen buiten de EU waren in 2022 Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk belangrijke handelspartners. De drie belangrijkste stromen, uitgedrukt in vervoerde tonnen, vonden plaats tussen Zwitserland en Duitsland (17.6% van het totale tonnage van het wegvervoer binnen de EU/buiten de EU), gevolgd door de stroom tussen Noorwegen en Zweden (11.4%) en de stroom tussen Zwitserland en Frankrijk (7.3%).
 

advertentie
staafdiagram: top-15 van landenstromen in het wegvervoer van de EU/buiten de EU, 2022 (% van het totale tonnage van het wegvervoer binnen de EU/buiten de EU)

Bron dataset: road_go_ta_tott, road_go_ia_ugtt, road_go_ia_lgtt, road_go_cta_gtt

Meer informatie

Methodologische opmerkingen

  • Malta: gegevens zijn uitgesloten omdat Malta is vrijgesteld van de rapportage van statistieken over het goederenvervoer over de weg. Dit komt omdat er minder dan 400 voertuigen voor goederenwegvervoer zijn die in Malta zijn geregistreerd en een vergunning hebben om internationaal transport te verrichten. 

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending