Verbind je met ons

Economie

#Werkgelegenheid en maatschappelijke ontwikkelingen in Europa: Recordaantal mensen met een baan in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Handdruk

The winter edition of the Commission’s Employment and Social Development in Europe (ESDE) Quarterly Beoordeling vandaag gepubliceerd (17 december) bevestigt over het algemeen positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De totale werkgelegenheid bereikte een nieuw record van 239.3 miljoen mensen in het derde kwartaal van 2018. Het grootste deel van de nieuwe banen zijn vaste en voltijdbanen. In het tweede kwartaal van 2018 waren er 2.7 miljoen meer vaste banen dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De werkgelegenheidsgraad bleef stijgen in de richting van de Europa 2020-doelstelling en bereikte 73.2 % in het tweede kwartaal van 2018.

Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility Commissioner Marianne Thyssen said: “This report shows again very good progress on the EU labour market. Total employment has hit a record of 239 million workers. Youth unemployment continues to drop and full-time jobs are on the rise. We are approaching our goal of reaching a 75% employment rate in the European Union by 2020. While these developments are positive, we still face certain challenges. The number of hours worked is still below the peak of 2008. Economic growth has been slowing down while increasing labour and skill shortages may dampen employment creation. To achieve our objective of a more social and inclusive Europe, we must wrap up our important legislative initiatives – including on Work-Life Balance as well as on Transparent and Predictable Working Conditions – as soon as possible. National reforms advocated for in the European Semester must continue. This is to ensure that the European Pillar of Social Rights and its principles become a reality for all.”

Het aantal voltijdwerkers steeg met 2.3 miljoen, terwijl het aantal deeltijdwerkers stabiel bleef. De werkgelegenheid in de EU is in alle sectoren behalve de landbouw gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. De dienstensector registreerde de grootste stijging: 730,000 mensen meer aan het werk in de groothandel alleen en 1.8 miljoen meer in de overige diensten. Het werkloosheidspercentage bleef dalen: in oktober 2018 bedroeg het 6.7 % in de EU en 8.1 % in de eurozone, wat in beide gevallen een daling met 0.7 procentpunt weergeeft in vergelijking met een jaar eerder.

Het volledige rapport is beschikbaar hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending