Verbind je met ons

Economie

#Brexit – Vertel ons wat u wilt, wat u echt, echt wilt

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Theresa May keert vandaag (14 december) met lege handen terug naar het VK. Ze stelde een 'pakket' voor om haar te helpen het terugtrekkingsakkoord in het VK aangenomen te krijgen, met het argument dat het met de juiste garanties mogelijk zou zijn dat het Britse parlement haar deal zou steunen. via mijn parlement”, schrijft Catherine Feore.

De besprekingen van gisteravond (13 december) over Brexit vonden plaats tijdens een werkdiner. Regeringsleiders, de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement hebben ondubbelzinnig hun steun uitgesproken voor de backstop, die een zachte grens op het eiland Ierland garandeert. Met het oog op Westminster werd alom geanticipeerd op zachte, geruststellende woorden die nodig waren om de steun van May's strijdlustige parlementsleden op de achterbank te verzekeren. Degenen die eerdere ontwerpen van Raadsconclusies zagen, hadden dit inderdaad verwacht.

Instead, the text was hardened and references to “the Union being ready to examine whether any further assurance can be provided” deleted. Prime Ministers, like the Netherlands’ Marc Rutte, were keen before the meeting to make it clear that they were hopeful the backstop remained in place only as a safety net. Text reflecting this view: “The European Council underlines that the backstop does not represent a desirable outcome for the Union” was deleted, reflecting a general exasperation with the UK.

De Raad onderstreepte wel (paragraaf 4, conclusies) dat de Unie haar uiterste best zou doen om zo spoedig mogelijk tot een oplossing te komen als de backstop zou worden geactiveerd, maar in de tekst die gisteravond aan het eerdere ontwerp werd toegevoegd, stond dat zij "hetzelfde zouden verwachten van de Verenigde Koninkrijk".

advertentie

Na het diner hield Commissievoorzitter Juncker zich niet in en zei dat hij wilde dat het VK zijn verwachtingen uiteenzette, in plaats van de EU te vragen wat het wil. Met zijn gebruikelijke openhartigheid zei hij dat het Verenigd Koninkrijk "vaag en onnauwkeurig" was. Aangezien de EU-27 niet weet wat er gaat gebeuren, zei hij dat de Commissie op 19 december alle informatie zal publiceren die nodig is om zich voor te bereiden. De conclusies onderstrepen ook de noodzaak om voorbereid te zijn op alle scenario's. In antwoord op een vraag herinnerde Juncker journalisten eraan dat het bereikte akkoord de goedkeuring van twee parlementen nodig had, "een insulair parlement en een continentaal parlement".

Tusk zei dat de onderhandelingen niet zullen worden heropend en dat de onderhandelingen over de toekomstige relatie zo snel mogelijk na de Brexit (29 maart 2019) moeten worden geopend.

Tijdens een briefing na het diner zei de Nederlandse premier Marc Rutte dat de backstop nodig was voor de voortzetting van het vredesproces in Noord-Ierland. Rutte benadrukte dat de inzet voor een zachte grens een gezamenlijke rode lijn was voor het VK en de EU-27.

Theresa May heeft vandaag (14 december) opnieuw een bilaterale ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending