Verbind je met ons

Economie

Hoe de meerderheid van de EU-wetgeving wordt gecreëerd

DELEN:

gepubliceerd

on

20150220PHT24300_width_600De media berichten vaak over hoe Brussel tot een nieuw stuk wetgeving heeft besloten, maar dit is een eenvoudige versie van een zeer ingewikkeld proces. In onze interactieve infografiek vindt u een nauwkeuriger overzicht van hoe besluiten die van invloed zijn op de EU en de mensen die erin leven, worden genomen door EP-leden en de lidstaten.
Het Parlement werd een centraal onderdeel van het EU-besluitvormingsproces toen de medebeslissingsprocedure in 1992 werd ingevoerd. Volgens de medebeslissingsprocedure moet een voorstel van de Europese Commissie worden goedgekeurd door zowel het Europees Parlement als de nationale regeringen - vertegenwoordigd door de Raad van de Europese Unie - om Europese wetgeving te worden.
Het systeem gaf zowel de gekozen EP-leden als de nationale regeringen gelijke zeggenschap over een breed scala aan onderwerpen, waaronder bijvoorbeeld migratie, energie, transport, milieu, economisch bestuur en consumentenbescherming. In 2009 werd de medebeslissingsprocedure de belangrijkste manier om Europese wetgeving tot stand te brengen onder het Verdrag van Lissabon, dat het ook omdoopte tot de gewone wetgevingsprocedure.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending