Verbind je met ons

Economie

Europese Commissie zoekt naar 'Hoofdstad van Innovatie'

DELEN:

gepubliceerd

on

10000000000003C0000002D0BAC6BEA7The European Commission has today started the search for the first European Capital of Innovation, or iCapital. The prize will reward the city which is building the best ‘innovation ecosystem’, connecting citizens, public organisations, academia, and business. Given that 68% of the EU population now lives in urban areas, it is these areas that will contribute the most to making Europe more innovative. Cities foster innovation in their own provision of services, but the key is to create the right environment for others to innovate and to allow the public and private spheres to connect. An independent panel of experts will select the winner in spring 2014, with the city chosen receiving €500,000 towards scaling up its efforts. The deadline for applications is 3 December 2013.

Máire Geoghegan-Quinn, Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap, zei: “Steden zijn de motoren van de Europese economie. Zeven op de tien Europeanen wonen in een stedelijk gebied, en deze regio's genereren tweederde van het bbp van de EU. We willen steden aanmoedigen om hun spel te verbeteren als het gaat om innovatie, en een netwerk van steden creëren die hun beste ideeën voor de toekomst kunnen delen.”

Steden zullen worden beoordeeld op zowel initiatieven en prestaties tot nu toe, als op hun toekomstige ideeën om het innovatieve vermogen te vergroten. Ze zullen moeten aantonen dat ze een alomvattende strategie volgen die:

  • Innovative – in terms of concepts, processes and tools.
  • Inspiring – with the aim of attracting talent, funding, investment and citizens’ involvement and engagement.
  • Geïntegreerd – het aantonen van verbanden met de doelstellingen van de Europa 2020-strategie, namelijk slimme, duurzame en inclusieve groei in heel Europa.
  • Interactive – building a community for innovation within the city and with other cities.

The contest is open to cities in any EU Member State or country associated to the EU’s research framework programme. The award is for cities with over 100 000 inhabitants and for initiatives that have been running since at least 1 January 2010. In countries where there is no city with more than 100 000 inhabitants, the largest city is eligible to apply.

Kandidaatsteden moeten de iCapital-prijs bezoeken website voor informatie en regels en voorwaarden. Vragen over sollicitaties kunt u ook sturen naar: [e-mail beveiligd].

Achtergrond

Innovatie is van cruciaal belang voor de economische groei en het concurrentievermogen van het bedrijfsleven, en vormt de kern van de Europa 2020-strategie. De Europese Unie heeft zichzelf ten doel gesteld een ‘Innovatie-Unie’ te worden.

Through its research and innovation and regional policies, the EU has been promoting smart and sustainable urban development. The next EU research and innovation programme, Horizon 2020, will run from 2014 to 2020. It will concentrate more than ever on funding the whole ‘innovation chain’, from scientific breakthrough to close-to-market development. Future EU regional funding will also focus more on research and innovation, for instance building research infrastructure.

advertentie

Kruisstukken

Europa 2020

Horizon 2020

Regionale fondsen

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending