Verbind je met ons

Digitale economie

De Commissie stuurt een verzoek om informatie naar AliExpress op grond van de Digital Services Act

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft AliExpress formeel een verzoek om informatie gestuurd op grond van de Digital Services Act (DSA). De Commissie verzoekt AliExpress om meer informatie te verstrekken over de maatregelen die het heeft genomen om te voldoen aan verplichtingen met betrekking tot risicobeoordelingen en risicobeperkende maatregelen om consumenten online te beschermen, in het bijzonder met betrekking tot de verspreiding van illegale producten online, zoals namaakgeneesmiddelen.

Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt, zei: “De Digital Services Act gaat niet alleen over haatzaaiende uitlatingen, desinformatie en cyberpesten. Het is er ook om ervoor te zorgen dat illegale of onveilige producten die in de EU via e-commerceplatforms worden verkocht, worden verwijderd, inclusief het groeiende aantal namaak- en potentieel levensbedreigende medicijnen en farmaceutische producten die online worden verkocht.”

AliExpress moet de gevraagde informatie uiterlijk op 27 november 2023 aan de Commissie verstrekken. Op basis van de beoordeling van de antwoorden van AliExpress zal de Commissie de volgende stappen beoordelen. Dit zou kunnen leiden tot de formele opening van een procedure op grond van artikel 66 van de DSA.

Op grond van artikel 74, lid 2, van de DSA kan de Commissie boetes opleggen voor onjuiste, onvolledige of misleidende informatie naar aanleiding van een verzoek om informatie. Indien AliExpress geen antwoord geeft, kan de Commissie bij besluit besluiten de informatie op te vragen. In dit geval kan het uitblijven van een antwoord binnen de gestelde termijn leiden tot het opleggen van dwangsommen.

Na zijn aanwijzing als een Zeer groot onlineplatformis AliExpress verplicht om te voldoen aan de volledige reeks bepalingen die door de DSA zijn geïntroduceerd, inclusief de beoordeling en beperking van risico's die verband houden met de verspreiding van illegale en schadelijke inhoud en eventuele negatieve effecten op de uitoefening van fundamentele rechten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending