Verbind je met ons

Israël

President Biden belicht na dag in Jeddah de stappen in de richting van normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië

DELEN:

gepubliceerd

on

Onderwerpen van discussie en overeenkomsten waren gericht op regionale veiligheid, milieu, technologie en energie, waarvan velen geloven dat dit het belangrijkste onderwerp was van het bezoek van de Amerikaanse president in de nasleep van olietekorten en hoge gasprijzen als gevolg van de oorlog van Rusland met Oekraïne, schrijft Dmitriy Shapiro, JNS.

Na een veelbewogen dag waarop hij voor het eerst rechtstreeks van Israël naar Saoedi-Arabië vloog tijdens zijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten als president van de VS, prees Joe Biden vrijdag de belangrijkste aankondigingen dat velen hopen dat dit de eerste stappen kunnen zijn naar normalisatie tussen het Arabische koninkrijk en de Joodse staat.

"Dankzij vele maanden stille diplomatie door het personeel hebben we vandaag belangrijke zaken bereikt", zei hij tijdens een persconferentie in de Saoedische stad Jeddah na ontmoetingen met Saoedische leiders. 'Ten eerste, zoals je vanmorgen hebt gezien, zullen de Saoedi's hun luchtruim openstellen voor alle civiele luchtvaartmaatschappijen. Dat is een groot probleem, een groot probleem. Niet alleen symbolisch, maar ook inhoudelijk is het een big deal.”

De ontwikkeling betekent dat voor het eerst in de geschiedenis Israëlische burgervliegtuigen Saoedi-Arabië kunnen doorkruisen luchtruim, en moslims toestaan ​​om van Israël naar Mekka te reizen.

"Dit is de eerste tastbare stap op het pad en ik hoop dat het uiteindelijk een bredere normalisering van de betrekkingen zal zijn", zei hij.

De tweede ontwikkeling die door Biden werd aangeprezen, was de aankondiging van een overeenkomst met betrekking tot de status van de Tiran en Sanafir eilanden, die tot 2017 werden beheerd door Egypte en zich bevinden in de zeestraat die de Golf van Aqaba en de Rode Zee met elkaar verbindt. Egypte en Israël hadden een overeenkomst om Israëlische schepen een veilige doorgang door de zeestraat te laten, aangezien het de enige route van Israël naar de Rode Zee is vanuit Eilat. Saoedi-Arabië stemde er formeel mee in de Egyptische verplichtingen jegens Israël voort te zetten, en voor het eerst sinds de Camp David-akkoorden 40 jaar geleden zullen internationale vredeshandhavers, waaronder Amerikaanse troepen, het eiland verlaten.

“We hebben een historische deal gesloten om een ​​vlampunt in het hart van de oorlogen in het Midden-Oosten om te vormen tot een gebied van vrede”, zei Biden, ter nagedachtenis aan de vijf Amerikaanse soldaten die in 2020 op het eiland stierven. “Het is belangrijk om hen vandaag te herdenken. Dankzij deze doorbraak zal dit eiland nu openstaan ​​voor toerisme en economische ontwikkeling, met behoud van alle noodzakelijke veiligheidsregelingen en de huidige vrijheid van navigatie van alle partijen, inclusief Israël.”

advertentie

Een andere prestatie die Biden noemde, is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië om samen te werken aan de verlenging van het drie maanden durende staakt-het-vuren in Jemen, dat begin augustus bijna afloopt, en om een ​​diplomatiek proces voor een bredere overeenkomst na te streven. Biden zei dat Saoedische leiders vastbesloten waren om de levering van voedsel en humanitaire hulp aan burgers in Jemen voort te zetten.

Andere gespreksonderwerpen en overeenkomsten waren gericht op regionale veiligheid, milieu, technologie en energie, waarvan velen geloven dat dit het belangrijkste onderwerp was van Biden's bezoek in de nasleep van olietekorten en hoge gasprijzen als gevolg van de oorlog van Rusland met Oekraïne.

"Ik doe er alles aan om de aanvoer naar de Verenigde Staten van Amerika te vergroten, wat ik verwacht", zei de Amerikaanse president. "De Saoedi's delen die urgentie en op basis van onze discussies van vandaag verwacht ik dat we de komende weken verdere stappen zullen zien."

'Ik zal altijd opkomen voor onze waarden'

Het bezoek van Biden was niet zonder controverse, waarbij de leider van de vrije wereld aardig leek te spelen met de Saoedi's nadat hij zeer kritisch was geweest over de staat van dienst op het gebied van de mensenrechten van het land na de beschuldiging door Amerikaanse inlichtingendiensten dat de Saoedische leider kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk had opgeroepen voor de moord op de Saoedische dissidente journalist Jamal Khashoggi in 2018.

"Met betrekking tot de moord op Khashoggi heb ik het aan de top van de vergadering aan de orde gesteld, om duidelijk te maken wat ik er destijds van vond en wat ik er nu van vind", zei Biden. “Ik was duidelijk en direct in het bespreken ervan. Ik maakte mijn mening glashelder. Ik zei heel openhartig dat het zwijgen van een Amerikaanse president over een kwestie van mensenrechten in strijd is met wie we zijn en wie ik ben. Ik zal altijd opkomen voor onze waarden.”

Gevraagd door verslaggevers wat de reactie was van de kroonprins op zijn opmerkingen over Khashoggi, antwoordde Biden dat bin Salman beweerde dat hij niet persoonlijk verantwoordelijk was voor de moord en dat hij actie ondernam tegen degenen die dat wel waren.

Biden arriveerde om 5:53 uur in Jeddah op King Abdulaziz International Airport met weinig tamtam in vergelijking met de ceremonie in Israël. Hij werd op het asfalt begroet door prins Khalid bin Faisal Al Saud, gouverneur van de regio Mekka, prinses Reema bint Bandar bin Sultan al Saud, de ambassadeur van Saoedi-Arabië in de Verenigde Staten en andere functionarissen, maar geen staatshoofden. Biden en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken stapten in de presidentiële limousine en reden weg.

De colonne arriveerde bij Al Salam Royal Palace, waar hij werd opgewacht door bin Salman, met wie hij vuisten botste.

Bij de bilaterale ontmoeting was ook bin Salman betrokken; Koning Salman bin Abdulaziz al Saud, bewaarder van de twee heilige moskeeën; en staatsminister Musaed bin Muhammad Al-Aiban, lid van de ministerraad en adviseur nationale veiligheid.

Biden werd bij de bijeenkomst vergezeld door Blinken en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

Op zaterdag zal Biden leiders uit negen landen ontmoeten voor de Gulf Cooperation Council, plus drie (GCC + 3), conferentie, waar een van de kwesties zal zijn het afronden van een overeenkomst om het Iraakse elektriciteitsnet via Koeweit en Saoedi-Arabië aan te sluiten op de GCC-netten, waarvan hij zei dat het "de integratie van Irak in de regio zal verdiepen" en zijn afhankelijkheid van Iran zal verminderen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending