Verbind je met ons

Canada

Canada heft de sancties tegen zakenman Oleg Boyko op

DELEN:

gepubliceerd

on

In a significant development, Canada has officially lifted sanctions against international businessman Oleg Boyko, who was previously included in the list of individuals facing sanctions in connection with Russia’s invasion of Ukraine. The decision came following recommendations from the Minister of Foreign Affairs of Canada, leading to amendments to the list of sanctioned individuals.

De stap om de sancties op te heffen kwam nadat Oleg Boyko in augustus 2023 juridische stappen ondernam door claims in te dienen tegen het ministerie van Buitenlandse Zaken bij het Federale Hof van Canada. Onder verwijzing naar een gebrek aan reactie van de Canadese autoriteiten zocht Boyko gerechtigheid via het rechtssysteem. Vervolgens startte de rechtbank een administratieve procedure en beoordeelde de minister van Buitenlandse Zaken, de aangewezen autoriteit voor sanctiegerelateerde zaken, de zaak.

Op 10 november liet de minister van Buitenlandse Zaken Oleg Boyko via een formele brief weten dat het beroep in overweging was genomen en ten gunste van de opheffing van de sancties was besloten. De specifieke redenen achter zowel het opleggen als de daaropvolgende opheffing van sancties blijven voor het publiek geheim.

Despite the lack of public disclosure, Boyko’s legal representatives asserted that their client has no business interests in Canada, is not affiliated with Russian government bodies, and does not participate in political activities within the Russian Federation.

“We are certainly glad that sanctions against businessmen who are not related to politics are gradually being lifted; this certainly speaks of a balanced and fair position of countries regarding business,” declared Mr. Boyko’s lawyer.

Oleg Boyko is prominently known as the main beneficiary of the Finstar holding, an entity that invests in fintech ventures across more than 25 countries. The lifting of sanctions is expected to positively impact Boyko’s international business activities.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending