Verbind je met ons

Bosnië-Herzegovina

Autonomie van de #Serb Republiek cruciaal voor Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

 

Op 7 oktober 2018 worden in Bosnië en Herzegovina algemene verkiezingen gehouden voor de hernieuwing van het nationale voorzitterschap en het Huis van Afgevaardigden, een belangrijke datum voor zowel de nationale als de regionale stabiliteit. Op 28 september begroette president Milorad Dodik een internationale delegatie van huidige en voormalige parlementariërs en politieke figuren uit België, Oostenrijk en Italië in het presidentieel paleis in Banja Luka.

President Dodik sprak zijn bezorgdheid uit over de huidige toestand van de Servische Republiek binnen de federale entiteit Bosnië en Herzegovina, waarbij hij de nadruk legde op enkele wrijvingen tussen de twee instellingen. De Federatie heeft de laatste tijd de neiging om de macht in Sarajevo te centraliseren, waarbij ze de gelijkheidsrelatie verloochent die zowel in internationale verdragen als in de Bosnische grondwet is vastgelegd voor een gezamenlijk bestuur van de federale staat, terwijl de Kroatische moslimkiezers de Servische kiezers proberen te onderdrukken. De president maakte duidelijk dat de Servische Republiek alleen pleit voor de eerbiediging van haar prerogatieven in het belang van iedereen. Dodik vertelde ook over het lijden van het Servische volk tijdens het conflict van begin jaren 90, dat het doelwit was van vervolging en mishandeling. Sommige Serviërs werden tijdens de oorlog ook onthoofd door de moslims: desalniettemin werd van de meer dan 4,500 moslims die verschrikkelijke misdaden tegen de menselijkheid begingen, geen van hen vervolgd, en er berichtte ook geen enkele internationale media over. "We pleiten niet voor enig verschil tussen burgers; we willen alleen dat onze rechten en onze wettige autonomie worden gerespecteerd", zei de leider van de Servische Republiek. "We vragen dat er geen buitenlandse rechters meer deel uitmaken van ons Hooggerechtshof: dat is niet nodig na zoveel jaren sinds het einde van het conflict. We zullen ervoor zorgen dat Europa op de hoogte wordt gebracht van onze realiteit."

Overheidsbronnen beweerden dat zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk een grote bijdrage hebben geleverd aan de verkiezingscampagnes van de politieke rivalen van de president, om hem te laten verliezen en de zogenaamde "slechte" Russische invloed uit het land te verwijderen. De president beschreef ook de relatie met de Trump-regering als uitstekend, ongeacht de pogingen van enkele eerder aangestelde overheidsfunctionarissen om deze te ondermijnen. Hij voegde er ook aan toe dat 85% van de Amerikaanse Serviërs bij de laatste presidentsverkiezingen op president Trump hebben gestemd.

Amerikaanse functionarissen willen het concept van afwisseling tussen Servische en Kroatische moslims voor het voorzitterschap van de Federatie, dat wordt toegekend door de grondwet en internationale verdragen, schrappen. Dit is onaanvaardbaar voor het Servische volk en we betalen de prijs voor de weigering om dit idee te omarmen. De president sloot de bijeenkomst af met het bedanken van zijn gasten en de mededeling dat de Serviërs hun politiemacht, hun taal, de naam van hun republiek en de handhaving van de grondwet nooit zullen opgeven. Hij eindigde met te zeggen dat de Servische Republiek de historische laatste verdedigingslinie is - en zal blijven - tegen de islamitische invasie van het Europese continent, en vandaag de dag tegen de immigratie naar de EU.

Na de bijeenkomst hielden buitenlandse vertegenwoordigers een persconferentie in het Bosna Hotel in Banja Luka.

advertentie

Voormalig Oostenrijks parlementslid Johannes Hubner (FPO) verklaarde dat hij "de indruk had dat er in Bosnië-Herzegovina onaanvaardbare schendingen van de grondwet plaatsvinden en dat democratie betekent dat de wil van het volk wordt gerespecteerd. gekozen door de mensen in Europa en in de wereld, zouden ze volledig breken met de burgers."

In dezelfde lijn was de toespraak van de Belgische senator en Vlaams parlementslid Frank Creyelman (Fiandria), die zei: "Wij Vlamingen hebben zoveel gemeen met de Servische Republiek, we vechten voor onze autonomie. Jullie Serviërs hebben de grote verdienste Europa beschermd tegen de islamitische invasie, en nu tegen het beperken van immigratie. Beste wensen voor uw volgende verkiezingen."

Het Sloveense parlementslid Zmago Jelincic Plemeniti heeft ook gezegd: "De Servische Republiek is een staat waarvan de autonomie en met name moet worden gegarandeerd door de EU en de VS. Gezien de Europese cultuur en de nabijheid ervan, zou ik het ongelooflijk vinden als de EU de moslims zou steunen. in plaats daarvan. De Servische Republiek heeft de grootste steun van mij en mijn partij."

De voormalige Italiaanse senator Antonio Razzi begon met te stellen dat Europa alleen kan blijven werken door over te schakelen naar de Verenigde Staten van Europa. Hij bedankte ook president Dodik voor de ontmoeting, waarbij hij de mening uitsprak dat de ontwikkeling van de Servische Republiek te danken is aan de jarenlange leiding van zijn president, die haar altijd heeft geleid met de belangen van zijn volk in het achterhoofd. Hij sloot af met de burgers het beste te wensen voor de komende verkiezingen, en - daarbij verwijzend naar een beroemd Italiaans gezegde - "Je kent de oude manier, maar je kent de nieuwe niet en waar die je zal leiden", hopend op de re- verkiezing van Dodik.

De laatste toespraak was van voormalig staatssecretaris onder het bewind van Berlusconi, Luca Bellotti, die verklaarde dat hij dankzij de woorden van president Dodik de delicate positie van Bosnië-Herzegovina binnen het Europese plaatje begreep. Bellotti denkt dat de Unie nog steeds veel problemen heeft met Italië en andere EU-landen, en dat ontmoetingen zoals die met de Servische Republiek en andere vergelijkbare kleine maar strategische realiteiten cruciaal zijn voor de stabilisatie-inspanningen in de regio en in Europa. "Dankzij deze ontmoeting zal ik de boodschap van het verlangen naar vrede, stabiliteit en ontwikkeling die ik hier heb gevonden naar huis brengen", zei Bellotti, die de Servische gemeenschap het allerbeste wenste voor de komende verkiezingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending